Efter ränteoron: Fokus på ECB

Makrokommentar Det är fortsatt oroligt kring den amerikanska ränteuppgången. Mot bakgrund av detta lär intresset vara mycket stort när amerikanska inflationssiffror presenteras och när ECB kommer med sitt nya räntebesked.

Även om det tidvis var rejält stökigt på finansmarknaderna under förra veckan så steg den svenska börsen med 1,4 procent. På den amerikanska börsen var det riktigt stor rörelser mellan och inom dagarna men en kraftig uppgång mot slutet av fredagen räddade upp mycket. För veckan som helhet steg faktiskt S&P500 med 0,8 procent.

Det som främst bidrog till nervositeten på marknaden var stigande amerikanska långräntor. Den amerikansk tioårsräntan ligger nu på 1,6 procent och har stigit med ungefär 70 räntepunkter sedan årsskiftet. Drivet av både stigande inflationsförväntningar och allt större budgetunderskott. Nu står det dessutom mer eller mindre klart att president Biden får igenom sitt stödpaket om 1 900 miljarder dollar, efter att det, efter några minder justeringar, godkänts av senaten. Så även om det bidrar till en potentiell tillväxtboom så lär det dessutom leda till ett fortsatt tryck upp på räntorna.

Den amerikanska ränteuppgången har dessutom dragit med sig räntorna i stora delar av den övriga världen Därför blir det också mycket stort fokus på det penningpolitiska besked som ECB lämnar på torsdag. Visserligen är räntenivåerna i stora delar av EMU-området fortfarande rejält nedtryckta men ECB-chefen Christine Lagarde väntas ändå adressera hotet om stigande räntor. Det kommer troligen i första hand handla om verbala interventioner och frågan är om det räcker för att skapa lugn på räntemarknaden. Så det kan bli en hel del rörelse på både ränte- och aktiemarknad inför och efter ECB:s besked

Högintressanta är även de amerikanska inflationssiffror för februari som kommer på onsdag. Syns tydliga tendenser till stigande inflation lär ränteuppgången ta förnyad fart. Väntat är ändå en inflation som ligger klart under inflationsmålet och det skulle i sin tur kunna ha en lugnande effekt.

Att oljepriset stigit ytterligare kan dock komma att spä på inflationsförväntningarna ytterligare. Brentoljan har passerat 70 dollar per fat efter att OPEC+ beslutade att inte öka produktionen och det skett en attack mot Saudiarabiska oljeanläggningar.

För svenskt vidkommande är det framför allt tisdagens makrosiffror över bland annat produktion och hushållens konsumtion som är huvudnumret. Då får vi svart på vitt på hur den ekonomiska utvecklingen sett ut under årets inledning. Det kan förvisso komma att se lite svagt ut men ändå rejält mycket bättre än de dystra förutsägelser som gjordes när den andra vågen av smittspridning tog fart.

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området har troligen stärkts till följd av börsuppgångar och mer optimistiska tongångar kring den ekonomiska återhämtningen. För även om smittspridningen i Europa är fortsatt stor så bidrar den pågående vaccineringen till att hoppet inför framtiden växer.

Tisdag

Det är visserligen januarisiffror men skörden av svenska makrosiffor ger en bra indikation på hur den svenska ekonomin statat det nya året. Det kan förvisso komma att se lite svagt ut men troligen ändå rejält mycket bättre än dystra prognoser från bland annat Riksbanken. Småföretagen i USA har troligen blivit på lite bättre humör när vaccineringen rullas ut och det vankas stödpket.

Onsdag

En dag med en räcka intressanta inflationssiffror. Det finns visa farhågor om att inflationen ska ticka uppåt rejält under våren och om vi börjar se dessa tendenser redan i februarisiffrorna så kan det bli lite oroligt på finansmarknaderna. Förhoppningen är ändå att den amerikanska kärninflationen, som förstås är viktigast i sammanhanget, fortfarande ska vara relativt låg. Kanadas centralbank lämnar räntebesked och om marknadsräntorna fortsätter uppåt blir det viktigt att följa deras besked och eventuella åtgärder mot stigande räntor.

Torsdag

Dagen viks i princip helt åt det penningpolitiska beskedet från ECB. Frågan är om ECB är så orolig över stigande räntor att de flaggar för någon form av åtgärd? Det troligast är ändå att man avvaktar och nöjer sig med verbala varningar. Det är möjligt att det inte räcker för att lugna ner räntemarknaden.

Fredag

Dagens viktigaste är de amerikanska producentpriserna. För även om sambandet mellan producentpriser och konsumentpriser egentligen är ganska svagt så kan kraftigt stigande producentpriser spä på ränteoron.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -