Stigande optimism eller ny ränteoro?

Makroveckan Stigande amerikanska räntor gav investerarna lite skrämselhicka under veckan som gick. Nu väntar en tung makrovecka som förhoppningsvis spär på konjunkturoptimismen men som samtidigt kan bidra till att räntorna återigen börjar röra sig uppåt.

I veckan som gick fick en stigande ränteoro investerarna att dra öronen åt sig. Den amerikanska tioårsräntan handlades tidvis över 1,5 procent och även om nivån egentligen inte är särskilt skrämmande så har hastigheten i uppgången satt lite griller i investerarkollektivet. Den amerikanska börsen sjönk med 2,4 procent under veckan som gick medan den svenska börsen klarade sig med en nedgång på 1,4 procent.

Värst drabbade var dock tillväxtekonomierna med Kina i spetsen. MSCI Emerging Markets sjönk med hela 6,0 procent.

Ränteoron bidrog dessutom till en del valutarörelser men sett över veckan som helhet höll sig kronan ändå förhållandevis stabil.

Nu har ränteoron gett med sig en aning och den amerikanska tioårsräntan har sjunkit till 1,40 procent. Det ska förhoppningsvis bidra till att mars får en positiv börsstart.

Som vanligt inleds en ny månad men en räcka tunga makrosiffror och besked.

President Bidens stödpaket omfattande 1 900 miljarder dollar har röstats igenom i representanthuset och ska nu upp i senaten. Det anses ha goda chanser att passera senaten även om det kräver total uppslutning av de demokratiska senatorerna. Det finns dock viss kritik även från demokratiskt håll mot paketets omfattning och inriktning.

Någon gång under den här veckan lär det ändå bli dags för Biden att skriva under, vilket skulle kunna ge riskaptiten en liten skjuts. Risken är väl främst att det samtidigt kan bidra till att räntorna återigen börjar skjuta i höjden eftersom det spär på ett redan gigantiskt amerikanskt budgetunderskott.

Mot den bakgrunden blir också signalerna från centralbankshåll av avgörande betydelse. Det hålls flera tal av företrädare för den amerikanska centralbankens under veckan och troligtvis kommer de flesta att försöka dämpa ränteoron.

makrofronten hoppas vi på en del positiva besked under vecka som kommer.

Inköpschefsindexen för industrin respektive tjänstesektorn publiceras på måndag och onsdag. Förhoppningen är förstås att industrin ska fortsätta att utvecklas väl men att vi också ska få se lite hopp om framtiden i tjänstesektorn nu när vaccineringen tagit fart och smittspridningen förhoppningsvis avtar. USA och Sverige har hittills stuckit ut som positiva överraskningar och ska, enligt förväntningarna, uppvisa fortsatt god fart.

Det kommer också en del inflationssiffror för EMU-området som ska visa på fortsatt lågt inflationstryck och det kanske kan bidra till ett större lugn på räntemarknaden.

Oljeprisuppgången har dämpats något under de allra senaste dagarna. Det OPEC+-möte som hålls på torsdag lär däremot få stor betydelse för hur oljepriset utvecklas framöver. Blir det substantiella produktionsökningar kan oljepriset få sig en liten smäll men lyckas Saudiarabien hålla dessa till ett minimum så kan vi mycket väl få ett nytt oljeprisrally.

Den kinesiska folkkongressen inleder sitt tvådagarsmöte på torsdag. Då ska bland annat den ekonomiska policyn och målen för det kommande året läggas fast.

Veckan avslutas med de amerikanska sysselsättningssiffrorna för februari. Här väntas en liten rekyl uppåt efter några svaga månader. Starka sysselsättningssiffror, samtidigt som Biden-paketet godkännas, lär spä på konjunkturoptimismen ytterligare. Risken är förstås att det samtidigt triggar en ny ränteuppgång. Så hur nettot blir för börsen är lite svårt att sia om.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Väntat är relativt höga utfall där det svenska indexet förhoppningsvis fortsätter att övertyga. Det svenska indexet har ju överraskat storligen under de senaste månaderna. Viktigast för börshumöret är att det amerikanska indexet landar på en nivå nära utfallet för föregående månad. Håll också koll på hur priskomponenterna i det amerikanska indexet utvecklas nu när det åter börjat talas om inflation.

Tisdag

Tysk detaljhandel störtdök i december men nedgången har förhoppningsvis dämpats något i januari. Vi får också inflationssiffror för EMU-området och kanske kan ett lågt inflationsutfall dämpa ränteturbulensen en aning.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Här lär det vara en del dystra utfallssiffror men hoppet om en vändning till det bättre när inköpscheferna blickar framåt kan bidra till att lyfta totalindexet. Sverige och USA lär fortsätta att sticka ut medtjänsteindex på riktigt hyggliga nivåer. Den amerikanska centralbankens publicerar sin regionala sammanställning av det ekonomiska läget. Vad den rapporten säger om arbetsmarknadsläget och prisutvecklingen kan säkert komma att påverkas börshumöret.

Torsdag

OPEC+-möte startar och den kan bli en viss maktkamp mellan Ryssland och Saudiarabien. Ryssland lär vilja lufta planer på produktionsökningar medan Saudiarabien vill avvakta. Hur utfallet av diskussionerna blir lär påverka oljepriset under lång tid framöver. Kina inleder kongressmöte som ska lägga fast policyn för det kommande året.

Fredag

Den svenska statens budgetsaldo har varit överraskande starkt under senare tid. Fortsätter den trenden blir det förstås lättare att lansera nya stimulans- och stödåtgärder i vårbudgeten. Marknadens fokus hamnar på de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för februari. Förnyad styrka på arbetsmarknaden parat med Bidens stödpaket kan spä på både konjunkturoptimism och inflationsrädsla. Därmed lite svårt att sia om vad marknaden kommer att ta fasta på.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -