De letar småbolag med riktig tillväxt

Fondkommentar Efter några år med lite svagare avkastning fick Didner & Gerge Small and Microcap revansch under fjolåret. Då hörde fonden till en av de bästa i fondkategorin och utklassade sitt jämförelseindex.

Henrik Sandell och Carl Granath ansvarar för Didner & Gerge Small and Microcap sedan starten i augusti 2014. Avkastningen sedan starten är igenomsnitt drygt 15 procent per år, vilket är betydligt bättre än jämförelseindex.

Carl Granath och Henrik Sandell 

Hur stora bolag investerar ni i och var investerar ni?

”Vi har satt en gräns på runt 30 miljarder kronor i marknadsvärde för de största bolagen. De flesta nya investeringar sker i bolag mellan 2 och 8 miljarder kronor i börsvärde. Och över tid ska bolagen bli större. Vår snittinvestering ligger i bolag som är drygt 5 miljarder i börsvärde. Vårt investeringsmandat gör att vi kan investera två tredjedelar i Europa och en tredjedel globalt. Men vi har inte utnyttjat det globala mandatet fullt ut”, säger Carl Granath.

Ni förvaltar en aktivt förvaltad fond, hur många innehav föredrar ni att ha i fonden över tid?

”Just nu har vi 46 innehav, men vi har haft så få som närmare 30. Vi har sagt att vi ska hålla fonden på mellan 30 och 50 innehav. Vi tänker inte mycket på index utan det är avkastningspotentialen som styr investeringen. Vi har en lång investeringshorisont och några innehav är kvar sedan vi startade fonden 2014. Men när kurserna springer iväg för mycket och potentialen försvinner som det var under 2020 så säljer vi. Normalt brukar vi köpa mellan sju och tio nya bolag per år. Men i fjol köpte vi hela 14 bolag, vi sålde av en del bolag som gick väldigt bra och samtidigt hittade vi många nya bolag som blev väldigt billiga och fick rätt pris när oron var som störst.”

Vilken typ av bolag letar ni efter när ni gör er investeringsprocess?

”Vi letar efter kvalitetsbolag till en vettig värdering, vilket många letar efter. Mindre bolag analyseras inte så mycket av banker och vi förlitar oss på den egna analysen. Den stora triggern i bolagen är tillväxtmöjligheterna, att bolagen kan växa hållbart och bli större. Värderingen är en annan viktig faktor och bolagets tillväxtpotential ska inte vara fullt inprisad i värderingen. Vi är nyfikna och letar bolag i många olika områden.”

”Det är viktigt för oss att bolagen är bra och hög kvalitet. Det viktigaste är avkastning på kapital, konvertering till kassaflöde, marginaltillväxt och marginalstabilitet. Värderingen är standardiserad med olika värderingsmått. Det är viktigt att bolaget växer med finansiell balans, att bolagets underliggande verksamhet finansierar tillväxten. Vi har en lång investeringshorisont och räknar på vad bolagen kan tjäna om fem år.”

”När vi investerar i så pass små bolag som vi gör är ledningen och nyckelpersonerna bakom bolagen viktiga faktorer. Det är viktigt att de stora ägarna ska förstå att minoritetsägare som vi har samma rättigheter. Vi har sålt tidigt i några investeringar då det visat sig att huvudägarna haft en annan agenda än att maximera aktieägarvärdet. Personerna bakom bolagen i småbolag är väldigt intressanta och skiljer sig mycket från storbolags-vd:ar.”

”Man måste lära sig att förstå småbolags vd:ar, de kan ha självförtroende som är ”Larger than Life”, då de har haft en långsiktig vision som bevisligen fungerar. Men vi gillar när ledningen äger i bolagen och att grundarfamiljen finns kvar. I flera av våra innehav hittar vi andra till sjätte generationens ättlingar till grundarna. Det gör att vi har några bolag som är grundade på 1800-talet, men det är viktigt att ägarfamiljen inte är trötta efter att ägt så länge”, säger Henrik Sandell.

Det är svårt att ge er fond en tydlig etikett som värdefond eller tillväxtfond – vad är ni?

”Vi investerar snarare i ett antal kluster av bolag. Ett av de största är industri 4.0 som handlar mycket om industriautomation. Hittar man rätt bolag här kan det bli spännande då de har en bra medvind. Vi investerade tidigt i tyska robottillverkaren KUKA som nu är uppköpta av ett kinesiskt bolag. Vi har ett antal investeringar inom det klustret, bland annat schweiziska Kardex som tillverkar lagerautomatisering och gynnas en ökad e-handel."

"Franska Lectra gör skärmaskiner till textil- och läderindustrin och är världsledande. Tyska Basler gör industrikameror som är en nyckelkomponent inom bland annat maskinvision. Vi har nu knappt 10 procent investerat i automationskluster”, säger Carl Granath.

”Dataspelsbolag är ett annat kluster som vi har investerat i länge. Jag kom i kontakt med sektorn redan 2005, men i och med digitaliseringen har affärsmodellerna blivit bättre och betydligt lönsammare. De svenska bolagen Paradox och Embracer har vi ägt länge i fonden. Embracer är egentligen ett för stort bolag för fonden, men vi har varit med länge och köpte det när det var ett småbolag."

"Utanför Sverige äger vi i Frontier Development och Sumo. Vi ägde brittiska Codemasters som tyvärr blev uppköpta nyligen. I mitten av fjolåret hade vi som mest 25 procent av fondens värde i dataspelsklustret, idag är det runt 15 procent. Dataspelsklustret är fortfarande en spännande sektor, men vi har sålt av i den under fjolåret i takt med prisuppgången för sektorn”, säger Henrik Sandell.

”Premiummat och dryck är ett annat investeringskluster vi gärna investerar i. Här har vi investerat i färöiska Bakkafrost som odlar lax, ett kvalitetsbolag som investerar mycket i sin lönsamma verksamhet och växer bra."

"Brittiska Cranswick är sannolikt det bolag med högst kvalitet av alla fondens bolag. De har historiskt varit väldigt välinvesterade i sin tillverkning och har på så vis kunnat ta mycket marknadsandelar från sina konkurrenter. Deras produkter är i det övre premiumsegmentet och har en stor efterfrågan, som gör att bolaget växer hela tiden. Vi ser en vilja och ökat medvetande hos konsumenterna att köpa premiumvaror då de kan vara mer miljövänliga och är hälsosammare,” säger Carl Granath.

”E-hälsa är ett av de kluster vi har investerat i. Vi tror att sjukvården måste effektiviseras och digitaliseras på sikt. Sektorn ligger nog 10 till 20 år efter industrin när det gäller digitalisering. Ett intressant innehav är VNV Global, vi gillar bolagets vd Per Brilioth och VNV Global är storägare i Babylon Health som växer starkt inom e-hälsa. Vi investerade under fjolåret i norska Carasent som gör mjukvara till hälsovårdssektorn. Carasent ser ut att ha bra tillväxtförutsättningar”, säger Henrik Sandell.  

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -