Ska Fed stödja eller stjälpa börserna?

Makromentar Efter en stark vecka på världens börser riktas nu blickarna mot onsdagens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Frågan är om banken kan leverera ett besked som spär på riskaptiten ytterligare eller gör marknaden besviken?

Förra veckan var närmast perfekt för aktier. Den amerikanska ränteuppgången kom av sig tidigt, inflationen i USA var lite lägre än väntat och president Bidens stödpaket godkändes slutligen. Riskaptiten tog därmed ett rejält skutt uppåt. Kanske allra tydligast i Sverige där börsen steg med hela 5,1 procent. I USA stannade uppgången på 2,6 procent.

Ränteoron återvände visserligen mot slutet av veckan och den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring årshögsta på 1,64 procent, men det tycks inte få samma negativa inverkan på aktiemarknaden som tidigare. I Europa har däremot räntorna sjunkit något efter att ECB lovat att köpa obligationer i en snabbare takt än tidigare. Däremot gjorde ECB inga utfästelser om att ökade på de totala volymerna.

Den här veckan kommer också att ha ett stort centralbanksfokus. Det kommer penningpolitiska besked från bland annat USA, Japan, Storbritannien och Norge. Det är givetvis det amerikanska beskedet som kommer att dominera både rapporteringen och rörelserna på finansmarknaden och det är lite osäkert hur Federal Reserve kommer att hantera den situation som uppstått. Ränteuppgången går ju hand i hand med allt mer optimistiska prognoser kring den ekonomiska tillväxten och då är det givetvis inte givet att banken rycker ut med några nya åtgärder. Ett högst möjligt scenario är att banken bara kommer att återupprepa tidigare budskap och frågan är om det räcker för att lugna marknaderna.

Beskedet från Norges bank blir också intressant att följa. Det är den bank som kanske ligger närmast en räntehöjning. Skulle Norges bank börja kratta i manegen inför en sådan så har det tämligen stort signalvärde, även om norsk ekonomi har sina speciella förutsättningar. Men även Norges bank har tidigare utlovat nollräntor under överskådlig tid.

För svenskt vidkommande är det främst måndagens inflationssiffror och tisdagens inflationsförväntningar som är av stort intresse. Det väntas en inflationsuppgång under våren och vi kanske får se sådana tendenser redan i februarimätningen, Inflationsförväntningarna kanske också börjar skruvas upp nu när det påbörjats en allt mer intensiv diskussion kring prisutvecklingen.    

Värt att lyfta fram är också det högnivåmöte mellan Kina och USA som ska hållas i Alaska på torsdag. Inte för att det kommer att påverka finansmarknaderna på något avgörande sätt, i alla fall på kort sikt, men där sätts lite av tonen för hur relationen mellan länderna kommer att se ut de kommande fyra åren. President Biden har redan visat att han avser att gå hårt fram mot Kina medan den kinesiska ledningen redan aviserat att ett av huvudmålen under de kommande åren är att göra sig mindre beroende av USA och Europa. Främst vad avser högteknologiska produkter.

Slutligen ska nämnas att USA nu gått över till sommartid. Så denna och nästa vecka är överlappningen mellan den amerikanska och svenska börsen en timme längre.

Måndag

Svensk inflation väntas ha tickat upp en aning i februari. Främst som en följd av högre energipriser. Inflationen ligger trots detta under målet men under våren lär den, i alla fall tillfälligtvis, stiga över de magiska två procenten.

Tisdag

Intressant att se om aktörerna på marknaden tagit intryck av den inflationsdiskussion som tagit lite fart och justerar upp sina förväntningar i Propseras undersökning. Amerikansk detaljhandelns väntas ha backa något efter den höga januarisiffran. Nu väntas dock nya checkar till hushållen vilket lär ge bra fart i handeln under våren.

Onsdag

Det blir en lång dags väntan på det penningpolitiska beskedet från den amerikanska centralbanken. Allt handlar egentligen om hur Federal Reserve ser på ränteuppgången och hur banken ska hantera denna mot bakgrund av att amerikansk ekonomi samtidigt väntas ta rejäl fart under resterande del av 2021. Det blir inte helt lätt att sända ut ett penningpolitiskt budskap som gör alla nöjda.

Torsdag

Bank of England och Norges bank lämnar räntebesked. Den förre väntas vila på hanen den här gången. Desto mer intressant vad Norges bank väntas presentera. Det är den centralbank bland utvecklade ekonomier som anses ligga närmast en räntehöjning. Kanske kan banken hota med att skrida till verket redan mot slutet av det här året. Lär i alla fall bli en del rörelse i den norska kronan i samband med beskedet. Norska kronan har gått starkt under senare tid och handlas återigen i paritet mot den svenska.

Fredag

Bank of Japan och Rysslands centralbank lämnar räntebesked. Lär inte bli så mycket nyheter. Svenska bostadspriser lär ha fortsatt sin trend uppåt när Valueguard presenterar nya siffror.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -