Två nya fonder till mitt PPM-sparande

Så gör jag Totalt har mitt PPM-sparande levererat drygt 26 procent sedan 9 april 2020. Det är marginellt bättre än en globalfond som stigit 25 procent under perioden. Nu genomför jag två fondbyten och passar på att ta hem vinsten i mitt bottenfiske.

Bredden i uppgången är påtaglig. Alla fonder har en tvåsiffrig avkastning. Den bästa avkastning har teknikfonden DNB Teknologi som stigit 31 procent. AP7 Aktiefond som är min största investering har avkastat 29 procent.

Jag väljer att genomföra två fondbyten och ta hem vinsten i företagsobligationsfonden SEB Sustainability High Yield Fund C, som jag köpte för knappt ett år sedan. Med facit i hand hade det sannolikt varit bättre att inte göra något fondbyte när finansmarknaden var som mest stressad i fjol. Trots allt lyckades jag inte avkasta sämre än en globalfond.

Nu när marknaden gillar risk och premierar det, väljer jag att addera på risk genom att byta in en USA-aktiefond istället för företagsobligationsfonden.

Börserna i USA utgör världens klart största aktiemarknad. USA bolagen väger knappt 60 procent av världens totala börsvärde. Vi hittar hela sex USA-bolag bland världens största bolag mätt som börsvärde. De tre största har alla ett börsvärde på mer än Störst är som bekant teknikjätten Apple som har ett börsvärde norr om 2 200 miljarder dollar, följt av Microsoft och Amazon.

En aktivt förvaltad USA-fond som klått index och belönats med fem stjärnor av Morningstar är Franklin US Opportunities.

Fonden förvaltas av Grant Bowers sedan 2007, Sara Araghi kom in som medförvaltare i maj 2016. Till sin hjälp har de ett analysteam på 30 personer med sektorspecifika kunskaper.

Jag har haft förmånen att få träffa Grant Bowers vid två tillfällen och jag intervjuade honom senast hösten 2019.

Grant Bowers

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag för en lång investeringshorisont, bolag med långsiktigt uthållig tillväxt de närmaste tre till fem åren. Bolagen ska oftast gynnas av en långsiktig strukturell trend och ha en tydlig tillväxtpotential, som skapar ökat kassaflöde och förbättrade vinstmarginaler. Bolagen ska gärna dominera sin marknad och gärna vara marknadsledande, vilket skapar tydliga inträdesbarriärer som på sikt gör att bolaget kan höja priserna med förbättrade marknadsandelar.

Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod. Det är tydligt i när man ser på fondens tio största innehav. Nio av innehaven har varit med i över tre år och fyra av bolagen har varit med i över tio år.

Fonden har historiskt haft en tydligt vikt mot tillväxtbolag inom teknik och hälsovård, och en undervikt mot dagligvaror och allmännyttiga bolag samt ingen exponering mot energibolag. Det ger en stor avvikelse från index.

I mitt andra fondbyte väljer jag att minska exponeringen mot Östeuropa och öka mitt engagemang och vikt i det snabbväxande Asien. Hälften av världsekonomin finns i Asien och fyra av de fem snabbast växande länderna i världen ligger där. I Asien växer den konsumtionshungriga medelklassen snabbt.

Asien ligger i den absoluta framkanten när det gäller innovativa bolag och några av världens mest kända internet- och teknikbolag hör hemma här. Vi pratar om internetbolag inom e-handel, digitala betallösningar, molntjänster, programvara, cybersäkerhet, teknisk hårdvara som minnen, grafikkort, halvledare och artificiell intelligens.

Det är tydligt när vi ser på de övriga bolagen bland världens största bolag. Där hittar vi de kinesiska internetgiganterna Tencent och Alibaba. Och inte minst världen största tillverkare av halvledare Taiwan Semconductors.

Jag väljer att ta in fonden Nordea Asiatiska Stjärnor. Fonden förvaltas av Juliana Hansveden och Jakob Zierau sedan fonden startades i april 2020. Till sin hjälp har Nordeas tillväxtmarknadsteam på totalt fem personer samt 20 analytiker. Utöver det så har de tillgång till ett av marknadens största hållbarhetsanalysteam på 18 analytiker.

Jag intervjuade förvaltaren Juliana Hansved under hösten då diskuterade vi tillväxtmarknadsinvesteringar och fondernas investeringsprocess

Juliana Hansveden

Förvaltarna letar bolag med en stark och hållbar affärsmodell som är tydliga inom ett antal strukturella tillväxtområden. Och man investerar gärna i marknadsledande bolag. Bolag som har en stark balansräkning och ett bra kassaflöde. Bolagen ska ha tydliga så kallade komparativa fördelar som man identifierar som framgångsfaktorer och driver bolagets tillväxt.

Förvaltarna investera i bolag som gynnas av strukturell tillväxt. Det är sektorer och undersektorer som har tillväxt. Alla bolag har konstandsinflation men om bolaget inte växer så kan det vara problematiskt att upprätthålla lönsamheten. Det är betydligt lättare för tillväxtbolag att växa och öka sin lönsamhet.

Kinesiska bolag utgör 44 procent följt av indiska bolag med 15 procent. Tekniksektorn väger knappt en tredjedel och är fondens största bet. Asiens tre största bolag Alibaba, Tencent och Taiwan Semiconductors är fondens största investeringar. De väger runt 9 procent vardera.

Här är min senaste fondbeställning hos Premiepensionsmyndigheten. Jag fördelar värdet nästan jämnt mellan fyra av fonderna och har AP7 Aktiefond som bas på 52 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -