På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Läge att ta in en italiensk snabbväxare?

Aktieanalys Milanobaserade Nexi är Sydeuropas ledande fintechbolag. Senaste året har bolaget växt kraftigt genom aggressiva uppköp. Är det läge att ta rygg på snabbväxaren?

Italienska Nexi är expert på digitala betalningar. Nyligen har bolaget köpt upp två stora konkurrenter. Tillsammans kommer de att bilda en paneuropeisk betalningsjätte.

Den nya koncernen kommer att ha en mycket stark ställning både i väl digitaliserade regioner som Nordeuropa och i Sydeuropa, Tyskland och Polen, där digitala betalningar fortfarande ligger på en förhållandevis låg nivå.

Grunden till det som idag är Nexi drog igång redan 1939 av den italienska banken Banca Populare och gick under namnet Istituto Centrale delle Banche Popolari Italiane (ICBPI). 

2015 köptes ICBPI upp av amerikanska riskkapitalbolag. Sedan dess har tillväxten varit snabb med många uppköp. Bland annat köpte man 2017 Banca Monte dei Paschi di Sienas kortverksamhet för 520 miljoner euro.

2017 bytte ICBPI namn till Nexi.

I höstas gjorde Nexi två nya banbrytande affärer. Inom loppet av några veckor köpte man dels största italienska konkurrenten SIA.

Det köpet väntas ge årliga synergieffekter på 150 miljoner euro per år.

I november kom sedan nyheten att bolaget slukar danska betaltjänstjätten Nets.

Både köpen har finansierats genom att ge ut nya aktier.

Sett till transaktionsvolym så kommer det fusionerade Nexi, SIA och Nets att bli Europas största betaltjänstoperatör. Större än marknadsledaren och Europas fintechstjärna nederländska Adyen.

Nets i sin tur köptes ut från Köpenhamnsbörsen 2018 för 5,2 miljarder dollar av ett riskkapitalbolag. Nu värderas Nets till nästan dubbelt så mycket som när utköpet skedde.

Netsägarna kommer att få betalt med Nexiaktier. Totalt kommer Netsägarna att få en ägarandel på 40 procent i det nya Nexi.

Nexis amerikanska huvudägare Hellman & Friedman, Advent International och Bain Capital har förbundit sig att behålla aktierna i minst 24 månader.

Genom fusionen räknar Nexi med att årligen göra besparingar på 170 miljoner euro. Bolaget ser dessutom att affären gör bolaget ännu vassare när det gäller att göra ytterligare förvärv.

Det nya Nexi kommer att finnas i 25 länder. Många av dessa länder har dessutom dålig penetration när det gäller betaltjänster. Det vill säga att det finns stort utrymme och lågt hängande frukter när det gäller tillväxt.

Efter den snabba tillväxten kommer Nexi initialt under 2021 att fokusera på att helt integrera SIA. Från nästa år räknar man sedan med att integrera Nets.

Aktieägarna i både Nets och SIA är med på uppköpen, men formellt måste de godkännas på stämmorna. Det beräknas ske under Q1 respektive Q2.

Det nya Nexi väntas visa en pro forma omsättning under 2020 på 2,9 miljarder euro.

Naturligtvis innebär den snabba expansionen en osäkerhet. Om man tittar på siffrorna för enbart Nexi utan Nets och SIA är det en verksamhet med mycket goda marginaler på nästan 40 procent.

Exklusive Nets och SIA väntades Nexi omsätta drygt 1 miljard euro år 2020.

Omsättningen beräknades växa med runt 10 procent per år under de kommande åren.

Nexi strategi att växa genom uppköp är helt i linje med en global trend.

Under det senaste året har det skett flera andra konsolideringar i betaltjänstbranschen. Bland annat gick Worldline och Ingenico samman för ett år sedan. Under förra året köpte även amerikanska Fiserv First Data Corp för 22 miljarder dollar.

Är Nexi då värda ett köp trots osäkerheten?

Nexi har idag ett marknadsvärde på drygt 10 miljarder euro. Under det senaste året är aktien upp drygt 20 procent. Marknadsvärdet återhämtade sig mycket snabbt från coronakraschen i februari/mars.

Bolagets specialisering inom digitala betalningar har gynnats av pandemin.

många av Nexis marknader är penetrationen av digitala betalningar förhållandevis låg som till exempel i Nexis hemland Italien.

Det borgar för att det fortfarande finns mycket tillväxt kvar i bolaget och aktien. Särskilt intressant blir det när bolaget är fullt konsoliderat med Nets, då kan det komma att bli en mycket tuff utmanare till marknadsledaren Adyen i Europa.

Adyen värderas betydligt högre än Nexi.

Vi tror att Nexi kommer att bli ett bra köp på den här nivån, men så länge som fusionerna inte är formellt genomförd kommer aktien eventuellt att vara försvagad.

För den långsiktige är det definitivt värt att bevaka Nexi som verkar i en attraktiv tillväxtsektor.

Även det nya Nexi kommer inte att vara skyddat från att bli uppköpta i den stora konsolideringsvåg som pågår i betalningsbranschen just nu.

Nexi bevakas av tolv analytiker. Nio av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 18,50 euro per aktie. Det innebär en uppsida på cirka 15 procent från nuvarande kurs.

Nexi lämnar rapport för helåret den 11 februari så försiktiga generaler väntar med ett köp till efter det datumet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nexi SpA Köp 16,01 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -