På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA: Hedgefondernas favoritaktier

Börs De amerikanska hedgefonderna räds inte högt värderade teknikaktier. Topplistan över fondernas mest ägda aktier domineras fullständigt av digitala teknikvinnare.

IT- och teknikaktier har en särställning på den amerikanska börsen och många av bolagen har kunnat skörda stora framgångar under det senaste årets pandemi. Både på grund av att digitala affärsmodeller har visat sin styrka när fysiska verksamheter har stängt ned och på grund av att investerarna värderat upp dessa bolag i ljuset av en accelererad digitalisering i samhället.

Eftersom hedgefonder har friare mandat än traditionella aktiefonder vad gäller möjligheten att satsa på både förväntade börsvinnare och på förlorare kan deras placeringar bidra med intressanta inblickar i hur de ser på potentialen i olika bolag och sektorer. Och att döma av Factsets topplista som summerar de 50 största amerikanska hedgefondernas innehav så är det ingen tvekan om var vinnarna finns: det är fortfarande teknikaktier som gäller.

Listan över de 20 aktierna som totalt sett väger tyngst hos de största hedgefonderna är nämligen kraftigt dominerad av teknikbolag med Microsoft i topp, följt av Amazon och Facebook. Googles moderbolag Alphabet, Apple, Netflix och Uber är andra välkända tech-jättar som hedgefonderna har investerat tungt i.

Disneys verksamhet präglades länge av traditionell tv- och filmdistribution samt fysiska nöjesparker och det var relativt sent som man tog upp kampen med Netflix på streaming-marknaden med en egen tjänst vänd direkt mot konsumenterna. Skiftet till att bli ännu mer digitala har gått hem på börsen och aktien finns med på listan över hedgefondernas största innehav med plats nummer tio.

Även bolag som själva driver, eller hjälper kunderna att driva, e-handelsplattformar är populära hos hedgefonderna. Utöver Amazon som är två på listan så återfinns den kinesiska trion Alibaba, JD.com och Pinduoduo alla på topp-20-listan liksom Kanadabaserade Shopify.

En udda fågel i topplistan är Icahn Enterprises, ett spretigt konglomerat med verksamhet i en mängd olika branscher som Fordon, Järnväg, Fastigheter och Livsmedelsförpackningar. Skälet till att aktien hamnar så högt upp som plats fyra i den samlade topplistan är att bolaget är det helt dominerande innehavet i Carl Icahns fondbolag Icahn Associates Holding som äger 95 procent av aktierna.

Det mest slående med listan över aktierna som hedgefonderna favoriserar är kanske ändå alla de sektorer som inte är närvarande. Bortsett från delar av innehaven i Icahn Enterprises, bioteknikbolaget Seagen samt det Texas-baserade gasbolaget Cheniere Energy Partners är listan i det närmaste fri från bolag med en verksamhet vars kärna och intjäning baseras på mestadels fysiska produkter.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -