Här är årets tjugo bästa fonder

Fondkommentar De globala börserna har fortsatt att stiga under inledningen på det nya året. Placera har listat fondvinnarna under årets inledning.

Riskaptiten är fortsatt stor, det ser vi tydligast på att de största fondvinnarna hittar vi på tillväxtmarknaderna. Och inte minst har guldpriset backat drygt 4 procent sedan årsskiftet som normalt fungerar som en säker hamn vid börsoro. Den kanske tydligast signalen och indikatorn om den höga riskviljan är Bitcoin som stigit med närmare 70 procent sedan årsskiftet och närmare sig 50 000 dollar.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har stigit drygt 12 procent i år, vilket är nästan dubbelt upp mot en globalindexfond. USA som utgör den största enskilda vikten i en globalindexfond på runt 60 procent har gått snäppet bättre och stigit drygt 7 procent, mätt i svenska kronor.

En bred svensk indexfond har stigit med knappt 7 procent samtidig som en smal svensk indexfond som följer de 30 största bolagen stigit med 8 procent. En bred europaindexfond har avkastat betydligt sämre än Stockholmsbörsen på drygt 4 procent.

På valutamarknaden har dollarn inlett året med att marginellt stärkas mot den svenska kronan. Vid årsskiftet kostade en amerikansk dollar 8,24 kr idag handlas den på 8,28 kr per dollar.

Placera har listat 20 i topp från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från hela 31 procent 20 procent. De två högst avkastande fonderna är smalare branschfonder eller tematiska fonder och majoriteten av fonderna hör hemma i Asien. Värt att notera är att fjolårets vinnarfonder inom förnybar energi har tappat lite tempo i årets uppgång.

Överst på vinnarlistan hittar vi en tematisk fond som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt den tekniken. Fonden Thematica - Future Mobility Retail som hörde till fjolårets absoluta vinnare har inlett året med att fortsätta leverera en enorm överavkastning. Årets avkastning är 31 procent.

Fonden har 46 investeringar kring temat framtidens mobilitet och huvuddelen av bolagen är klassificerade som små tillväxtbolag. Fonden är klassad som en branschfond inom ny teknik av Morningstar. Fondens tio största bolag väger 46 procent av fondens värde. Kanadensiska bolag väger tyngst på drygt 23 procent, följt av svenska bolag på knappt 19 procent.

Fondens största innehav är den kanadensiska litiumprospekteringsbolaget Neo Lithium på drygt 6 ,3 procent. Aktien har stigit 63 procent sedan årsskiftet. Nästa största innehav är svenska First North-listade Soltech Energy som väger dryg 5,3 procent. Soltech Energy har före detta moderatledaren Anna Kindberg Batra som ordförande och en stor verksamhet i Asien där man äger och driver solenergianläggningar på kunders tak. Aktien har stigit 43 procent sedan årsskiftet.

Av fondens fem största innehav är fyra involverade i den gröna råvaran Litium.

Tvåa på listan är en annan smal tematisk branschfond. Augmented Reality Fund A letar huvudsakligen investeringar i bolag verksamma inom teknikområdet Augmented reality (AR), Virtual Reality (VR) eller Mixed Reality (MR). Bolagen kan skapa produkter, tjänster, mjukvara, hårdvara eller plattformar som är baserade på eller utgör ett led i eller möjliggör användandet av AR, VR eller MR-teknologi. Fonden klassificeras som en branschfond inom Ny teknik.

Fonden har en klar lutning åt medelstora tillväxtbolag och USA är den klart största marknaden på drygt 60 procent. Kinesiska bolag utgör 13 procent följt av svenska bolag på knappt 6 procent.

Fonden är koncentrerad med 24 innehav. De tio största innehaven väger 45 procent och vikten per bolag är nästa likaviktad. Största innehavet är amerikanska optiska teknikbolaget Lumentum Holdings på 5,7 procent.

tredje plats hittar vi en av hela 14 fonder som investerar i Kina med omnejd. Alla 14 fonder har klått kategorisnittet för Kinafonder. Utöver de innehåller listan även två bredare Asienfonder. Att vi hittar så många fonder från den regionen är inte så konstigt då årets bästa börser är de kinesiska fastlandsbörserna tillsammans med Taiwanbörsen.

Viktiga faktorer till det positiva investerarsentimentet i Kina och Asien är en ökad riskvilja, Kinas BNP-tillväxt var fortsatt positiv under fjolåret vilket stack ut globalt. Kina och Asien är tekniktungt vilket varit en bra sektor att vara exponerad mot det senaste året. Allt flera branscher säger att halvledare är en tillgång som är svår att få tag i. Inom teknik- och tillverkningskedjan för halvledare och minne är fleras asiatiska bolag väl idag positionerade.

Asiens största bolag är numera Taiwan Semiconductors som hamnat i den bästa av världar. Nästa generations mobilsystem 5G rullas nu ut vilket kräver mer halvledare och 5G driver på utvecklingen av molntjänster, Internet of Things (IoT) och Artificiell intelligens (AI). Det är teknikområden som kräver halvledare och minnen.

Taiwan Semiconductors-aktien hittar vi i princip alla Asienfonder, och flertalet Kinafonder då de oftast har med aktier noterade på Hongkong-börsen och Taiwan-börsen. Aktien steg 88 procent i fjol och fortsatt sina resa norrut med en uppgång på närmare 27 procent i år.

På Hongkong-börsen har det i år varit flera framgångsrika börsintroduktioner, vilket höjt investerarnas temperatur och riskvilja.

Klart bästa Kinafonden är Fidelity China Consumer med ett klart fokus på att investera i bolag som tillverkar, utvecklar eller säljer varor och tjänster för konsumtion. En majoritet av innehaven är stora tillväxtbolag.

Kinesiska bolag utgör 87 procent av fondens värde, följt av Hongkongnoterade bolag på 10 procent.

Fonden har drygt 60 aktier och drygt 87 procent utgörs av kinesiska bolag följt av Hongkong-noterade bolag med 10 procent. 20 procent av fonden är investerad i cykliska konsumtionsbolag. Näst största sektor är spelutvecklare och interaktiv media med 17 procent.

Det kinesiska teknikkonglomeratet och spelplattformsbolaget Tencent är fondens största innehav på drygt 9 procent. Aktien har stigit 32 procent i år.

Bästa bredare Asienfond är MS INVF Asia Opportunities med en uppgång på 23 procent.  

Fonden förvaltas av Kristian Heugh och Krace Zhou sedan 2016. De förvaltar en koncentrerad fond och avvikelsen från index är stor. Kristian Hoegh förvaltar samtidigt Placeras globalfondsfavorit MS INVF Global Opportunities. 

Fonden har fokus på asiatiska tillväxt- och kvalitetsbolag som har en bra förmåga att generera ett långsiktigt aktieägarvärde. Man letar gärna bolag med ledande positioner inom tillväxtområden och som drar fördel av högra inträdesbarriärer för konkurrenterna. Investeringsprocessen påminner mycket om den för Globalfonden. Det är ett starkt fundamentalt fokus med en grundlig aktieanalys.

Den är koncentrerad med runt 40 innehav. Kinesiska bolag utgör knappt två tredjedelar av fondens värde följt av indiska bolag på 18 procent. Över halva fonden består av konsumtionsbolag, följt av finansbolag på 22 procent.

Peking-baserade e-handelsplattformen Meituan är fondens största innehav på drygt 9 procent följt av den indiska bank- och finanskoncernen HDFC Bank.

Meituan har stigit hela 335 procent det senaste året och i år är uppgången närmare 50 procent. HDFC Bank har en lugnare uppgång på drygt 12 procent i år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -