På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen kring noll, Nordea vinnare

Börsen Stockholmsbörsen utvecklades oregelbundet under tisdagsförmiddagen och där Nordea tillhörde vinnarna efter en köprekommendation.

Vid klockan 12 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 2.042. Aktier för 7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

JP Morgan menar att Nordea erbjuder attraktiv risk i förhållande till avkastning vid nuvarande värdering och höjde rekommendationen till övervikt (neutral) till riktkurs 95 kronor (75). Aktien gick starkast på OMXS30 och ökade värderingen med 3,2 procent till 75:20 kronor.

Sektorkollegan Swedbank handlas utan rätt till utdelning om 4:35 kronor och var ner 3,9 kronor. Samtidigt har JP Morgan och Deutsche Bank sänkt sina rekommendationer till neutral respektive behåll.

I toppen tillsammans med Nordea fanns även SKF, upp 2,3 procent, och SCA, upp 1,2 procent, medan Astra Zeneca och Assa Abloy tog plats i botten tillsammans med Swedbank och var ned 1,5 respektive 1,1 procent.

Ett antal bolag på huvudlistan utanför de mest omsatta levererade rapporter på tisdagen, där Fingerprint stack ut med ett dyk på 1,6 procent.

Bolaget ökade rörelseförlusten till 327 miljoner kronor efter nedskrivningar avseende bland annat förvärvet av Delta ID som förvärvades 2017. Bolagets vd Christian Fredrikson har en positiv syn på utvecklingen av marknaden för biometriska lösningar, men ser samtidigt fortsatta utmaningar kopplade till rådande begränsningar i bolagets leveranskedja.

I biometrisektorn backade även Precise Biometrics efter en rapport där omsättning och vinst minskade i årets sista kvartal. För helåret var dock omsättningen stabil jämfört med det föregående året. Aktien var vid lunchtid ner 7,4 procent.

Bättre mottagande fick Lime Technologies rapport och aktien stack iväg 8,8 procent. IT-bolagets omsättning och vinst ökade i det fjärde kvartalet, samtidigt som såväl utdelning som de finansiella målen höjdes.

Uppåt var det även för Hoist som steg 9 procent efter en köprekommendation från SEB Equities med riktkurs 44 kronor (36).

Beijer Alma avancerade 4,3 procent till 155 kronor. Industrigruppen har fått en höjd riktkurs av Nordea till 180 kronor från 156 kronor. Banken menar att rapporten för det fjärde kvartalet bekräftade att bolaget är tillbaka på en bra resultatutvecklingsbana.

På NGM Nordic SME steg Fortnox 2 procent. Affärssystemutvecklaren ökade omsättningen med 20 procent i det fjärde kvartalet och rörelseresultatet med 49 procent. Bolaget meddelade även förvärv av Offerta Group för 300 miljoner kronor. Köpet betalas till största delen med nya aktier via en riktad emission.

Exsitecs största ägare, Standout Capital, har sålt motsvarande 17,1 procent av aktierna i First North-bolaget genom ett accelererat bookbuilding-förfarande. Kursen fastställdes till 112 kronor per aktie - en rabatt om 12,5 procent jämfört med måndagens stängningskurs 128 kronor. Aktien backade 8,6 procent till 117 kronor.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index tisdag 16 februari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -