På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i september - så gick det

Utvärdering Det har varit ett händelserikt halvår med bra avkastning på de globala börserna trots att resan har innehållit både nedgångar och uppgångar. Placeras utvalda fonder har levererat en bra avkastning.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför september 2020.

Det senaste halvåret har det varit en hög riskvilja. Det har gynnat Stockholmsbörsen som hör till de absolut bästa presterande börserna med an avkastning närmare 16 procent. Samtidigt har kronan stärktx med sju procent mot den amerikanska dollarn.

En global indexfond har stigit knappt 11 procent under halvåret, vilket är klart bättre en indexfond för USA som stigit 8,5 procent mätt i svenska kronor. För en gång skull har en bred europaindexfond lyckats klå USA-börserna. Uppgången summeras till närmare 9 procent. Det är uppenbart att kronans framfart tar bort en hel del avkastning när utländska fonders avkastning räknas om till svenska kronor.

Tillväxtmarknaderna har precis som Stockholmsbörsen gynnats av en ökad riskvilja bland investerarna. Och där hittar vi den stora vinnaren det senaste halvåret med en avkastning på över 21 procent.

Placeras fondval har klarat sig ganska bra men haft det fortsatt tufft när riskviljan har varit på topp.

Precis som i förra månaden hade fem av fonderna underpresterat och haft en svagare avkastning än sin fondkategori. Det är ett mönster vi känner igen sedan tidigare när det blir tydliga sentimentsförändringar och ett ökat risktagande bland investerarna. Majoriteten av fondvalen tenderar att investera i strukturella trender med tydlig tillväxt samtidigt som de har en lägre risk än snittet. De har inte hängt med när investerarna investerat mer i klassiska värdebolag.

Inför september tog jag in SEB Nordamerika Småbolag på listan och passade på att ta ut listans Latinamerikafond. Det blev ett vältajmat fondbyte. Fonden hör till halvårets raket med en avkastning på 33 procent.

Näst högst avkastning på listan hade teknikfonden TIN Ny teknik på drygt 24 procent, följt av globalfonden MS INVF Global Opportunities som investerar i stora tillväxtbolag på globalbasis i topp avkastningsmässigt. Fonden har fortsatt att utklassat sitt jämförelseindex och stigit knappt 23 procent.

En annan fond som oftast utklassar sitt jämförelseindex är PriorNilsson Realinvest. Fonden investerar i defensiva realtillgångar och klassas som en fastighetsfond har stigit drygt 14 procent. Det är den fjärde högsta avkastningen under halvåret, det är dubbelt upp mot kategorisnittet branschfonder fastigheter.

Bara en fond uppvisar negativ avkastning. Det har varit tuffast för Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv är som namnet antyder en aktivt förvaltat blandfond som investerar i flera tillgångsslag. Något som gör att den sticker ut i fondkategorin Blandfonder – SEK, flexibel. Det är en fondkategori där runt 50 procent är investerat i aktier och den andra hälften i räntepapper.

Fonden har historiskt avkastat som bäst när börserna har gått ner mycket. Investerarnas höga riskvilja det senaste halvåret har verkligen missgynnat fonden som backat 7 procent, vilket är betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Listans Europafondsval har haft det fortsatt tufft under perioden. Fidelity European Dynamic Growth har gått sämre än kategorisnittet av Europafonder med tillväxtbolagsfokus. En bidragande orsak till fondens svaga avkastning var tyska mjukvaruteknikgiganten SAP som var fondens klart största innehav. SAP-aktien har backat med närmare 23 procent under halvåret beroende på att SAP lämnade en svag kvartalsrapport i kombination med en ännu svagare framtida prognos.

Spiltan Aktiefond Stabil har en låg risknivå bland Sverigefonder har inte riktigt hängt med i samma takt som fondkategorin Sverigefonder.

En annan fond som sticker ut och brukar klå sitt kategorisnitt är Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus. Den har fortsatt att leverera en högre avkastning än sitt kategorisnitt. Även den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select har slagit sitt kategorisnitt.

Handelsbanken Hälsovård Tema som är mer defensiv och har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder har inte riktigt orkat upp till fondkategorins avkastning.

Lågriskfonden IKC Avkastningsfond med räntefokus har haft en imponerande uppgång sedan den stora nedgången för företagsobligationer i februari och mars. Fonden har stigit marginellt mer än kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -