Storbolagen med lägst peg-tal

Börs En till synes hög värdering kan i själva verket vara låg om vinsttillväxten samtidigt är snabb. Det är vad peg-talet försöker fånga upp. Vi har vaskat fram storbolagsaktierna på Stockholmsbörsen med de mest attraktiva peg-talen.

P/e-talet är en av de vanligaste måttstockarna för att försöka avgöra om en aktie är högt eller lågt värderad. Man ställer kort och gott aktiekursen (price) i förhållande till vinsten per aktie (earnings) och får fram en multipel som visar hur högt bolagets nettovinst värderas på aktiemarknaden just nu. Vinsten kan vara den senast redovisade men aktiemarknaden är framåtblickande till sin natur och vanligast är att titta på det kommande årets, eller nästkommande års, förväntade vinst.

Nyckeltalets enkelhet är dess styrka. Det ger en ögonblicksbild som snabbt visar hur många årsvinster priset på hela bolaget motsvarar och det ger en multipel som går att jämföra mellan olika bolag på ett någorlunda rättvist sätt.

Vad som är att betrakta som en neutral p/e-talsnivå beror på många olika yttre faktorer men zoomar man ut och tar ett långt historiskt perspektiv på börsen brukar genomsnitt hamna i närheten av 15.  

Vad p/e-talet däremot missar att fånga upp är kraften i vinsttillväxten. För ett bolag vars vinst växer snabbt är ett högt p/e-tal välmotiverat eftersom företaget snabbt kommer att växa in i den högre värderingen och få ett mycket lägre p/e-tal om man tittar på vinstprognosen några år framåt. Omvänt så kan ett bolag med lågt p/e-tal förtjäna det om det bedöms ha en dålig eller till och med krympande vinstutveckling.

Ett nyckeltal som fångar upp både p/e-talets enkelhet och tar hänsyn till vinsttrenden är peg-talet. För att få fram det dividerar man p/e-talet med den förväntade tillväxttakten (growth) i vinsten per aktie. En aktie som har ett p/e-tal på 15 och där förväntan på vinsttillväxten är 10 procent får således ett peg-tal på 1,5. Hade vinsttillväxten i samma bolag istället varit 15 procent hade peg-talet landat på 1.

Ju lägre peg-tal desto försiktigare värderas således den förväntade vinsttillväxten och blir prognoserna verklighet så har en aktie med lågt peg-tal goda chanser att utvecklas bra på börsen.

Vad som är att betrakta som brytpunkt för om en aktie är högt eller lågt värderad utifrån peg-talet råder det, som brukligt på aktiemarknaden, delade meningar om där antingen 1 eller 1,5 är vanligt förekommande riktvärden. Man bör generellt vara försiktig med att hårdtolka tumregler av det här slaget eftersom vinsttillväxt ytterligare några år framåt i tiden, dolda tillgångar i balansräkningen, potentiella forskningsgenombrott eller sammanbrott är exempel på faktorer som svårligen fångas upp i ett p/e-tal eller peg-tal.

Men i syfte att bättre förstå om en enskild akties p/e-tal kan vara motiverat eller för att vaska fram en lista på kandidater där aktiemarknaden under- eller övervärderar vinsttillväxten är peg-talet ett utmärkt komplement i verktygslådan.

Med hjälp av analytikerprognoserna i databasen Factset har vi listat vilka bolag på Stockholmsbörsens storbolagslista som just nu har ett peg-tal under 1,5 och det är lite drygt 20 aktier som kvalar in på den listan.

För att räkna fram peg-talet har vi har använt oss av p/e-talet för den förväntade vinsten i år, medan vi har använt perioden 2021-2023 för att räkna fram en årlig vinsttillväxttakt. Skälet till att vi inte tagit 2020 som utgångspunkt för vinsten är att fjolåret för många bolag var extremt till följd av corona. Jämförelsesiffrorna skulle då bli skeva i många fall och inte visa det vi är ute efter att spegla: takten i den framtida vinsttillväxten.

Vi har vidare sorterat bort alla aktier där färre än tre analytiker lämnat vinstprognoser och även bolag där vinsttillväxten spås bli negativ under den valda perioden – vilket är fallet för exempelvis spelbolagen Kindred och Betsson samt gruvföretaget Boliden.

Billigaste storbolagsaktien med det här sättet att mäta är teleoperatören Millicom som förväntas göra en mindre vinstcomeback i år följt av två riktigt starka år, och den till synes skyhöga värderingen faller därför snabbt. De 16 analysfirmor som följer aktien är också positivt inställda med 12 köpråd och fyra neutrala.

Millicom-aktien det senaste året

En bra vinståterhämtning som sedan fortsätter 2022 och 2023 gäller även för den tyska fordonstillverkaren Traton, där Scania hör hemma, samt bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Båda tillhör bolagen med peg-tal väl under 1.

Vaccinaktuella Astra Zeneca klockar också in under 1 på peg-listan. Läkemedelsjätten har en trög period bakom sig på börsen och har tappat omkring 20 procent sedan toppen förra våren, delvis till följd av negativa vaccinnyheter. Samtidigt har vinstprognoserna för 2022 och 2023 justerats upp lite och kombinationen lägre värdering med bibehållen fin framtida vinsttillväxt i korten gör att aktien nu ser köpvärd ut baserat på peg-talet.

Astra Zeneca det senaste året

Skulle man enbart stirrat sig blind på p/e-talen för 2021 hade det varit lätt att avfärda en hel del av bolagen på vår peg-lista som ointressanta på grund av den höga värderingen. Med vinsttillväxten med i ekvationen, om än mätt som en begränsad tidsperiod, vidgas perspektivet och förhoppningsvis går det att hitta flera av det kommande årets kursvinnare i den här skaran. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -