På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en teknikkonsult.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index steg svagt under måndagen med 0.78 procent och stängde därmed på 826 punkter. Den tekniska bilden är positiv med stigande trend på kort- medellång- och lång sikt. Kursen saknar motstånd och all-time-high noteringen stärker den tekniska bilden. Närmast stödnivå finns runt 807 punkter i det kortsiktiga kursdiagrammet och runt 734 punkter i det medellånga kursdiagrammet.

Vi mäter optimismen i en aktie genom att se om investerarna är villiga till att betala mer än tidigare för aktien. Om kursen stiger över föregående topp ges en köpsignal som tas med i haussindexet. Om kursen sjunker under föregående botten ges en säljsignal som tas med i hausseindexet. Hausseindexen visar därmed andelen aktier, vars senaste signal var köp. Indexet är mellan 0 och 100. 0 innebär att alla aktier senast gav en säljsignal. 100 innebär att alla aktier senaste gav en köpsignal. Över 50 innebär att mer än hälften av investerarna är positiva. Investtechs Hausseindex står idag i 63 på kort sikt och 74 på lång sikt, vilket indikerar en övervikt av optimister bland såväl de kortsiktiga- som långsiktiga investerarna.

Investtechs insiderbarometer visar att det senaste veckan registrerats 74 köp och 28 sälj bland börsens insiders. Motsvarande siffror för senaste månaden är 221 köp och 92 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 73 procent den senaste veckan och 71 den senaste månaden, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 76 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel överpresterar mot marknaden.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Köp på medellång sikt (1-6 månader).

 

I slutet av förra veckan presenterade bioteknikbolaget Genovis sin årsrapport. Marknaden reagerade positivt på den och aktiekursen återfinns i en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det indikerar att det är en ökande optimism bland investerare som intresserar sig för Genovis. Investtech har forskat på tekniska köpsignaler från trender. Resultaterna från forskningsstudien som är baserad på data från över 45000 signaler mellan åren 1996-2018 indikerar att aktier med den här typen av tekniska köpsignaler gör det bättre än marknaden de kommande månaderna.

Kursen saknar motstånd och vid reaktioner tillbaka återfinns stöd runt 39.00 kronor. Volymbalansen (VolBal) är starkt positiv, vilket indikerar en större handel i aktien på dagar med uppgång än på dagar med nedgång. Det bekräftar den positiva trendbilden och stärker aktien på kortsiktigt.

Aktien är positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Industrigruppen Beijer Alma presenterade sin årsrapport under måndagen den 15 februari. Marknaden reagerade positivt och aktien steg med ett par procent. Rent tekniskt ser Beijer Alma B intressant ut. Kursen återfinns innanför en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare har varit villiga till att betala mer för aktien över en längre period.

Redan den 6 november 2020 identifererades en köpsignal från en rektangelformation (REC) av Investtechs formationsalgoritm. Målkursen är nu uppnådd men formationen signalerar fortsatt utveckling i samma riktning

Kursen möter på motstånd vid 156 kronor men ett brott upp genom 156 kronor kommer emellertid vara en teknisk köpsignal. Stöd återfinns runt 130 kronor och en positiv volymbalans (VolBal) signalerar att det har varit en större handel i aktien på dagar med uppgång än på dagar med nedgång. Detta är ett styrketecken som bekräftar den stigande trenden.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

I slutet av förra veckan presenterade teknikkonsultbolaget Sweco sin senaste rapport. Rapporten sänkte aktien tvåsiffrigt och aktiekursen återfinns sedan ett halvår i en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare över en längre period har godtagit lägre och lägre kurser för att komma ur aktien. Enligt Investtechs forskningsresultat på fallande trendkanaler så indikeras en fortsatt svag utveckling.

Kursen närmar sig stödet runt 126 kronor, något som kan ge en reaktion upp mot motståndet runt 148 kronor. Ett brott ned genom 126 kronor kommer emellertid vara en säljsignal. En starkt negativ volymbalans (VolBal) visar att volymen är högre på nedgångsdagar än på uppgångsdagar. Det indikerar att optimismen är avtagande hos investerarna. På medellång sikt har aktien fler tekniska säljsignaler än köpsignaler men för den långsiktiga investorn (1-6 kvartal) så återfinns kursen fortsatt i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för lång sikt.

Aktien är även negativ på Investtech insideranalys och är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -