Börsfesten som tog slut i Sweco

Aktieanalys Sweco-aktien fick en ordentlig knäck efter att bolaget nyligen presenterade ett svagare fjärde kvartal än väntat. Är det bara ett hack i kurvan eller ett tecken på att värderingen har lovat för mycket?

Teknikkonsulten Sweco har varit en av Stockholmsbörsens stora kelgrisar de senaste åren och det är lätt att förstå varför. Bolaget ligger i många avseenden helt rätt positionerat för att dra nytta av stora samhällstrender som urbanisering och digitalisering och man kan bistå med tekniska lösningar för att hantera effekterna av klimatförändringar. Swecos konsulter är efterfrågade som experter och servar kunderna med analyser, beräkningar, planering, design och konstruktioner av en mängd olika projekt.

Till den här attraktiva marknadspositionen kan läggas en aktiv förvärvsagenda som har bidragit till att bolaget har gjort en imponerande tillväxtresa. För tio år sedan omsatte Sweco 6 miljarder kronor, 2019 passerades 20 miljarder och med helåret 2020 nosade vd Åsa Bergman på 21 miljarder. Rörelsemarginalen har däremot inte följt med upp under årens gång utan har varit förhållandevis stabil, vilket är rimligt eftersom det främst är konsulternas tid man säljer och därmed är stordriftsfördelarna av naturen begränsade. Tack vare omsättningstillväxten har ändå vinsten kunnat trefaldigas de senaste tio åren.

Hållbarhetsprofil och förvärvsdriven tillväxt. Det är två av aktiemarknadens största lockelser som Sweco alltså har lyckats kombinera och med en generell acceptans för höga värderingar i rätt typ av bolag har investerarna vågat handla upp aktien rejält de senaste åren.

Två kraftiga motgångar som har sänkt aktien har dock kommit i vinter.

Den första sättningen kom strax före jul när Sweco preciserade en projektnedskrivning i Tyskland till 290 miljoner kronor, klart mer än den tidigare uppskattningen på 120 miljoner. Systematiska misstag och kulturella problem i den tyska organisationen angavs som förklaringar och ett ledningsbyte har skett.

Nästa snyting kom i samband med förra veckans kvartalsrapport där både omsättning och resultat var klart lägre än analytikerna räknat med och utsikterna var försiktiga till följd av Covid-19. Aktien dök då med 12 procent på en i övrigt positiv börs.

Reaktionen är en nyttig påminnelse om att gravitationskraften finns kvar även i aktier som har fått en ESG- eller tillväxtstämpel. Framåt är frågan om vi har bevittnat ett hack i kurvan eller en tillnyktring i värderingen av Sweco som kommer att bestå en längre tid.

Det finns goda argument för båda spåren. Sällar man sig till optimistlägret tar man fasta på att:

-          Sweco trots pandemi och tuffa förutsättningar fortsätter öka både omsättning och det justerade rörelseresultatet under 2020, dessutom med infriat marginalmål på 12 procent i både Sverige och Finland.

-          Orderboken är stabil och nettoskulden har jobbats ned till en kvot på 0,5 i förhållande till ebitda-resultatet vilket är långt under målet på 2.

-          Solida finanser, en underliggande efterfrågan på bolagets tjänster och fragmenterade marknader innebär att det finns fortsatt utrymme för både organisk och förvärvad tillväxt under lång tid. I fjol blev det tio förvärv och i år har redan två köp hunnit presenteras.

-          Får Sweco bara lite bättre ordning på de sämst presterande enheterna så kan koncernens marginal snabbt att krypa uppåt en procentenhet, vilket analytikerna ser framför sig. 

Pessimistlägret har inget i sak att invända mot ovanstående men för till protokollet att:

         Rörelsevinsten faktiskt minskar ganska tydligt under fjärde kvartalet och justerat för engångsposter och kalendereffekter handlar det om 14 procents nedgång. Det rimmar illa med en hög värdering.

-          Problemen i Tyskland pekar på riskerna med snabb expansion på nya marknader och svårigheterna att hålla ihop en gemensam företagskultur ju större man blir. Förhoppningsvis är det som bolaget säger en isolerad tysk händelse, för stora projektnedskrivningar är inget man som investerare vill se i en konsultverksamhet.  

-          En utdelning på 2,20 kronor per aktie är visserligen en höjning och det motsvarar styvt 60 procent av nettovinsten för 2020, men det innebär trots allt bara 1,6 procents direktavkastning och det är inte mycket att hålla i handen om aktien hamnar under säljtryck.

-          Ett p/e-tal på 30 i år och 27 för nästa år är högt för en konsult och det är tveksamt om det speglar en ökad osäkerhet som kommer från resultatsvackan, Tysklandssmällen och de ganska försiktiga utsikterna i bokslutet.

Att aktien är tredje sämst i år på storbolagslistan i Stockholm med en nedgång på 11 procent, och allra sämst på 6 månaders sikt, visar tydligt att de negativa argumenten har bitit.

Vi skriver under på att den långsiktiga attraktionen finns kvar och att förvärvsmöjligheterna alltjämt är goda, men vi är långt ifrån säkra på att köpintresset för aktien studsar upp på kort sikt. Det är sällan en hög värdering i sig är det som får en kurstrend att vända nedåt, men när något annat väl har utlöst trendskiftet så blir värderingen ett större hinder för en comeback.

Som vi ser det måste antingen värderingen bli mer förlåtande än vad den är nu, eller så måste fler orosmoln skingras för att vi ska lockas till köp på dagens kurs. Vi ställer oss därför neutrala till aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SWECO B Neutral 134,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -