Köpläge? Ambea på väg ur krisen

Aktieanalys Omsorgsbolaget Ambea har fått se tillväxten bromsa in under pandemin men den strukturellt växande efterfrågan finns kvar och vaccinet bådar gott. Räcker det för att aktien ska fortsätta upp?

Det närmar sig fyraårsjubileum för Ambeas tid på börsen men händer inget dramatiskt under mars så blir det inte så mycket att fira. Aktiekursen ligger nämligen strax under de 75 kronor som bolaget noterades till den sista mars 2017 och drygt 2 kronor i samlad utdelning under denna period ändrar inte bilden av en obefintlig avkastning för aktieägarna.

har ändå kursen dubblats sedan botten i fjol när aktiemarknaden flydde omsorgsbolagen, som normalt sett lockar med stabilitet, men som plötsligt befann sig mitt i en kris där äldrevården stod i centrum.

I Ambeas fall är det segmentet Vardaga som påverkats mest av pandemin. Inom Vardaga bedrivs äldreboenden i Sverige både i egen regi och på uppdrag av kommunerna, samt hemtjänstverksamhet. Lägre inflyttningstakt till äldreboendena samt högre kostnader för skyddsmaterial och sjukfrånvaro har tyngt under 2020, även om statliga stöd till viss del har kunnat kompensera.

Jämnstort med Vardaga är det andra svenska segmentet Nytida där omsorg och boenden drivs för personer med funktionsnedsättningar och psykosociala problem. Det handlar om serviceboenden, HVB-hem, familjehem och skyddat boende exempelvis.

Stendi är namnet på Ambeas norska verksamhet som spänner över både äldreomsorg och andra omsorgsuppdrag och den danska motsvarigheten går under namnet Altiden. Båda dessa delar är i allt väsentligt en följd av det stora Aleris-förvärvet 2019.

Minsta segmentet Klara fungerar som ett bemanningsföretag inom vård- och omsorgspersonal.

Källa: Ambea

Bortom pandemin som förhoppningsvis är på väg att besegras med hjälp av de vaccin som redan är injicerade i armarna på många av Ambeas omsorgstagare och anställda finns en tilltalande strukturell tillväxt i branschen. Behovet av omsorg ökar nämligen kraftigt av flera skäl. De stora barnkullarna födda på fyrtiotalet är snart 80-plussare och antalet personer i den här åldersgruppen i Skandinavien väntas öka med en halv miljon, eller nästan 50 procent, från 2018 till 2028.

Det innebär ett stort behov av nya äldreboenden de kommande fem åren, bara i Sverige omkring 560 stycken enligt regeringens beräkningar, samtidigt som kommuner och regioner har pressade budgetar. Parallellt blir antalet personer med funktionsnedsättningar också allt fler, likaså antalet som lider av psykisk ohälsa, vilket kommer att innebära ett stort behov av verksamheter som stödjer dessa personer under överskådlig tid.

Källa: Ambea

Ambeas mål är att kunna dra nytta av denna medvind och själva växa med 8-10 procent om året, organiskt och via förvärv, samt att på medellång sikt lyfta rörelsemarginalen till omkring 9,5 procent. Under 2020 var det av förklarliga skäl inte fokus på tillväxten och Ambea kunde trots en tuff situation summera ett år med oförändrad omsättning och en justerad rörelsemarginal (ebita) som gick upp från 7,1 till 7,9 procent.

Visserligen bidrar stödåtgärder som är temporära men interna effektiviseringar har också bidragit med en betydande del och när tillväxten återvänder så finns det därför goda skäl att hoppas på fortsatt marginalförstärkning.

I första kvartalet 2021 spår bolaget att coronaeffekter på 90-100 miljoner kronor slår mot omsättningen och 30-40 miljoner på rörelseresultatet. Analytikerna som följer bolaget räknar med att motvinden lättar därefter och att marginalerna fortsätter upp i år och ännu mer nästa år.

Vi håller med. Det finns en uppenbar potential för högre marginaler i Danmark och Norge och även i Vardaga när man får utväxling på gjorda effektiviseringar i en mer normal marknadssituation.

Efter den starka återhämtningen på börsen har Ambea nu ett p/e-tal på 15 i år och 13 nästa år baserat på snittprognoserna. En värdering som ter sig rimlig på gränsen till försiktig givet lönsamhetspotentialen som finns kvar, den långsiktiga strukturella tillväxten och en kapitalsnål verksamhetsmodell som borgar för bra kassaflöden.

Samtidigt finns det en del osäkerhet att beakta. Ett vd-byte står exempelvis för dörren när Mark Jensen nästa vecka tar över efter finanschefen Benno Eliasson som varit tillförordnad vd sedan långvägaren Fredrik Gren lämnade vid årsskiftet. Och även om debatten kring vinster i välfärden svalnat i och med januariöverenskommelsen i Sverige så är den politiska risken alltid närvarande i sektorn. Alltför hög lönsamhet kommer att få det att klia i fingrarna på politiker som vill plocka snabba poänger.

Enskilda misstag ute i någon av de 900 enheterna kan dessutom snabbt lyftas upp av motståndare till modellen med privata aktörer i sektorn och därmed skada hela koncernens renommé i en bransch som bygger på förtroende.

När storägaren Triton, som tillsammans med KKR tog Ambea till börsen, väljer att ytterligare minska sitt 25-procentiga ägande är en annan fråga som väntar på att besvaras. Senast en försäljning skedde var i somras och då blev rabatten 5 procent. Även om det är både väntat och i viss mån positivt att överhänget av aktier förr eller senare ska ut på marknaden så kan det sätta ny press på kursen.

Sammanfattningsvis så ser vi utrymme för en något högre värdering när verksamheten kan återgå till det normala efter pandemin och Ambea kan börja växa och öppna nya boenden igen. För att lockas av aktien och se förbi den osäkerhet som finns på kort sikt skulle vi dock vilja ha en ännu större säkerhetsmarginal i värderingen.

Vi ställer oss därför neutrala just nu och väntar hellre in ett eventuellt köpläge längre fram. En aktieförsäljning från Triton som trycker ned kursen omotiverat mycket skulle kunna vara ett sådant läge.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ambea Neutral 72,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -