Egen analys ger mod i placeringarna

Fondkommentar ”Den som gör hemläxan har mycket att hämta och är oftast före marknaden”. Det säger Mikael Petersson, förvaltare på Coeli till Placera.

Mikael Petersson förvaltar fonden Coeli Absolute European Equity. Fonden fokuserar på aktiv förvaltning bland små- och medelstora bolag i Europa och jag har vid flera tillfällen träffat Mikael Petersson. Första gången vi talades vid hade han precis investerat i Getinge, ett bolag som han nu sålt.

Mikael Petersson

Hur gick det med er Getingeinvestering?

”Vi gjorde vår egen fundamentala analys och kom då fram till att aktien kunde vara värd runt 200 kronor på några års sikt. Vi började köpa Getinge i augusti 2018 mellan 80 till 85 kr per aktie, som till det priset och på våra estimat handlades omkring 10-11x fritt kassaflöde. Det var en riktigt tuff investering det första kvartalet vi ägde aktien. Aktien var extremt volatil och under en sådan period måste man tro på sin analys. De sista Getingeaktierna sålde vi i maj 2020 på runt 190 kr”, säger Mikael Petersson.

Hur viktig är den egna aktieanalysen och vad är viktigast i investeringsprocessen?

”Vår Getinge-investering är ett bra exempel på vikten av egen fundamental analys. Har du en stor övertygelse att du har gjort en bra analys, och samtidigt vet att en klar majoritet av marknaden inte lagt ned lika mycket arbete, så vågar du gå emot marknaden. Det ger goda möjligheter till avkastning.”

 ”Två saker bestämmer en akties kursutveckling. Bolaget förmåga att skapa aktieägarvärde och värderingen. Vi letar bolag som är missuppfattade av marknaden, där vi tror att värdet på bolaget är klart högre än priset vi betalar, samt där bolagets ledning är fokuserade på att skapa aktieägarvärde.

”I Getinges fall var det ett stukat bolag fram till att det kom in en ny vd. Getinges marknadstillväxt är ganska god men den gamla ledningen lyckades inte tillvarata på potentialen. Arjo delades ut och den nya ledningen förbättrade bolagets marginaler genom effektiviseringar, började få ordning på tillväxten och höjde avkastningen på sina tillgångar. Tillsammans var det ett antal katalysatorer och summan av alla delarna skapade ett enormt aktieägarvärde.”

”Värderingen är den andra delen som är viktig för oss. Den viktigaste parametern är fritt kassaflöde. Bolagen kan göra fyra saker med sitt kassaflöde: De kan betala av skulder, ge utdelning, genomföra återköp eller investera i den egna verksamheten – antingen via förvärv eller organiskt. Att betala av skulder eller att skifta ut utdelning är värdeneutralt medan återköp och investeringar förhoppningsvis är värdeskapande. När vi köpte Getinge genererade de ett fritt kassaflöde på 10 gånger börsvärdet vilket enligt oss implicit indikerade att investerare tyckte de var värdeförstörande.  Getinge hade vid det tillfället ett börsvärde på runt 20 miljarder och marknaden var rädd för en nyemission. Om den nya ledningen kunde bevisa sig tyckte vi att marknaden borde kunnat värdera aktien till åtminstone 15 gånger det fria kassaflödet (implicit värdeskapande multipel). Gör du en bra aktieanalys finns det mycket värde att hämta.”

Har ni något nytt Getinge i fonden?

”Vi har varit investerade i Lindab sedan 2019 och situationen var till en början ganska lik Getinges situation. Lindab var lite av en ”sleeping beauty” - ett mediokert skött bolag som dock hade en fin produktportfölj och en attraktiv slutmarknad. Under ledning av nya VDn Ola Ringdahl visade Lindab tidigt tecken på att verksamheten förbättrats. Bolaget har nu snyggat till sin balansräkning med hjälp av ett förbättrat kassaflöde som kan återinvesteras till attraktiva villkor i verksamheten igen. Lindab har nu levererat flera bra rapporter och kan knappast anses ’mediokert’ längre.”

Ni investerar en liten del av fondens kapital i onoterade bolag. Hur tänker du här?

”Fondens onoterade innehav kommer från vårt breda nätverk som ger oss ett intressant och stort flöde. Tanken är att de onoterade innehaven ska noteras inom ett år från första inköpstillfället. De onoterade innehaven står för en liten del av fondens totala värde. Fondens första onoterade investering var i tysk-amerikanska Atai Life Sciences 2018. Bolaget uppfyller vårt fokus på värdeskapande, även om det är svårare att räkna på värderingen i detta fall. Atai är ett investmentbolag inom bioteknik. Vi gjorde investeringen då vi känner grundaren Christian Angermayer. Han känner i sin tur Peter Thiel som också blev ägare i Atai. Det spekuleras nu i pressen att Atai ska noteras på Nasdaq under våren om allt går enligt plan. Vi investerade för två år sedan på 18 dollar per aktie och nu är värderingen 75 dollar per aktie.

Atai-investeringen har gett ringar på vattnet, då vi kunde använda det som referens för att få tilldelning i börsintroduktionen av bioteknikbolaget Abcellera. Börsnoteringen var övertecknad flera gånger. På ägarlistan finns både Christian Angermayer och Peter Thiel, som även sitter i bolagets styrelse. Börsnoteringen var framgångsrik och gick från 20 dollar till 60 dollar på börsintroduktionen.”

Hur stor del av fonden kan ni placera utanför Europa?

”Vårt investeringsmandat gör att vi kan investera upp till 25 procent i USA. Men Europa är vår kärnmarknad och vi har bara investerat i två amerikanska bolag, varav Abcellera är det ena. Vi har en tredje investering på gång.”

Mikael Petersson

Hur jobbar du som aktiv ägare?

”Vi är intresserade av en dialog med bolagsledningen där vi gemensamt kan fokusera på att skapa aktieägarvärde. Vi fokuserar ju på små- och medelstora bolag och de är oftast mottagliga för en dialog. Ofta har de inte så många finansaktörer som följer dem aktivt. Genom en bra dialog med bolagen kan vi hjälpa till att skapa aktieägarvärde genom att exempelvis ge förslag kring deras kommunikation till aktiemarknaden. Det är viktigt då vi har en koncentrerad portfölj där 80 procent av kapitalet ska ligga i tio till femton innehav: Vi vill äga runt 4 till 8 procent i varje investering. Vi blir oftast positivt mottagna av bolagen vi köpt in oss i. Blir vi inte det lämnar vi och går vidare. Vi sitter exempelvis med i Biovicas nomineringskommitté.”

Vad är fördelen med att ha möjligheten att kunna gå kort?

”Fonden har typiskt sett en nettoexponering om 40–80 procent, vi är alltså inte en marknadsneutral hedgefond. Genom att ha korta positioner i fonden är ambitionen att sjunka mindre än marknaden i en fallande marknad. I en stillastående marknad är ambition att tjäna pengar. På en stigande marknad ska vi följa med upp och gå bra. Hittills har det fungerat. Vi har ofta säljoptioner i fonden. Säljoptionerna ger ett bra skydd när marknaden brakar ihop.”

Vad var dina bästa och sämsta investeringar under fjolåret?

”Fonden steg med 27,5 procent 2020, en del av den goda avkastningen beror på att vi gjorde få misstag 2020. Fondens tre största bidragsgivare var finska husdjursaktören Musti, medicinteknikbolaget Sedana Medical och läkemedelsbolaget Biovica. Även det tyska laserkommunikationsbolaget Mynaric och det engelska presentreklamsbolaget The Pebble Group hade en betydande positiv påverkan på resultatet”.

”Fjolårets största misstag var investeringen i Immunovia som bidrog med negativ avkastning. Vi äger fortfarande Immunovia men den har blivit betydligt mindre i storlek på grund av kursnedgången. Bolaget har en bra teknik som är värdeskapande, men den tidigare ledningen har inte levererat som planerat. Jag väntar på att dem ska bevisa sig och sin produkt.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -