Stora flöden skakar om fonderna

Fondkommentar Den senaste tidens ränteuppgång i amerikanska långa räntor har gett en skakig börs och en tydlig rotation på kapitalflödet. Det är tydligt att investerarna hittat nya placeringar och övergett andra. Det visar Placeras genomgång av den senaste veckans flöden.

Trots att ränteuppgången har varit snabb och tagit marknaden på sängen har det varit nya rekordnoteringar på många börser, inte minst Stockholmsbörsen. Men det är tydligt att den stigande volatiliteten för amerikanska långa räntepapper, fortplantat sig till aktiemarknaden. Det har ändrat sentimentet och riskaptiten bland sektorvalen och regioner.

Investerarna har valt att lämna sektorer och regioner som inte gynnas i lika stor utsträckning av en miljö med högre räntor och stigande inflation.

Den amerikanska 10-årsräntan har nu nått över 1,5 procent, en tydlig skillnad mot 0,91 procent som var räntan var vid årsskiftet. Räntenivån är nu över snittavkastningen på det S&P 500 index, vilket inte gör det lika självklart att aktier är det enda alternativet för tillgångar.

Flera stora investmentbanker med amerikanska Goldman Sachs i spetsen tror att räntan för den amerikanska 10-åringen kommer att stiga till runt 1,9 procent i slutet av året. En ränteuppgång som kan sätta käppar i hjulen för flera sektorer, regioner och inte minst vissa ränteplaceringar.

Snabbväxande tillväxtaktier med de stora vinsterna en bit in i framtiden hör till förlorarna med högre ränta. Med en högre ränta stiger även kapitalkostnaden på sikt. En högre kapitalkostnad minskar dagens värde på framtida vinster. Det slår särskilt hårt på mindre tillväxtbolag inom tekniksektorn och hälsovårdssektorn med förhoppningsprägel som ännu inte tjänar några pengar.

Samtidigt finns det tydliga vinnarsektorer som råvaror, energi och banker på stigande inflation och högre räntor. Investerarnas rotation är extra tydlig när jag valt att se på den senaste veckans vinnare och förlorare i Avanzas fondutbud på över 1300 fonder.

Förlorarlistan talar sitt tydliga språk om stora utflöden från högt värderad, snabbväxande teknik och till växtaktier. En majoritet av fonderna som haft det tuffast har backat tvåsiffrigt på en vecka. Och i några fall är årets uppgång utraderad.

De tre fonder som haft en stor nedgång den senaste veckan är alla förknippade med bolag som har en hög värdering och snabb tillväxt.

Så sent som i mitten på februari skrev jag om årets vinnarfonder. Då intogs förstaplatsen av den tematiska fonden Thematica - Future Mobility Retail som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt den tekniken. Då var årets avkastning 31 procent, nu är årets avkastning på knappa 4 procent.

Andraplatsen hade då den smala tematiska branschfonden Augmented Reality Fund A som letar huvudsakligen investeringar i bolag verksamma inom teknikområdet Augmented reality (AR), Virtual Reality (VR) eller Mixed Reality (MR). Fonden har backat runt 12 procent på en vecka och årets uppgång är knappt 7 procent.

När vi gick in i 2020 var årets populäraste tillgångsslag och region för investeringar tillväxtmarknaderna. En av årets hetaste tillväxtmarknader var Kina som den senaste veckan har fått känna på betydande utflöden.

Enligt Institutet för Internationell Finans som följer kapitalflöden på tillväxtmarknaderna har mars bjudit på stora nettoutflöden i tillväxtmarknadsaktier och tillväxtobligationer. Det är de första nettoutflödena sedan oktober i fjol.

Tillväxtmarknaderna erbjuder delvis liksom tillväxtaktier högre riskprofil. Och de gynnas inte av högre amerikanska räntor. De största bolagen på tillväxtmarknaderna är numera stora tillväxt- och teknikaktier som kinesiska Tencent och Alibaba. Långt ifrån lika energi och råvarutung som tillväxtmarknaderna historiskt brukar associeras med.

Med samma nettoutflöden från de kinesiska börserna har det placerat sig fyra Kinafonder på veckans förlorarlista. Även de fonderna hörde till årets vinnarfonder för lite mindre än en månad sedan, med avkastningar norr om 20 procent sedan årsskiftet.

Det är värt att notera att det finns delar av tillväxtmarknaderna som har en betydligt större andel bolag inom bank, industri, råvaror och energibolag. Och de har gått bra den senaste veckan. Vi hittar Indienfonder och Rysslandsfonder som veckans vinnare. Indiens största sektor är finansbolag på 27 procent, energi utgör 13 procent och råvarubolagen 10 procent. En mix som gynnats den senaste veckan. Moskvabörsen har ju hela 46 procent i energibolag. Råvarubolag och finansbolag utgör 19 procent vardera.

De snabbfotade ETF-flödena uppvisar liknande mönster. Störst nettoutflöden har den börshandlade fonden Invesco QQQ, som speglar den teknik- och tillväxt tunga Nasdaq 100 index. Den räknas som en av världens största teknikfonder med ett förvaltat kapital på 1 200 miljarder kronor.

Realtillgångsfonder och tillväxtmarknadsobligationsfonder intar listan över de börshandlade fonderna med störst nettoutflöden. Värt att notera är det är många räntefonder som har backat mycket den senaste veckan och flera har minusavkastning sedan årsskiftet efter betydande nettoutflöden.

Vinnarlistan innehåller som förväntat en uppsjö av branschfonder inom energi som kapitalet letat sig till. Oljepriset har stigit med över 30 procent sedan årsskiftet och över 4 procent i mars till noteringen 67 dollar fatet.

Bäst avkastning av energifonderna har Schroder ISF Global Energy A Acc USD. Fonden investerar främst i medelstora energibolag. Flera av fondena stora innehav har uppgångar runt 10 procent den senaste veckan. Fondens avkastning är hela 42 procent sedan årsskiftet och fonden största innehav, det amerikanska oljeservicebolaget Schlumberger har stigit över 30 procent sedan årsskiftet.

Listan innehåller även en handfull fonder med fokus på värdebolag. Bästa värdefond är CS (Lux) Global Value Equity BH USD. Som investerar globalt i värdebolag. Största sektorn är cykliska industribolag.

Branschfonden Tellus Bank och Finansfond är listans bäst presterade inom bank och finans. Fondens största innehav är finska försäkringsjätten Sampo följt av den franska storbanken Société Générale.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -