Ratos äntligen redo att växla upp

Aktieanalys Resultatutvecklingen i Ratos bolagsportfölj har äntligen vänt, kassan är påfylld och förvärvskanonen står redo att avfyras. Vi tror att både bolaget och aktien har en spännande tid framför sig.

Vägen fram till dagens Ratos, som har laddat om för ännu en nystart, har varit krokig. Jonas Wiström kom in som ny ordförande efter Arne Karlsson år 2016 och gjorde ett snabbt byte på vd-posten när han ersatte Susanna Campbell med Magnus Agervald från Byggmax. Bara ett drygt år senare såg sig Wiström tvingad till ett nytt vd-byte. Han fick kavla upp ärmarna och ta vd-rollen själv.

Sedan har det städats i portföljen, i portföljbolagen och på huvudkontoret. Från att tidigare ha varit 50 anställda är det nu 20 personer som jobbar på ett mer slimmat huvudkontor och innehav som inte bedöms passa in i den nya mer långsiktiga ägarmodellen har avyttrats. Samtidigt har stora förändringar skett i styrelser och ledningsgrupper ute i portföljbolagen.

Modellen som gäller framöver är att äga bolag som redan är eller kan bli marknadsledande och grundinställningen är att ägarhorisonten är evig. Efter att under årens lopp ha gått under en mängd olika benämningar – Handelsbolag, Stålgrossist, Investmentbolag och Private-Equity-konglomerat – är det nya budet Bolagsgrupp.

Tidigare har det varit lite av en filosofisk fråga om man ska betrakta Ratos som en koncern med en samlad försäljnings- och vinstutveckling, eller som ett investmentbolag där summan av varje innehavs värde är det mest intressanta. Med den nya ansatsen att vara en evig ägare blir det mer naturligt att bedöma bolaget som en sammanhållen grupp.

En grupp som efter tre års renovering har nått den punkt där det enligt Jonas Wiström finns en stabilitet och en lönsamhet på plats som motiverar att börja titta på såväl tilläggsförvärv som större plattformsförvärv.

Jonas Wiström 

Som en kick-off för den nya eran presenterades nya finansiella mål i samband med bokslutet den 8 februari med tre huvudpunkter:

·       Rörelseresultatet (ebita) ska uppgå till minst 3 miljarder kronor år 2025.

·       Nettoskuld, exklusive finansiell leasingskuld, i förhållande till ebitda-resultatet ska vara 1,5-2,5.

·       Utdelningsandelen ska vara 30–50 procent av resultatet efter skatt, exklusive reavinster.

Rörelseresultatet för 2020 landade på 1,9 miljarder men då är nyligen avyttrade Bisnodes siffror medräknade och exkluderar man deras bidrag ligger det istället på 1,5 miljarder. Från den basen ska alltså vinsten dubblas på fem år för att nå målet och det kommer ske både organiskt och med hjälp av förvärv. Fördelningen vill bolaget inte gå in på i detalj men omkring 1 miljard från förvärv ligger i planen.

Försäljningen av Bisnode i januari innebär att Ratos nu är mer än lovligt stadda i kassan. För sin 70-procentiga ägarandel fick Ratos 3,9 miljarder kronor varav 1 miljard avser noterade aktier i köparen Dun & Bradstreet.  Att infria målet för nettoskulden kommer därför kräva att pengar används för förvärv eller att en extrautdelning sker, och det senare är inte huvudspåret.

Vad gäller utdelningsmålet så vankas 0,95 kronor per aktie i vår, motsvarande 44 procent av nettoresultatet och således inom målintervallet. På nuvarande aktiekurs kring 41 kronor innebär det en direktavkastning på 2,3 procent.

Den bolagsgrupp som Ratos består av efter de senaste årens omstuvning är organiserad i tre affärsområden, Construction & Services, Consumer & Technology samt Industry. Bokslutet visade att det samlade rörelseresultatet ökade med hela 60 procent i bolagsgruppen, till en rörelsemarginal på 7,9 procent, och en viktig orsak till det är att det tidigare sorgebarnet Plantasjen gjort en välkommen turn-around. Ett ledningsbyte, ökat fokus på effektiviteten och draghjälp från pandemin har samverkat i rätt riktning för växt- och blomförsäljaren.

Även Aibels utveckling är värd att nämna. Inte i första hand för resultatet som stack ut i den interna konkurrensen genom att minska något i fjol, utan för att det tidigare beroendet av oljekunder inte längre är lika dominerande. Orderboken består nu till nästan hälften av projekt för havsbaserad vindkraft och elektrifiering och det kan visa sig vara en viktig utveckling ur risksynpunkt när trycket på att avstå investeringar i bolag som är exponerade mot fossila bränslen ökar för varje år.

Att den samlade utvecklingen varit så pass bra även under pandemin, som påverkat negativt för de flesta innehaven, är ett gott tecken inför vad som förhoppningsvis blir en mer normaliserad marknad snart. Då öppnas även dörren upp för att lättare kunna träffa potentiella förvärvsobjekt och börja verkställa nästa fas där större fokus ligger på tillväxt.

Att köpa bolag är något som Jonas Wiström gjort förut. Under hans vd-tid på ÅF stöpte han om bolaget och gjorde mängder av förvärv, lyfte varumärket och storleken på bolaget. Aktiekursen mer än tiofaldigades. En bolagsgrupp som Ratos är förvisso en annan verksamhet än en teknikkonsult men övning ger färdighet och Wiströms erfarenheter av bolagsköp kommer väl till pass framöver.

Värderingsmässigt ligger p/e-talet räknat på helårsvinsten för 2020 på 19 efter den positiva kursreaktionen på bokslutet. Då ligger dock Bisnode med i resultatet, ett betydande vinstbidrag som nu försvinner, men samtidigt får Ratos nästan 4 miljarder från försäljningen och tillsammans med utrymmet för att gå upp i skuld finns det gott om krut för att förverkliga förvärvsplanerna och därmed fylla på med vinstgenererande verksamheter som kan dubbla resultatet.

Att skruva upp förvärvstakten i en marknad som redan är ganska het med höga bolagspriser är naturligtvis inte riskfritt. Det man inte vill se är att Ratos förivrar sig och slarvar med hemläxan för att snabbt addera nya bolag. Vi tror dock att rutinerade Jonas Wiström har is i magen när det behövs och med fem år på sig är utsikterna för att nå målet om ett dubblat resultat goda som vi ser det. Det skulle innebära en vinsttillväxt på i snitt 14 procent per år, vilket kommer att belönas på börsen om planen infrias.

Färden till vinstmålet kommer inte vara linjär och eftersom en stor del av vinstökningen ligger hos ännu inte genomförda förvärv blir en investering i aktien lite av ett ”carte blanche” där man helt enkelt får bestämma sig om man tror på Ratos nya plan eller inte.

Vi tror att den nya inriktningen har goda chanser att lyckas och när väl förvärvsmaskinen börjar mullra kan förhoppningsvis fler placerare också få upp ögonen för aktien som har hamnat lite i skugga under de senaste årens interna turbulens. Vi sätter köp på Ratos.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ratos B Köp 41,74 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -