Tudelad konjunktur i EMU-området

Makrokommentar Inköpschefsindex för EMU-området steg marginellt i februarimätningen. Tjänstesektorn i EMU-området har det fortsatt rejält tungt i spåren på karantänsåtgärder. I industrin fortsätter visserligen återhämtningen men brist på insatsvaror och leveranskapacitet ställer till det och tvingar fram prishöjningar.

Det är fortfarande en markant tudelad bild av konjunkturen i EMU-området som förmedlas i de preliminära inköpschefsindexen för februari. Huvudbilden är ändå att den ekonomiska aktiviteten fortsätter att sjunka då det kombinerade inköpschefsindexet för industri- respektive tjänstesektor endast mäktade med en marginell uppgång till 48,1 i februarimätningen, från 47,8 i januari. Väntat var ett index på 48,0.

Som väntat går det fortsatt sagt i tjänstesektorn som är hårt drabbade av de restriktioner som satts in för att dämpa smittspridningen. Här föll inköpschefsindexet från 45,4 till 44,7. Väl under den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Det positiva som ändå kan lyftas fram gällande den siffran är att tjänstesektorn inte drabbats lika hårt i den här andra vågen av åtgärder som den gjorde i våras.

I industrin ser det, som tidigare, betydligt bättre ut. Här steg inköpschefsindexet till 57,7. Vilket är den högsta noteringen sedan inledningen av 2018. Tyskland ståtar på med ett industriindex på hela 60,6 men även i Frankrike börjar industrin återhämta sig och här steg indexet från 51,6 i januari till 55,0 i februari. Orderingång fortsätter överlag att stiga i en stabil takt samtidigt som orderstocken växer.

den övergripande corona-strategin, att hålla industrin förhållandevis skadefri, har av allt att döma fungerat väl. Detsamma kan sägas om stödet till företagen för att behålla arbetskraft eftersom det bara genomförts marginella nedskärningar av antalet anställda.

Det mesta av resultaten i februariundersökningarna blev ungefär som väntat men det finns några detaljer som sticker ut rejält.

I industrin rapporteras det i allt högre grad om svårigheter med leveranserna av insatsvaror. Det råder både brist på insatsvaror och på nödvändig transportkapacitet. Det har sammantaget fått priserna på insatsvaror att stiga i den snabbaste takten på närmare tio år. Det är tydligt att problemen i de globala värdekedjorna fortsätter att förvärras. De två mest kända exemplen är bristen på halvledare och prisrusningar på transporter, framför allt från Asien till USA och Europa.

I industrin har det här tvingat fram prishöjningar men eftersom det är en dämpad prisutveckling i tjänstesektorn lär effekten på den totala inflationen vara begränsad. Hittills är väl bäst att tillägga eftersom det kan sippra ut via mer generella prishöjningar över tid om bristen på insatsvaror och leveranskapacitet kvarstår under längre tid.

Sammantaget pekar de preliminära inköpschefsindexen mot att EMU-området kommer att ha negativ tillväxt under årets första kvartal. Framför allt som vaccinationerna går trögt och smittspridningen är fortsatt stor. Vilket talar för att det inte kommer någon rejäl studs uppåt i aktiviteten i närtid.  

Storbritannien åkte på en rejält ekonomisk chock i inledningen av året när både stor smittspridning och konsekvenserna av Brexit skulle hanteras samtidigt. Det fick det sammanvägda inköpschefsindexet att dyka till 41,2. Nu börjar dock både vaccinering samt tullar och leveranser rulla på allt bättre. Det sammanvägda inköpschefsindexet steg till 49,8 i februari. Vilket var rejält mycket bättre än förväntningarna om ett index på 42,2. I tjänstesektorn steg indexet till 49,7, jämfört med 39,5 föregående månad och i industrin steg indexet från 54,1 till 54,9.

Visserligen är det brittiska ekonomin fortsatt hårt pressad men möjligen kan den påtagliga förbättring av det brittiska inköpschefsindexet som skett i februari vara en indikation på hur det kan komma att se ut i övriga Europa när man väl får ordning på vaccineringen och företagen, framför allt inom tjänstesektorn, kan börja skönja ett ljus i Corona-tunneln.  

På fredagseftermiddagen publiceras de amerikanska inköpschefsindexen (Markit). Väntat är ett tjänsteindex på 57,5 och ett industriindex på 58,5.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -