På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En aktie som äger börserna

Aktieanalys Euronext är Europas största börs för aktiehandel, börsnoteringar och derivathandel. Euronext är en intressant skapelse som växt med en stark underliggande marknad och genom strategiska uppköp.

Placera gillar aktien och genom det senaste uppköpet av Milanobörsen ser framtiden intressant ut.

Euronext skapades genom en sammanslagning av börserna Paris, Amsterdam och Bryssel vid millennieskiftet. Bolaget har varit aktivt och genomfört flera uppköp och även blivit uppköpta av NYSE.

2001 börsnoterades aktien. Redan året efter passade man på att köpa Londons klassiska optionsbörs LIFFE och Lissabonbörsen. 2007 blev det en sammanslagning av New York-börsen (NYSE) och Euronext.

2013 köpte den amerikanska börsoperatören ICE ut NYSE Euronext från börsen. ICE delade upp verksamheterna och NYSE blev en del av ICE och Euronext särnoterades sommaren 2014 återigen på börserna i Amsterdam, Paris och Bryssel.

Sedan följde några intensiva år för nyskapelsen Euronext. 2017 utökade bolaget sin värdepappershanteringsverksamhet. 2018 förvärvades Dublinbörsen och 2019 förvärvades Oslobörsen efter en budstrid med Stockholmsbörsens ägare, amerikanska börsoperatören Nasdaq.

Under fjolåret vilade inte Euronexts ledning och de genomförde flera förvärv än någonsin. De köpte elbörsen Nordpool, danska värdepappershanteringsbolaget VP Securities och lade bud på italienska Milanobörsen. Just Milanobörsen får anses som det största köpet någonsin då de har en omfattande verksamhet förutom aktie- och derivathandeln.

Euronext är idag en paneuropeisk börs som har betydligt fler intäktskällor än aktiehandel. Verksamheten är både diversifierad och internationell.

Londonbörsen är den näst största börsen i Europa och Frankfurtbörsen är den tredje största. I och med Brexit så kommer den europeiska aktiehandel som genomförts i London att flytta till Europa och en stor del till Euronext.

Verksamheten i Euronext omfattar reglerad realtidshandel för aktier och derivat på börserna. Det är det största intäktsområdet som motsvarar 41 procent av de totala intäkterna på 884 miljoner euro för 2020. I fjolårets siffror är de två första förvärven konsoliderade men inte Milanobörsen.

Det näst största affärsområdet  är börslistningar som stod för drygt 16 procent av intäkterna i fjol med sina 145,5 miljoner euro. Bolagen som är noterade på någon av Euronext börser betalar en årlig avgift för att vara börsnoterade. Det är intäkter som är återkommande och växer i och med de senaste årens starka börsnoteringstrend. En verksamhetsdel som förväntas växa i och med Brexit.

Tredje största affärsområde är Avancerad informationsservice som omsatte 139 miljoner euro 2020. Ett område som omfattar marknadsdata och en högsta lönsam indexverksamhet där man beräknar en uppsjö av index som CAC40, AEX och Bel 20.

Den fjärde största delen är värdepapperverksamhet, clearing och så kallad avveckling. Här för man aktiebok åt de noterade bolagen, hanterar nyemissioner och utdelningar. Den största konkurrenten här är Euroclear som bland annat finns i Sverige. Euroclear äger förövrigt 8 procent i Euronext.

Euronext handelsplattform Optiq är ett eget mindre affärsområde med knappt 50 miljoner euro i omsättning följt av diverse investerar relationstjänster som är det minsta området med knappt 8 miljoner euro i omsättning i fjol.

Förvärvet av Milanobörsen har ännu inte gått igenom, vilket göra att marknadens estimatsiffror som finns att tillgå för Euronext inte inkluderas dem. Affären förväntas genomföras under andra halvåret 2021 efter diverse myndighetsgodkännande.

Även utan Milanobörsens siffror i estimaten är tillväxten god och värderingen inte allt för utmanande för ett utpräglat kvalitetsbolag. Euronext p/e-talsvärdering är lägre än konkurrenterna Londonbörsen och Frankfurtbörsen. Sannolikt sjunker värderingen uteliggare när Milanobörsen inkluderas.

Det är tydligt att det är en högmarginalaffär att driva börser. Rörelsemarginalen var höga 49 procent 2020. Och vinstmarginalen spås öka till hela 68 procent 2023.

Men det man kan säga är att ledningen historiskt varit duktiga på kostnadskontroll. Och de har varit väldigt bra på och att hitta kostnadssynergier snabbt och effektivt vid sina förvärv.

Placera har en positiv inställning till Euronext affär med Borsa Italiana. De ger bra förutsättningar för fortsatt tillväxt och en bättre fördelning mellan de olika affärsområdena då den mest volatila av affärsområdet aktie- och derivathandeln spås sjunka till runt en tredjedel av omsättningen. Euronext kommer att få en bättre intäktsfördelning och bättre geografisk spridning.

Att äga en börs är att äga ett lönsamt och stabilt infrastrukturoligopolbolag. Konkurrensen är begränsad och verksamheten är kritisk för finanssamhället. Placera ger ett långsiktigt köp för Euronext.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Euronext NV Köp 91,83 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -