Nordens tolv billigaste aktier

Aktiekommentar Börsen är het och det är svårt att hitta billiga aktier, men inte omöjligt. Vi satte upp sex tuffa kriterier och vaskade fram Nordens billigaste bolag.

Vaccinoptimism, en spirande industrikonjunktur och förväntningar om räntor som ligger kvar nära nollstrecket har gett börsen medvind och lyft värderingarna på många bolag. Att hitta lågt värderade aktier i nuvarande klimat är inte lätt. Men det går om man letar.

Aktier tenderar dock att vara billiga av en anledning så bara för att ett bolag sticker ut som billigt på ett enskilt nyckeltal betyder det inte att det är köpläge. Därför har vi ställt upp flera nålsögon efter varandra som bolagen måste ta sig igenom för att kunna kvala in på vår lista över Nordens billigaste aktier.

Vilka parametrar bör man välja och hur högt ska ribban läggas? Det är frågor som det finns lika många svar på som det finns investerare på börsen. Vi tog databasen Factset till hjälp för att ta fram vår nordiska lista och så här ser vår hårda kravspecifikation ut:

1. Inga mikrobolag. Bara bolag med minst 300 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor, i börsvärde får vara med.

2. Inga förhoppningsbolag. Vi vill ha företag som har en bevisat fungerande affär med intäkter. Minst 2,5 miljarder kronor i försäljning under 2020 lägger vi ribban på.

3. Vinsterna får inte värderas högt. P/e-talet, det vill säga börsvärdet i förhållande till nettovinsten, får max vara 15 för innevarande års vinstprognos.

4. Att bolaget ger utdelning är en signal om att det är i en stabil fas och är vinstgenererande. Det är dessutom ett av argumenten för att investera i mer mogna bolag istället för nystartade tillväxtraketer. Vi vill ha minst 4 procent räknat på innevarande helårs utdelning, ett ganska utmanande krav i nuvarande ränteläge.

5. Hög skuldsättning är inte per definition dåligt, men ju högre skuld desto högre risk om efterfrågan packar ihop och vi vill undvika bolag som är finansiellt sköra. Vi sätter taket på 0,5 för nettoskulden i förhållande till det egna kapitalet.

6. Vad som är en anständig rörelsemarginal varierar från bransch till bransch och beror mycket på vilket kapitalbehov ett bolag har. Därför väljer vi att inte ta i så vi spricker här. Vi sätter kravet för rörelsemarginalen på minst 5 procent.

Resultatet vi får fram när bolag efter bolag filtrerats bort är en lista med tolv bolag som alla kombinerar låg vinstmultipel, hög direktavkastning, begränsad skuldsättning och som är både intäkts- och vinstbringande.

Det är en brokig skara bolag men några gemensamma nämnare är noterbara. Som att den norska fisksektorn bidrar med två bolag, Austevoll och Leroy. Det är också tydligt att många av bolagen på listan hör hemma i branscher som just nu har svårt att charma investerarna av hållbarhetsskäl. Det är exempelvis det danska tobaksbolaget Scandinavian Tobacco Group, svenska koldioxidutsläppare som SSAB och Lundin Energy samt speloperatören Betsson.

Kontanthanteraren Loomis är ytterligare en svensk på listan. Bolaget jobbar inte i hållbarhetsmotvind men däremot trycks intresset för aktien ned av den strukturella motvind som investerarna ser framför sig i skiftet från kontanter till digitala betalningar.

Det är värt att upprepa att aktier ofta är billiga av en anledning, men identifierar man anledningen och kommer till slutsatsen att marknaden har överreagerat eller missförstått potentialen så går det att göra riktiga fynd. Listan med bolag som har klarat sig förbi våra hinder är ett bra ställe att börja leta om man är på nordisk fyndjakt.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -