På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Låt den här aktien bygga bo i depån

Aktieanalys Schweiziska Nestlé är världens största livsmedelstillverkare. Aktien har tappat senaste året. Bolaget har nu starkt fokus på tillväxt. Kan det löna sig att flytta in aktien i depån?

Nestlé har länge haft stark fokus på utvecklingsländer. Bolaget har verksamhet i över 70 länder

Nestlé tillverkar, drycker, mjölkprodukter, glass, färdigmat och halvfabrikat, choklad och godis. Nestlé är även stor producent av djurmat och läkemedel. Nestlé kontrollerar också 27 procent av det franska skönhetsmärket L'Oréal.

Några av de mer kända varumärken som Nestlé äger är After Eight, Kit Kat, Smarties, Nescafé, Nespresso, Zoégas, Mövenpick, Perrier, San Pellegrino, Vittel och kattmaten Friskies.

Marknadsvärdet på hela Nestlé uppgår till 290 miljarder schweizerfranc. Det motsvarar 325 miljarder amerikanska dollar. Det gör bolaget till världens 18:e största företag just nu. Det är också det största schweziska bolaget före båda läkemedelsbolagen Roche och Novartis som är på plats 22 respektive 34.

För helåret 2020 väntas bolaget ha haft en omsättning på 85 miljarder schweizerfranc. Det är en minskning med nästan 10 procent jämfört med 2019.

Minskningen beror på avyttringar av varumärken. Nestlés vd Mark Schneider har ända sedan han tillträdde 2017 haft som mål att avyttra varumärken med låg eller ingen tillväxt.

Senast ut är den kommande försäljningen av den nordamerikanska vattendelen med varumärken som Pure Life och Poland Spring.

Den organiska tillväxten under de första nio månaderna av 2020 låg på drygt 3 procent.

Det som framför allt gått starkt under 2020 är djurmat och särskilt varumärkena Purina och Felix. Även mjölk och mejeriproduktsegmentet har vuxit starkt under pandemiårets första nio månader.

En annan produkt som klarat pandemin bra är kaffe. Det är framför allt samarbetet mellan Starbucks, Nespresso och Nescafé som gått väldigt bra.

Under innevarande år spås omsättningen totalt öka något och ta mer fart först 2022.

Rörelsemarginalen väntas ligga stabilt på runt 18 procent, vilket är ungefär samma nivå som under 2019.  

Nestlé är ett företag med gamla anor. Företaget grundades av apotekaren Henri Nestlé år 1866. Huvudkontoret ligger i Vevey i Schweiz.

Henri Nestlé

Redan 1867 började Nestlé tillverka mjölkpulver som såldes som bröstmjölksersättning.

Namnet Nestlé kommer från tyskans Nest som betyder bo. Lägger man till det sydtyska”le” betyder det litet bo. Bolagets logga innehåller ett fågelbo.  

Under årtiondena som följde köpte Nestlé upp otaliga livsmedelsproducenter. 1938 introducerades pulverkaffe i form av Nescafé. 1986 kom Nespresso.

Under 1990-talet köpte Nestlé in sig i mineralvattenbranschen i form av Perrier och italienska San Pellegrino.

Under årens lopp har Nestlé också varit inblandade i många skandaler som bitvis skamfilat företagets rykte.

Främst har det kanske varit just företagets ursprungliga produkt; bröstmjölksersättningen som varit hårt kritiserad. Kritik har också funnits mot företagets kontroll av barnarbete på bland annat kakaofarmar och på thailändska fiskodlingar.

Nestlé var också ett av företagen inblandade i en så kallade hästköttskandalen 2013.

Vidare har Nestlé anklagats för att ha varit inblandad i chokladpriskarteller. Bolaget gjorde inköp av mjölk från den forna diktaturen Zimbabwe. Utöver det har bolaget haft otaliga marknadsföringstwister.

Under senare år tycks dock skandalerna ha tystnat eller blivit mindre allvarliga.

Nestléaktien bevakas av 28 analytiker. 19 av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 116 schweizerfranc. Det innebär en uppsida från nuvarande kursen på runt 16 procent.

För närvarande värderas Nestlé till p/e 24 på innevarande år och EV/Ebitda på 16. Det är helt i linje med bolagets konkurrenter.

Under det senaste året har Nestléaktien backat 5 procent. Det är ungefär i linje med de stora konkurrenterna Unilever och Procter & Gamble som inte heller sett sina respektive aktiekurser rusa på de annars vilda börserna.

Bolaget fortsätter att göra sig av med mindre lönsamma verksamheter som till exempel försäljningen av den nordamerikanska vattendelen som väntas genomföras inom kort.

När pandemin nu sannolikt långsamt är på väg mot sitt slut tror jag att det är läge att plocka in Nestléaktien som väntas ge attraktiv defensiv tillväxt framöver. Nestlé kommer att gynnas av att världen och mobiliteten öppnar upp igen.

Nestlé lämnar rapport för helåret den 18:e februari.

Nestléaktien kan till exempel handlas via en så kallad tracker som följer aktiekursen. Avgiften för den här trackern är 0,1 procent per år och spreaden är 0,04 procent. Vid köp av trackers för minst 1000 kronor per order utgår inget courtage.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -