Många rätt i Munters - räcker det?

Aktieanalys Munters har stuvat om internt och exponeringen mot miljö och energieffektivitet är en stark drivkraft. Men orkar aktien stiga vidare efter en häftig uppvärdering senaste året?

I förhållande till sin storlek, med en årsomsättning på 7 miljarder kronor, har avfuktnings- och kylspecialisten Munters haft en tendens att hamna i rampljuset ofta. Bolaget grundades 1955 och börsnoterades 1997 och därefter var det ofta den stora brand- och fuktsaneringsverksamheten MSC som rönte uppmärksamhet i media i samband med orkaner och naturkatastrofer. Efter att ha blivit mer produktorienterat när man knoppade av MSC-divisionen 2010 tog det inte lång tid innan hela bolaget köptes ut från börsen av Nordic Capital, efter en rafflande budstrid med Alfa Laval.

När bolaget sedan återkom till börsen 2017 blev starten svajig då exponeringen mot datacenters blev ett sänke istället för det tillväxtlyft som många nya aktieägare hade trott och hoppats på.

En period av intern städning följde och i augusti 2019 plockades Klas Forsström in som ny vd. Han hade dessförinnan gjort en lång karriär på Sandvik där han var chef för affärsområdet Machining Solutions när han lämnade verkstadsbjässen. En omställningsplan var redan initierad på Munters när Klas Forsström började men den grundläggande tågordningen - Stabilitet, Lönsamhet, Tillväxt – kände han igen från Sandvik.

En del av omställningen innebar att Munters organisation tydliggjordes till två affärsområden, AirTech och FoodTech. Det förstnämnda är klart störst och utgör över 70 procent av omsättningen. Med lösningar som säkrar rätt fuktnivå och rätt temperatur servar man bland annat kunder inom industrin, servicenäringen och datacenters.

FoodTech å sin sida är ganska tungt viktade mot kunder inom djuruppfödning där kyckling, svin och ägg är de viktigaste segmenten.

Inom ramen för åtgärdsprogrammet har kostnader trimmats och en stor konsekvens av felsatsningen på datacenters i Europa blev att stänga ned en fabrik i Belgien. Ytterligare åtgärder för att ”vässa kunderbjudandet och optimera marknadsnärvaron” initierades i somras, vilket exempelvis kommer innebära att man går ur områden som inte bedöms vara kärnverksamhet längre i USA.

Bland placerarna hade introduktionsdebaclet börjat blekna och optimismen återvända lagom till pandemin plötsligt slog till för ett år sedan. Oron såg till att raskt halvera aktiekursen. Sedan har en remarkabel återhämtning skett där kursen redan i somras hade tagit igen hela corona-fallet och sedan fortsatte upp för att till sist också kravla sig över den gamla toppnivån på drygt 80 kronor i samband med noteringen 2017.

Bokslutet som släpptes i början av februari blev dock ett bakslag och aktien föll 14 procent på en rapport som innehåll en del orosmoln. Orderingången backade exempelvis mer än väntat och föll med 13 procent, tyngd av valuta och sämre beställningar från datacenters i USA. Även det justerade rörelseresultatet hamnade en bit under analytikernas förväntan.

Några riktigt högljudda varningsklockor tycker vi dock inte att rapporten bjöd på och den kraftiga kursreaktionen ska ses i ljuset av att många andra industribolag hade pumpat upp placerarnas förväntningar genom att tydligt slå vinstprognoserna.

Nu är större delen av rapportsmällen också återhämtad på börsen och frågan är om det är dags för ett nytt större ben uppåt för bolaget som med sina produkter ligger bra exponerat mot många globala megatrender; som miljöpåverkan, energieffektivitet och digitalisering.

Analytikerna ser framför sig en blek tillväxt i år som sedan tar bättre fart 2022 och 2023 och nästan når det finansiella målet som är att växa 5 procent per år organiskt. Med besparingsåtgärder som ska bita successivt finns en förväntan om klara marginalförbättringar både i år och nästkommande år vilket gör att tillväxten i vinst per aktie blir attraktiv. En kraftig uppstuds i år, präglad av att fjolåret tyngdes av engångskostnader, följs av 13 respektive 9 procents vinsttillväxt kommande år om konsensusprognoserna blir verklighet.

Värderingsmässigt hamnar då p/e-talet i år på 25 för att falla till 22 nästa år och den skuldjusterade multipeln ev/ebit ligger strax över 18 respektive 16. Det är inte uppe och flyger på Atlas Copco-höjder men väl i nivå med storasyskon som Assa Abloy, Alfa Laval och Sandvik.   

Munters är ett kvalitetsbolag och med en effektivare organisation, en portföljsammansättning som har förbättrats och en stigande vinsttrend är en kvalitetsvärdering också motiverad. Nuvarande värdering är därför i stort rättvisande i våra ögon men vi har svårt att peka på starka argument för ett större kurslyft på kort och medellång sikt.

Så för att återkomma till frågan om nästa ben uppåt för aktiekursen står för dörren: vi är inte beredda att satsa på det. Vi avvaktar med Munters.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Munters Group Neutral 77,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -