Säkerhetsförvaltaren: så investerar du bäst i rymd och cybersäkerhet

ANNONS Aktier inom cybersäkerhet och rymd har noterat kraftiga uppgångar under senare tid. Förklaringen står bland annat att finna i medial uppmärksamhet kring ökade cyberhot och om stigande förväntningar på kraftig tillväxt när rymdbolag som Virgin Galactic börjar närma sig en kommersialisering av rymdresor för privatpersoner. Tor Sinclair, förvaltare av fonden Global Security Fund, menar att man snarare bör rikta blickarna mot de traditionella säkerhetsbolagen för att få exponering mot dessa framtidssektorer.

”Det har varit ett enormt fokus på tillväxtaktier under de senaste åren och skillnaden i värdering mellan tillväxtbolag och värdebolag står på historiska högstanivåer. Mot bakgrund av det tror jag att det kan finnas goda anledningar att titta på traditionella säkerhetsbolag om man letar exponering mot rymd och cyber. De har god intjäning, stabila kundrelationer och är inte alls belånade på samma sätt som de mindre förhoppningsbolagen”, säger Tor.

Förvaltaren har en övervikt mot de större säkerhetsbolagen i sin portfölj. Det är bolag som fokuserar på att skydda kritiska naturresurser och som växer sin försäljning med 7 till 8 procent per år. Portföljen kryddas dock med mindre snabbväxande bolag inom framförallt cybersäkerhetsområdet.

Investera i fonden här

”Cybersäkerhet har hamnat i fokus under den senaste tiden i takt med att mängden allvarliga cyberbrott ökat kraftigt. Många företag är underinvesterade i cyberskydd och branschen, som idag uppgår till 150 miljarder dollar, spås växa med cirka 10 procent per år mellan 2020 – 2027. Då blir det naturligtvis intressant att hitta bolag som är exponerade mot den tillväxten och som kan växa ännu snabbare än branschen”, säger Tor och fortsätter:

”Vi har bland annat investerat i Crowdstrike. Ett bolag som har byggt en väldigt stark position inom slutpunktsdetektering. Det har varit en enormt bra investering sedan vi köpte den kort efter börsnoteringen i juni 2019, men vi har över tid skalat av positionen i takt med att den växt sig för stor som enskilt innehav. Utsikterna för tillväxt finns dock fortfarande där och den är fortsatt en stor position i portföljen. Även innehavet i Fireye har utvecklats väl i spåren av hackerattacken mot Solarwinds där bolaget var först med att rapportera om säkerhetsintrånget.”

När det gäller rymdbolagen är Tor mer försiktig att köpa in sig i de mindre tillväxtbolagen, då han tycker att det finns för mycket förhoppning inbakat i dagens värderingar. Dessutom har de stor belåning, vilket kan bli ett problem i en miljö med stigande räntor.

”Bolag som Viasat och Maxar jobbar med hög skuldsättning medan investerare verkar ha stor tilltro till Virgin Galactics så kallade ’supersonic’ resor, där privatpersoner skickas upp i rymden. Men jag tror det är långt till att den marknaden når volym. Att räkna hem kassaflöden som ligger långt fram i tiden är alltid vanskligt och kan slå tillbaka om det blir förseningar på vägen, vilket ligger nära till hands i sådana här komplexa projekt.”

”Jag tycker att de traditionella säkerhetsbolagen, som också är verksamma inom rymd via framförallt satelliter, är en bättre investering. Då får man dessutom en bred exponering mot säkerhetssektorn, vilket ger en bättre riskspridning, värderingsmässigt ser dessa bolag också mer intressanta ut efter den senaste tidens svaga relativa avkastning för värdebolag.”

Tor nämner norska Kongsberg Gruppen och amerikanska Leidos som exempel i sammanhanget.

“KSAT är Kongsberg Gruppens Satellit och rymdbolag. Även om KSAT är ett privat bolag så får man exponering mot det genom Kongsbergs Gruppen. I NASAs senaste mars-expedition används exempelvis teknik som KSAT varit med och utvecklat.”

”Leidos är ett annat bolag som fonden investerar i. Leidos har breda relationer med den amerikanska staten och levererar säkerhetslösningar till olika statliga avdelningar. Bolaget är även aktivt inom rymdsektorn."

Fonden Global Security Fund, som lanserades i februari 2019, har inte hängt med i den återhämtning på börsen som skett sedan coronapandemins utbrott. Det menar Tor har att göra med det extrema fokus på tillväxtbolag som funnits i marknaden. Och han ser stora möjligheter framåt för fonden.

“Vi investerar brett i säkerhetssektorn, en sektor som står för stabil tillväxt och där uppsidan är betydande. Inte bara mot bakgrund av det vi ser inom rymd och cyber. Även traditionell försvarsindustri har goda tillväxtförutsättningar, i synnerhet om NATO-länderna bestämmer sig för att leva upp till de försvarsanslag som man tidigare kommunicerat. Vi ser säkerhet som en investering i en sektor som bidrar till att skydda kritiska naturresurser, där värderingarna för närvarande är låga på grund av marknadens fokus på tillväxtbolag. Historiskt har det varit ett bra läge att investera i värdeaktier.”

Investera i fonden här

Se intervju med förvaltaren Tor Sinclair här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -