Posten levererar på börserna

Aktieanalys Brevbärarna har fått händerna fulla med paket istället för kuvert under pandemin och det gynnar de noterade postföretagen. Trots kurslyften ser många bolag i sektorn attraktiva ut.

Traditionella brev är på utdöende sedan länge, men samtidigt beställer vi allt mer varor på nätet som måste transporteras. Ett skifte som har blivit räddningen för många av de tidigare statliga postbolagen och en trend som har accelererat ytterligare under pandemin.

Flera av de anrika gamla postverksamheterna i Europa är idag börsnoterade och aktierna har levererat som aldrig förr under det senaste året. De sex noterade postaktierna i vår europeiska sammanställning har alla stigit på börsen i år och i snitt handlar det om en uppgång på 19 procent.

Blickar vi ett år tillbaka är den genomsnittliga uppgången hela 74 procent. Såväl i år som på ett års sikt är det brittiska Royal Mail som sticker ut allra mest med 34 procents uppgång sedan årsskiftet och 173 procent sedan samma tid i fjol.

Royal Mail sticker inte bara ut bland sina postkollegor utan uppgången tar aktien till en hedrande sjätteplats bland alla aktier i det breda europeiska indexet Stoxx Europe 600 i år.

Den brittiska posten tillhör en liten skara börsbolag med över 500 år på nacken och grundandet skedde redan 1516 när Kung Henrik VIII inrättade en tjänst som Postmästare. Österrikarna var dock steget före och hade 1490 etablerat den första standardiserade posttjänsten i Europa.

Börsnoteringen av Royal Mail skulle dröja till 2013 och några år senare sålde brittiska staten sina sista andelar i privatiseringen – till ljudet av kritiska röster från fackföreningsrörelsen. Den frostiga relationen med facket har fortsatt men är lite paradoxalt också ett av skälen till den senaste uppgången på börsen. I takt med att behovet av nedskärningar har lättat när paketbeställningarna rasat in har nämligen företaget och facket lyckats komma överens om flera tidigare stötestenar vilket har tolkats positivt på börsen.

Ovanpå det kommer medvinden från starka siffror i det viktiga julkvartalet. Under fjärde kvartalet 2020, som utgör det tredje i bolagets brutna räkenskapsår, ökade intäkterna från paket med 43 procent vilket med råge täckte upp för Royal Mails krympande brevintäkter. Bolaget flaggade också för att man kommer överträffa sina tidigare guidningar för det brutna helåret rejält.

Mätt i börsvärde står britterna sig dock slätt mot bjässen Deutsche Post som har en marknadsvärdering på motsvarande över 500 miljarder kronor. Jämförelsen haltar förvisso en del eftersom Deutsche Post har en betydligt bredare global frakt- och logistikportfölj med sitt ägande av jätten DHL som man köpte för knappt 20 år sedan.

Även Deutsche Posts siffror för 2020 visade på en stark spurt under julkvartalet med 13 procents intäktstillväxt och 56 procent högre rörelsevinst. Bolaget spådde i samband med kvartalsuppdateringen att rörelsevinsten ska fortsätta uppåt både 2021 och 2022.

Kursen har trots det stått och stampat i år men är upp 57 procent på ett års sikt.

I ett kortare perspektiv är det alltjämt positiva faktorer som dominerar för postbolagen. Fortsatta nedstängningar i många länder borgar för att trycket på att handla över nätet istället för i butiker håller i sig ytterligare en tid och specifikt för Royal Mail så kan ett förslag om att gå ned från sex- till femdagarsutdelning spara stora pengar. Det är dessutom inte bara kläder och tekniska prylar som ligger i paketen utan även behovet av att skicka skyddsutrustning, covid-tester och andra pandemi-relaterade produkter hjälper till att fylla upp kapacitetsutnyttjandet.

Trots de kraftiga kursrusningarna är värderingen återhållsam för aktierna med p/e-tal kring 10-11 i år för flera av bolagen. Med en förväntan från analytikerna som följer sektorn om att vinsterna stiger 2022 hos alla sex bolagen är multiplarna ännu lägre nästa år.

Det är förståeligt med en tyglad optimism eftersom det är svårt att säga hur dopade bolagen är av pandemin. Det är exceptionella förutsättningar vi levt i under ett år och det har drivit upp efterfrågan på paketleveranser, men hur mycket är tillfälligt och hur mycket är strukturellt och därmed uthålligt?

Risken finns att aktierna tappar uppmärksamhet och intresse hos investerarna när samhällena öppnar upp igen och blickarna vänds bort från de uppenbara coronavinnarna. Men kundbeteenden har sannolikt förändrats i grunden till postbolagens favör och en ökad aktivitet bland företagen kan komma att kompensera för viss avkylning bland konsumenterna.

Får analytikerna rätt i sina bedömningar om fortsatta vinstökningar i år och nästa år så är sektorn fortfarande billig och det går att argumentera för att värderingarna borde kunna jackas upp något till följd av beteendeskiftet hos kunderna. Mycket talar för att postbolagen kommer fortsätta dela ut goda nyheter till sina aktieägare även under 2021.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -