Megatrender som talar för green tech

Fondkommentar ”Vi är ingen hållbarhetsfond som investerar i bolag som har en hög ESG-rating - de förändrar inte världen. Vi investerar i bolag som behövs för att skapa en grön värld på sikt och har en bra möjlighet att skapa avkastning”. Det säger Eric Strand, förvaltare av fonden AuAg Precious Green.

Eric Strand har förvaltat den högoktaniga och volatila Silverfonden AuAg Silver Bullet sedan november 2019. Under fjolåret adderades fonden AuAg Precious Green till fondutbudet.

Eric Strand

Vad är tanken bakom den nya fonden AuAg Precious Green?

”Fonden startade den 1 september 2020 och har två starka megatrender i ryggen, elektrifieringstrenden och den monetära inflationen. Grundtanken är en traditionell 60/40 portfölj, med 60 procent aktier och 40 procent räntor. Men vi har tagit tänket vidare och ersatt den 40-procentiga räntedelen med ädelmetaller och då med huvudfokus på guld. Här vill vi ha en exponering mot råvaran guld, som är det försiktiga spelet mot ädelmetaller. Det ger trygghet och stabilitet. Vi har vår exponering via ett 10-tal fysiska ädelmetalls-ETC:er”, säger Eric Strand.

Hur ser de två megatrenderna ut som gynnar fonden?

”Den monetära inflationen, ökningen av penningmängden genom krediter och skulder, har skapat inflation på tillgångar som fastigheter, aktier och guld. Monetär inflation är en oerhört stark trend och gynnar guldpriset och fondens 40 procent. Den andra stora trenden är omställningen till en grön värld med den tillhörande elektrifieringen. Och här har vi valt att dela upp de 60 procenten i green tech-aktier via fyra delstrategier som gynnas av elektrifieringstrenden.”

Vad består  aktiedelen av för bolag?

”Vi investerar totalt i 20 bolag med tre procents vikt i vardera. Den första delen som motsvarar 15 procent i av fondens värde är i bolag som skapar energi. Vi fokuserar primärt på solenergibolag då det finns många intressanta applikationsområden i både liten och stor skala. Bland solenergibolagen finns allt från stora solenergiparker till bolag som skapar mindre lösningar till villan. Här investerar vi i tre solenergibolag; First Solar, Jinko Solar Holding och Canadian Solar. Vi har två innehav i bolag som skapar el förutom från solen även från vindkraft. Det är två etablerade amerikanska bolag, Brookfield Renewable Energi och Nextera Energy.”

”Nästa nivå är energilagring och det sker inom batterilagring och bränsleceller. Här investerar vi i fyra innehav som totalt motsvarar 12 procent. Inom bränsleceller har vi valt att investera i det två största aktörerna som är etablerade och inga förhoppningsbolag. Kanadensiska Ballard Power Systems levererar bränsleceller till kinesiska tåg, bussar och lastbilar, de är väletablerade.

"Amerikanska Plug Power är vårt andra bet och det är lite mer av en specialist och är stora inom mindre fordon som truckar. De har exempelvis Amazon som kund. Vårt tredje innehav är tyska Linde som mer är ett infrastrukturbolag inom bränsleceller. Linde är stora på att leverera vätgas och förvaring av vätgas som används i bränsleceller. Inom batterilagring letar vi efter bolag som primärt producerar fordonsbatterier. Fondens enda investering är japanska Panasonic, vi hade gärna investerat i svenska Northvolt om det var noterat. Tesla är inte en intressant investering som batteritillverkare då vi inte vill äga fordonstillverkningsdelen. ”

”Den tredje delen är lite större och omfattar 18 procent, den fokuserar på de råvaror som behövs för att skapa grön energi. För att lagra och leda el behövs rätt grundämnen. Vi har valt att investera i tre bolag med exponering mot litium som är en stor råvara i batterier. Det är tre stora litiumproducenter Orocobre, Livent och Albemarle på totalt 9 procent av fondens värde. Förutom det har vi investerat i kopparbolagen Antofagasta och First Quantum Minerals.

"Koppar vid sidan om silver en bra ledare för el. Vi har även en investering mot jordartsmetaller som är avancerade metaller och helt nödvändiga ämnen som behövs inom elektrifiering. Det finns tio stora globala aktörer, varav nio av dem är kinesiska och vi tycker inte ESG-delen uppfylls i Kina. Därför har vi i stället valt att investera i australiensiska Lynas som utvinner i mogna stabila länder. Kobolt har vi valt bort då det är svårt att hitta tillräckligt stora bolag som utvinner kobolt i bra länder.”

”Den sista fjärdedelen handlar om effektivisering och återvinning av energi, ett litet bredare område. Vi har valt franska Schneider Electric som är ledande på energieffektivisering, sedan har vi två återvinningsbolag, belgiska Umicore och engelska Johnson Matthey. Johnson Mattey har en industrihistoria som sträcker sig över 200 år. De har mycket kunskap kring metaller och är idag världsledande på återvinning och hållbar energi. Avslutningsvis har fonden två investeringar i solenergioptimeringsbolagen Solaredge Technologies samt Enphase Energy.”

Fonden har stigit drygt 20 procent sedan lansering. Vilka är de största bidragsgivarna till avkastningen?

”Fonden har överavkastat mot en global aktie/ränteportfölj under perioden. Kopparprisets starka utveckling har gjort att fondens två kopparbolag har haft en hög avkastning sedan fondstart. Antofagasta är ett av dessa och har stigit närmare 60 procent. Solenergibolagen har periodvis gått bra men är väldigt volatila. Jinko Solar har avkastat 140 procent. Bränslecellsbolaget Plug Power är den aktie i fonden som stigit mest med över 200 procent. De fyra delstrategierna inom fonden ger en bra riskspridning. Och guldet en bra diversifiering.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -