På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Den här aktien kan hålla dig flytande

Aktieanalys De amerikanska vattenaktierna har inte alls hängt med i uppgångarna på börsen. En aktie i sektorn är dock nu så nedpiskad att ett spekulativt köp kan löna sig.

De nio ledande vattenaktierna på New Yorkbörsen har i genomsnitt fallit drygt 7 procent under de senaste tolv månaderna. Det ska jämföras med NYSE som stigit 9,4 procent under samma period.

Bolagen inom vattensektorn måste i normalfallet ses som ett extremt defensivt aktieval. När coronarädslan var som värst i mars förra året var bolagen inom vattensektorn några av få sektorer som undslapp relativt oskadda.  

här ett knappt år senare är det en aktie som sticker ut som extremt svag bland vattenaktierna. Det är Companhia de Saneamento Basico Do Estado De Sao Paulo (Sabesp), vars aktie har backat med inte mindre än 48 procent på ett år.

Sabesp har hand om både friskvattenförsörjningen och avloppsvattnet i den brasilianska metropolen Sao Paulo.

Det räknas som ett av världens absolut största vattenbolag till antalet personer som försörjs (27 miljoner människor) och är det största noterade vattenbolaget sett till vattenförsörjning.

Lokalregeringen i Sao Paulo äger 50,3 procent av aktierna, men många spekulerar i om och när det kan komma att privatiseras helt och hållet.

Andra stora ägare är fondbolagen Pictet och Vanguard. Även den norska oljefonden är med listan över de tio största ägarna.

En del av raset i aktien beror på att den brasilianska realen tappat köpkraft gentemot den amerikanska dollarn.

En annan förklaring är att utländska investerare valde att lämna Brasilien och brasilianska tillgångar till nästan vilket pris som helst under coronakraschen.

Sabesp har idag ett marknadsvärde på motsvarande 5,3 miljarder dollar.

Aktien är billigt hur man än mäter. För innevarande år handlas Sabesp till ett p/e-tal på 8,3. Ev/ebitda på 5,3 och p/bk på 1,2.

Samma nyckeltal för den största spelaren på den nordamerikanska marknaden American Water Works är ett p/e-tal på 38,1. Ev/ebitda på 19,1 och p/bk på 4,2.

American Water Works marknadsvärde på börsen är nära 29,9 miljarder dollar.

Redan i år under 2021 väntas Sabesp omsättning leta sig upp till nästan samma nivå som förpandemiåret 2019 för att sedan under 2022 växa med drygt 7 procent.

Sabesp bevakas av 17 analytiker. Tio av dessa sätter köp på aktien. I genomsnitt ser analytikerna en uppsida på 44 procent från nuvarande aktiekurs.

Två möjliga triggers för aktien framöver är alltså dels att utländska investerare vågar återvända till Brasilien, dels att privatiseringsplanerna sätts i verket.

Utöver det går det att spekulera i om den brasilianska valutan kommer att förstärkas när vi snart går in i postpandemiperioden.

Utöver det har Sabesp en attraktiv direktavkastning medan du väntar på att aktien ska stiga. I år väntas bolaget ge en utdelning som motsvarar en direktavkastning på 3,6 procent.

Generellt har vattenbolagen en fin historik av stabilitet genom alla kriser så Sabesp är ett exempel på en ovanligt volatil vattenaktie.

Som investerare ska man givetvis vara medveten om att de politiska riskerna är större i ett land som Brasilien, men det är också det som gör att du lättare kan hitta felprissatta värdetillgångar som Sabesp.

Det fina med vattenbolag generellt är också att det finns noll risk att de kommer att utsättas för disruptiva tekniker.

Deras vallgravar är sannolikt de mest stabila som går att finna. Det visar inte minst det faktum att bolaget med världens längsta obrutna utdelningssvit är just ett vattenbolag. York Water har nu delat ut pengar till sina aktieägare varje år i 205 år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo SABESP Köp 7,78 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -