Strålande börshumör, Fed kan stjälpa

Makroveckan Starka rapporter, förväntningar om ett amerikanskt stödpaket och vaccinoptimism fortsätter att göda riskviljan på finansmarknaderna. I veckan som kommer får vi bland annat signaler kring hur den amerikanska centralbanken kan tänkas hantera en eventuell ränteuppgång och februari månads preliminära inköpschefsindex.

Världens börser fortsätter närmas oförtrutet sin resa uppåt. Rapportskörden har hittills överraskat positivt, vilket förstås bidrar till uppgångarna. På makrofronten bidrar vaccineringarna och stigande förväntningar på ett amerikanskt stödpaket till att lyfta optimismen ytterligare.

Att den amerikanska tioårsräntan håller sig relativt stabil bidrar också till en ökad riskvilja.

Oljepriset har fortsatt uppåt och Brentoljan kostar nu kring 63,3 dollar fatet. Frågan är om det stigande oljepriset kommer att locka till ökad produktion framöver. Det skulle kunna pressa priset igen. Terminspriserna ligger trots allt klart lägre än spotpriset.  

Kort sagt rör sig det mesta åt rätt håll för närvarande. Det är väl egentligen bara den amerikanska dollarn och guldet som möter lite försiktig motvind.

I veckan som kommer börjar det lite tunt på makrofronten men från och med onsdag är det återigen full fart.

På onsdagskvällen publicerar den amerikanska centralbanken det penningpolitiska protokollet från det senaste räntemötet. Den kanske viktigaste diskussionen rör hur centralbanken ska hantera en eventuell uppgång i de längre marknadsräntorna när inflation väntas stiga kraftigt de kommande månaderna samtidigt som ett massivt, finanspolitiskt paket rullas ut. Hur Federal Reserve tänker hantera detta lär betyda en hel del för börshumöret framöver.

Fredagens preliminära inköpschefsindex för februari lär också bli intressant läsning. Det kan nog tänkas att företagens framtidsförväntningar lyfter nu när vaccinen börjat rullas ut. Förhoppningen är att vi ska få se hur optimismen börjar spira även inom tjänstesektorn. Utfallssiffrorna lär ändå vara åt det svagare hållet.

För svenskt vidkommande ser vi framför allt fram mot inflationssiffrorna för januari som publiceras på torsdag. Här väntas en ordentlig uppgång, om än från mycket låga nivåer. Eventuella överraskningar åt ettdera hållet lär i sin tur påverka kronans rörelser. Riksbanken publicerar sitt penningpolitiska protokoll på fredag men det lär inte innehålla särskilt mycket nyheter. Banken sitter numera still i båten och hoppas att tidigare åtgärder ska räcka. Möjligen kan det ha varit en diskussion ring hur man ska se på en fortsatt kronförstärkning.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan. Bara lite decembersiffror för EMU-området och det ska inte behöva påverka marknadshumöret. Det stora handelsöverskottet beror till allra största del på tysk export.

Tisdag

ZEW-index för Tyskland lär fortsätta att peka på optimistiska förväntningar. Vilket förstås inte är särskilt förvånande sett till det svaga utgångsläget och att vaccineringarna nu tagit lite bättre fart.

Onsdag

Intressanta siffror över inflationsförväntningarna i Sverige. Möjligen kan de ha stigit något men fortsatt ligga under inflationsmålet på 2,0 procent. Viktigast för marknadshumöret är det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar. Finns det exempelvis några tankar kring hur banken ska hantera en eventuell uppgång på långräntesidan. Om det finns sådana signaler kan det bidra till en lugnare ränteutveckling framöver. Något som borde vara positivt för börsen.

Torsdag

De svenska inflationssiffrorna för januari väntas visa på en rejäl uppgång i inflationstakten. Det lär välkomnas av Riksbanken. Dessutom väntas inflationen stiga ytterligare under kommande månader. Möjligen kan vi komma att se en viss reaktion i kronan efter att inflationssiffrorna publiceras men eftersom en uppgång är väntad ska den inte behöva bli så stor. Dessutom väntas krona bli lite pressad under de månader som företagen gör stora aktieutdelningar.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för februari rullas ut på bred font. Minder nedgångar väntas för industrin men från hyggligt höga nivåer. Det är mer osäkert vad tjänsteindexen landar på men, förutom i USA, väntas de ligga på fortsatt låga nivåer. Men det är inget som borde överraska marknaden. Förhoppningen är förstås att vi kan få en och annan positiv överraskning. Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -