På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Fortsatt sug efter värdeaktier

Fondkommentar Riskviljan och investerarsentimentet är fortsatt på rekordnivå. Investerarna föredrar värdeaktier framför tillväxtaktier. Det visar den senaste investerarenkäten.

Synen på den globala tillväxten det närmaste året har nått högsta nivån någonsin. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 5 till 11 mars.

Förväntningarna på bolagens vinster de närmaste åren är nu högre än de två tidigare toppnivåerna från februari 2002 och december 2009.

Den starka tillväxten för både global ekonomi och bolagens vinster driver på inflationsförväntningarna som är de högsta någonsin. Den senaste toppnoteringen nåddes i maj 2004. Högre inflation spås skapa en brantare avkastningskurva för obligationer, men den senaste månaden börjar en allt större grupp tro på högre korta räntor och lite flackare avkastningskurva.

Samtidigt är det den överraskande snabba uppgången i de långa amerikanska räntorna som skrämt marknaden och ligger bakom den tydliga sektorrotationen från tillväxtbolag till värdebolag, tror en majoritet att det är först vid en nivå på runt 2 procent som det kan utlösa en börskorrektion.

Det är först när 10-åringen når runt 2,5 procent som obligationer blir en riktigt attraktiv utmanare till aktier.

Investerarnas kassor är fortfarande på en historisk låg nivå. Nettokassan steg från rekordlåga 3,8 procent till 4,0 procent. Det var den första ökningen av kassan sedan juli 2020. Bara 15 procent av de tillfrågade tror att aktiemarknaden befinner sig i en bubbla. Men en majoritet på 55 procent tror att den amerikanska aktiemarknaden är i en sen fas av en uppåtgående börs, ”Bull market”.

Samtidigt är fördelningen till globala aktier den näst högsta någonsin. Rekordmånga investerare säger att de tar högre risk än normalt. De snabbfotade hedgefonderna har nu den högsta nettoexponeringen mot aktiemarknaden sedan augusti 2020. Allokeringen till obligationer har nått den lägsta undervikten sedan februari 2018.

Den ökade riskviljan har skapat stor efterfrågan på råvaruaktier, som nått den största övervikten hos investerarna någonsin. Den senaste rekordnoteringen var i februari 2011. Övervikten i energiaktier är den högsta sedan november 2018.

För första gången på över ett år är optimismen kring bankaktier betydligt större än teknikaktier. Det ser man tydligt då övervikten för teknikaktier nått den lägsta nivån sedan januari 2009. Ett år då återhämtningen efter finanskrisen var stark både för den globala ekonomin och för cykliska aktier.

Slående är att den senaste månadens investeringsvilja med cykliska bolag i fokus är en stor kontrast mot ett år sedan. Och investerarna tror att värdeaktier kommer att ha en högre avkastning än tillväxtaktier det närmaste året.

Allokeringen till tillväxtmarknadsaktier är populäraste. USA:s aktiemarknad anses fortfarande vara den mest överviktade regionen. Investerarna har haft en tydlig övervikt i amerikanska aktier sedan mars 2019.

Investerarnas intresse för eurozonen-aktier fortsatte att stärkas under månaden. Den positiva synen på de aktierna är den högsta sedan augusti 2020. Japanska aktier som till stor del består av cykliska industriaktier har attraherat många investerare under månaden. De investerare som överviktar japanska aktier är den högsta sedan februari 2018.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är inte problem och förseningar i utrullningen av coronavaccin. Den hamnar nu först på en tredjeplats.

Nu är det inflationsoron som satt sig hos investerarkollektivet och den intar första platsen. På andra plats är investerarna oroliga för panik på obligationsmarknaden likt 2013 när Fed började avsluta de kvantitativa lättnaderna, vilket resulterade i kraftigt stigande marknadsräntor.

Trots att allokeringen till teknikaktier är den lägsta sedan januari 2009, räknas teknikaktier den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

På andra plats hittar vi Bitcoin som efter fjolårets otroliga kursuppgång fortsatt stiga i pris. Värt att notera är att fjolårets väldigt populära strategi att investera i ESG-bolag nu anses vara en risk och intar tredjeplatsen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -