Yellens stödpaket ger gott börshumör

Makroveckan Fortsatt glada dagar på världens börser när den globala smittspridningen ser ut att avta och finansminister Yellen laddar för ett massivt stödpaket. Riksbanken väntas däremot vila på hanen i samband med onsdagens penningpolitiska besked.

Tecken på att den globala smittspridningen är på väg att avta och att ett amerikanskt stödpaket närmar sig fick investerarna på mycket gott humör under veckan som gick. Dessutom en del starka företagsrapporter. Den svenska börsen steg med 2,7 procent medan den amerikanska rusade upp till nya rekordnivåer med en uppgång på hela 4,6 procent.

Den amerikanska tioårsräntan steg ytterligare och ligger nu på 1,19 procent. Lite extra skjuts fick räntan av att den nya finansministern, Janet Yellen, framhöll det viktiga med att stödpaketet lanseras snarast och att det gäller att inte snåla med stimulanserna. Det finns dock även röster från Demokratiskt håll som framhåller att det föreslagna paketet på 1 900 miljarder dollar är för stort. Men ett paket blir det och signalerna är att Demokraterna kommer att pressa igenom det med enkel majoritet. Fortsättning följer och det lär bli en hel del fokus på detta under veckan som kommer.   

Oljepriset har också fortsatt sin resa uppåt och har tidvis handlats över 60 dollar per fat. Just oljepriset är kanske lite extra intressant eftersom det kommer att spä på den väntade inflationsuppgången.

Det kommer en räcka inflationssiffror i veckan som kanske blir de sista med hyggligt låga utfall. Skulle inflationen i januari, och då främst den amerikanska, ändå visa sig ticka uppåt redan nu kan det bidra till lite oro.

Det svenska huvudnumret är onsdagens räntebesked från Riksbanken. Visserligen väntas inga förändringar i den förda penningpolitiken men ändå förstås intressant att se vad banken tror om ekonomin och räntan framöver. Dessutom kan det ju komma en och annan kommentar kring kronan.

I övrigt är det förhållandevis tunt på makrofronten under veckan som kommer. Det lär bidra till fortsatt stort fokus på rapportskörden och förstå på den riksrättsprocess mot Donald Trump som inleds på tisdag.

Lite i skymundan har dessutom den förre ECB-chefen, Mario Draghi, (en liten Placera-favorit) gjort comeback på den stora scenen och väntas bilda ny, italiensk regering.  

Måndag

Industriproduktionen i Tyskland tickade troligtvis upp ytterligare i december. Investerarförtroendet i EMU-området lär ha rört sig uppåt mot bakgrund av den positiva utvecklingen på finansmarknaderna och vaccinstarten.

Tisdag

Nyhetsflödet lär domineras av att riksrättsprocessen mot Donald Trump inleds. Hushållshumöret i Norge är svårbedömt mot bakgrund av nya restriktioner, men borde kanske ticka upp en aning ändå om hushållen ser ljuset i tunneln. Småföretagshumöret i USA bör stärkas när förväntningarna på ett stödpaket stiger.

Onsdag

Dagens inhemska huvudnummer är räntebeskedet från Riksbanken även om inga större nyheter väntas. Håll ändå koll på den räntebana som presenteras. Det egentliga huvudnumret är de amerikanska inflationssiffrorna. Någon större uppgång i januari är inte att vänta men under kommande månader lär inflationen ticka upp rejält. Därför lär även den här siffran röna större intresse än normalt.

Torsdag

Svensk arbetslöshet väntas vara förhållandevis stabil i januari. Dessutom finns förväntningar på att den amerikanska veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa ska fortsätta ner. Om än i ganska långsam takt.

Fredag

BNP-siffror från Norge och Storbritannien. Framför allt det senare landet brottas med stora problem när både smittspridningen och Brexit slår mot ekonomin. Det har uppkommit problem med leveranserna, framför allt gällande exporten. Å andra sidan är Storbritannien ett av de länder som kommit allra längst med vaccinationerna.     

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -