Fonderna som backat mest på fem år

Fondkommentar Globalt aktieindex mer än fördubblats i värde de senaste fem åren. Men det finns ett 30-tal fonder som inte ens kommit upp i plusavkastning.

Jag har listat de fonder som har negativ avkastning de senaste fem åren från Avanzas fondutbud på drygt 1300 fonder. Listan innehåller ett 30-tal fonder som inte orkat upp till plusavkastning.

Det är en brokig lista med fonder som investerar i olika tillgångsslag: räntefonder, hedgefonder, branschaktiefonder och några smala länderfonder.

Nordic Cross Bear har haft det tuffaste och halverats i värde den senaste femårsperioden. Men trots den svaga avkastningen har fonden faktiskt levererat det den ska. Nordic Cross förvärvade fonden under fjolåret, fondens tidigare namn var Alfred Berg Bear.

Fondens målsättning är leverera en daglig avkastning motsvarande 90 procent av fallet i den dagliga förändringen av OMXS 30 index. Det innebär att om indexet sjunker 1 procent så stiger fondens värde med cirka 0,9 procent och om indexet stiger 1 procent så sjunker fondens värde med cirka 0,9 procent. Fonden kan liknas vid en indexfond med en negativ hävstångseffekt. OMXS 30 index har stigit med drygt 80 procent inklusive utdelningar under perioden, vilket skapar fondens negativa avkastning.

Tvåan och trean på listan är två hedgefonder som däremot är tänkt att de ska leverera en god riskjusterad absolut avkastning.

European SICAV Alliance Galaxy E SEK är en fond med hög korrelation till branschindex och med mycket god "Crisis Alpha" – det vill säga förmåga att leverera hög avkastning i tider av utdragna börsfall och oro på de finansiella marknaderna. Fonden investerar i ett antal välkända så kallade CTA-förvaltare. Alla ­förvaltare är systematiska och modelldrivna. Fonden gör val av fonder och fördelning mellan förvaltare och fonden.

De fonder man valt ut investerar i sin tur på de fyra stora finansmarknaderna: aktier, räntor, valutor och råvaror. Visst har fonden bitvis levererat bra avkastning när börserna sjunkit mycket med utdragna börsfall. Men över hela perioden landar avkastningen på minus 28 procent.

Catella Nordic Long/Short Equity är en alternativt absolutavkastande aktiefond med nordisk inriktning som har möjlighet att prestera i både upp- och nedgång. Den har en lägre risk än börsen och ska leverera en konkurrenskraftig riskjusterad avkastning. Avkastningsmålet är enligt fondbolaget en god riskjusterad absolut avkastning.

Förvaltarna har större möjligheter att skapa avkastning än en traditionell  long-only aktiefond genom att de kan använda sig av korta positioner och derivat samt ränteinvesteringar. De skapar en relativt koncentrerad portfölj av långa- och korta positioner i nordiska bolag.

Men det har varit sämre med den riskjusterade avkastningen och förvaltarnas val av investeringar, fonden har backat närmare 25 procent de senaste fem åren.

När jag intervjuade förvaltarna hösten 2018 då de hade en svag period, hade de hamnat fel i fondens syn på börsen och fondens energiinnehav gick då svagt. Det var starten på den dåliga period som fonden nu haft i tre år, vilket även syns tydligt i kundutflöden. Som mest förvaltade fonden knappt 1,1 miljarder kronor 2017. Idag återstår endast 143 miljoner kronor i förvaltat kapital.

Även längre ner på listan hittar vi ett antal hedgefonder där avkastningen inte har orkat upp till positivt territorium. Bland annat Lynx Dynamic, även den investerar i flera olika tillgångsslag och efter kvantitativa modeller.

Listan domineras som förväntat av ett tiotal korträntefonder som skapat minusavkastning. I februari 2015 sänkte Riksbanken räntan till minus -0,1 procent. Efter närmare fem år höjdes räntan till noll i slutet av december 2019. Det var en tuff period för många korta räntefonder som placerat i räntepapper med negativ avkastning.

Men det är mycket kapital som är investerat i korta räntefonder. Listans största fond är Swedbank Robur Räntefond kort A som backat marginellt och förvaltar idag drygt 38 miljarder kronor.

Templeton Global Bond investerar globalt i statsräntepapper. Trots att man investerar i längre räntepapper med ett större investeringsunivers av positivt avkastande obligationer, har stora delar av avkastningen ätits upp av ofördelaktiga valutarörelser. Fonden är en riktig bjässe och förvaltar närmare 70 miljarder kronor.

Branschfonder med fokus på energi intar förlorarlistan. Oljepriset har de senaste fem åren haft stora rörelser. Som lägst har det handlats på 20 dollar fatet och som mest närmare 85 dollar. Men det är tydligt att de stora olje- och energibolagen jobbar i motvind. Allt fler fondbolag förbjuder fonderna att investera i fossila energibolag. 

Sämst avkastning har Schroder ISF Global Energy A Acc USD som backat 22 procent och avkastat betydligt mindre än oljepriset som handlades runt 30 dollar fatet för fem år sedan mot dagens 60 dollar fatet. Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag.

Fonden har ett koncentrerat innehav på 33 innehav, främst i amerikanska bolag. Flera av fondens investeringar har varit stora förlorare. Amerikanska Schlumberger räknas som världens största oljeservicebolag är fondens största innehav på drygt 6 procents vikt. Aktien har backat över 60 procent de senaste fem åren sannolikt beroende på den allt lägre investeringstakten bland de globala oljebolagen.

Värt att nämna är några länderfonder med en för perioden ovanligt tuff utveckling. Vi hittar två tillväxtmarknadsländer på listan.

BNP Paribas Turkey Equity Classic R investerar på Istanbulbörsen. Turkiet har haft en händelserik period med krig i närområdet, stora ekonomiska problem med hög inflation och stort underskott i bytesbalansen, tillsammans med stora utlandslån. Det har varit en dålig kombination som fått den turkiska liran att halveras i värde mot den amerikanska dollarn.

Turkisk lira vs USD

Fonden har backat med 17 procent de senaste fem åren. Avkastningen har varit i linje med Istanbulbörsens index men den har gått sämre än kategorisnittet av turkietfonder.

Vi hittar även fonden HSBC GIF Mexico Equity AC på listan över fonderna som inte orkat upp till plusavkastning.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -