Räkna med ett fortsatt börsstök

Vår marknadssyn Stigande amerikanska räntor har satt griller i huvudet på investerarkollektivet. Risken för fortsatta ränteuppgångar lär bidra till att vi får se fortsatt stök på världens börser. I alla fall innan centralbankerna väljer att sätta ner foten ordentligt.

Trots en svag avslutning så var det mest plus på världens börser när februari kan summeras. Den svenska börsen var upp med 3,0 procent, vilket var aningen bättre än den amerikanska uppgången på 2,8 procent (S&P500).

Så precis som i fjol avslutades februaribörsen svagt men förhoppningsvis ska det inte betyda att vi får uppleva samma börsras i mars i år som i fjol. Den sannolikheten måste nog ändå betraktas som mycket låg även om det också finns faktorer som kan bidra till att det blir en lite stökig börsresa. Grundförutsättningen för vår syn på den fortsatta börsresan är ändå att vaccinen fortsätter att rullas ut och att det, i alla fall på sikt, kommer att bidra till en väsentligt minskad smittspridning.

Därmed ska börskampen i närtid i huvudsak komma att stå mellan tilltagande tillväxtoptimism och risken för stramare finansiella förhållanden.

När det gäller börsfallet i slutet av februari så var den utlösande faktorn ränteuppgången i USA. Den tioåriga marknadsräntan steg tidvis över 1,50 procent och även om nivån i sig inte är särskilt skrämmande så satte takten i uppgången vissa griller i huvudet på investerarkollektivet. Tioårsräntan har stigit med runt 0,5 procentenheter sedan årsskiftet.

Det slog i första hand mot generellt sett högvärderade aktier men också mot marknader som inlett året oerhört starkt. Ett typexempel på det senare är den kinesiska börsen (MSCI) som i mitten av februari hade stigit med 20 procent sedan årsskiftet men tappade rejält under senare delen av månaden. Så ett visst mått av vinsthemtagningar kan väl också spåras i börsrörelserna, även om den accelererande ränteuppgång var själva triggern.

Nu har ränteuppgången kommit av sig vilket bidragit till att marsbörsen fått en fin start men vi får nog räkna med att ränteoron blir ett återkommande tema under hela 2021.

Det finns flera skäl till att de amerikanska räntorna lär fortsätta uppåt och dra med sig marknadsräntorna runt om i världen.

Ett skäl är att allt fler börjar oroa sig för en inflationsuppgång som på sikt kommer att tvinga centralbankerna att föra en stramare penningpolitik. Centralbanksföreträdare utlovar visserligen fortsatta stödåtgärder men frågan är ändå om det kommer så mycket nya stimulanser i närtid. Till regelrätta penningpolitiska åtstramningar är det förstås ändå riktigt långt. Beskedet som den amerikanska centralbanken ger i samband med det penningpolitiska beskedet den 17 mars lär bli avgörande för både ränte- och börsutveckling på kort sikt. Dessutom är det högst troligt att den amerikanska inflationen tickar uppåt under kommande månader, vilket också kan sätta käppar i hjulet för en fortsatt börsuppgång.

Vad ECB och Riksbanken gör har, enligt oss, betydligt mindre betydelse för humöret på världens börser.

En annan drivkraft bakom stigande räntor är de stora, statliga skuldbergen som byggts upp under Corona-krisen. Även här är marknadens blickar främst riktade mot USA. För även om Federal Reserve köper statsobligationer för allt vad tygen håller så täcker det bara en mindre del av de omfattande nyemissioner som den amerikanska administrationen kommer att tvingas till under det här året. Inte minst som en följd av det stödpaket omfattande 1 900 miljarder dollar som president Biden väntas få igenom inom de närmaste dagarna. Och att emittera nya statspapper när marknaden börjar tro på stigande räntor är verkligen inget drömscenario. Ingen vill ju egentligen köpa något som man tror snabbt ska förlora i värde. Så det finns en risk att räntorna fortsätter uppåt även utan ett direkt inflationshot.

Å andra sidan är inte en ränteuppgång helt av ondo. Den är också ett tecken på att världsekonomin börjar röra sig mot det mer normala och därmed borde ränteuppgången i grunden vara välkommen. Det är förra årets extremlåga räntor som ska betecknas som det onormala tillståndet på räntemarknaden och det borde inte vara särskilt överraskande att räntorna stiger när konjunkturoptimismen får allt bättre fäste.  

Nu när vaccineringen börjat ta fart och smittspridningen förhoppningsvis avtar kommer allt fler länder att avisera planer på att åter öppna upp ekonomierna. Förhoppningsvis får vi se fler sådana besked under mars och det kan mycket väl driva upp riskviljan på finansmarknaden ytterligare. Lägg till detta Bidens stödpaket, EU-ländernas krispaket på 750 miljarder euro och andra internationella stödåtgärder. Talet om en rejäl tillväxtboom under andra halvåret kommer sannolikt bli ett återkommande tema i närtid. Med en tillväxtboom i sikte blir det dessutom betydligt lättare att räkna hem de vinster som dagens höga värderingar i många fall bygger på.

Marsutgåvan av Placeras Strategidokument

Placeras tolv köpvärda fonder i mars

Placeras sexton mest köpvärda aktier

Det börjar på sina håll till och med talas om risk för överhettning även om vi på Placera tycker att det alldeles för tidigt att börja resonera i dom termerna. Arbetslösheten behöver fortfarande betas ner en bra bit innan det är dags att oroa sig för detta.

Däremot betyder förstås ett kommande, globalt tillväxtlyft också att det på sikt är slut på de ”lätta pengarna” i form av olika statliga stödåtgärder och allt generösare centralbanker. Så det vill till att företagen nu kan börja leverera substantiellt stigande omsättning samtidigt som kostnaderna hålls i schack.  

Att aktiemarknaden gått så starkt sedan marsraset i fjol betyder att mycket positivt måste anses inprisat i dagens kurser. Det förklarar också mycket av den höga räntekänslighet som börsen numera uppvisar. Så vi på Placera befarar att stöket på aktiemarknaden kan fortsätta även om konjunkturbilden skulle ljusna ytterligare. Mycket av den kortsiktiga utvecklingen beror dessutom på vad centralbankerna väljer att kommunicera och vilka åtgärder som sätts in för att hålla de långa marknadsräntorna nere.

Däremot ser vi inget större börsras framför oss och aktier är fortfarande i högsta grad huvudalternativet för en placerare. Det finns fortsatt lyftkraft kvar på börsen och räntorna måste stiga väsentligt från dagens nivåer innan de blir ett reellt alternativ till aktier. På kort sikt är räntemarknaden dessutom ett riskfyllt alternativ då stigande räntor innebär sjunkande priser på obligationer. När placerare rör sig bort från räntemarknaden betyder det dessutom att inflödet av kapital till aktiemarknaden kan fortsätta att stiga.

råvarumarknaden har det också skett en rekyl nedåt under de allra senaste dagarna. På lite längre sikt tycker vi dock fortfarande att råvarumarknaden är ett vettigt placeringsalternativ. Inte minst mot bakgrund av en ljusare konjunkturbild och ett stort behov av infrastrukturinvesteringar runt om i världen.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -