På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Förvaltare: Köpläge i EM-obligationer

Fondkommentar Den största potentialen för ränteinvesteringar i år finns på tillväxtmarknaderna. Corona har skapat stora skillnader mellan risk och avkastning, och för de som kan navigera rätt finns stor uppsida. Det säger Nicholas Hardingham på Franklin Templeton.

Nicholas Hardingham och Robert Nelson förvaltar räntefonden Franklin Emerging Markets Debt Opportunities. De berättar vilka utmaningar och möjligheter som ränteinvesteringar på tillväxtmarknaderna erbjuder 2021 och varför det är en attraktiv tillgångklass.

Trots en tuff start på fjolåret var intresset för tillväxtmarknadsinvesteringar stort i slutet på året – hur såg året ut?

”2020 blev ett riktigt bra år för tillväxtmarknader. I mars och april när investerarsentimentet var som lägst, var det väldigt stora utförsäljningar för olika typer av tillväxtmarknadstillgångar. Kapitalflöden som senare vände och fjolårets avkastning blev positiv. Inflödena till tillgångsklassen stöttades av en tydlig och klar återhämtning i råvarupriserna under året. Kapitalinflöden tog ytterligare fart i slutet på året. De accelererade efter det amerikanska presidentvalet, tillsammans med optimism från positiva coronavaccin-nyheter”, säger Nicholas Hardingham.

Nicholas Hardingham

Hur ser utsikterna ut för tillväxtmarknaderna?

”Trots coronapandemin tror vi att tillväxtmarknader fortsätta att växa snabbare än de utvecklade ekonomier. Både de utvecklade ekonomier och tillväxtmarknaderna drabbades hårt i fjol. Tillväxtmarknaderna tog initial mycket stryk då många investerare var oroliga för att regeringarna inte hade tillräcklig budget för att hantera krisen. Men enligt Internationella valutafonden kommer coronakrisen sannolikt att påverka budgetunderskotten i de utvecklade ekonomiers mer än på tillväxtmarknaderna.”

”Statsskulden förväntas öka till igenomsnitt 125 procent av BNP i de utvecklade ekonomier, jämfört med 62 procent på tillväxtmarknaderna. Samtidigt som prognoser visar att BNP i genomsnitt kommer att växa med i genomsnitt 3,9 procent 2021 i utvecklade ekonomierna, kommer tillväxten på tillväxtmarknaderna att var igenomsnitt 6,0 procent och Kinas tillväxt hela 8,2 procent. Just Kinas starka tillväxt är viktig för andra tillväxtmarknader då den är en tillväxtmotor.”

”Dessutom är statsobligationer på tillväxtmarknaderna attraktiva jämfört med andra obligationer, eftersom de ger cirka 4 procent mer i avkastning per år än statsobligationer i de utvecklade länderna”, säger Nicholas Hardingham.

Skiljer det mycket inom tillgångsslaget tillväxtmarknadsobligationer?

”Coronapandemin har ökat skillnaderna mellan de olika länderna på tillväxtmarknaderna. Vissa länder har bättre förutsättningar. Det finns en grupp länder som har betydande buffertar för att stödja sina ekonomier. Länder som kan finansiera växande underskott samtidigt som skuldnivån hålls på en rimlig och hållbar nivå. De kan fortsätta att emittera obligationer till låga räntor. Här hittar vi länder som Chile och Polen.”

”En andra grupp inkluderar Sydafrika och Brasilien. Länder i denna grupp började 2020 med höga skuldnivåer och spenderade stora delar av sina budgetar på räntebetalningar. Ländernas skuldnivåer begränsar deras utgifter, men de har fungerande inhemska kapitalmarknader och lite skuld i utländsk valuta.”

”En tredje grupp inkluderar länder som Surinam eller Sri Lanka. Det är länder som har valutareserver på 5 miljarder US-dollar men en relativt stor utlandsskuld på mer än 50 miljarder US-dollar. Coronapandemin har förvärrat den ekonomiska stressen. Och för att undvika skuldkris måste länderna i den här gruppen öka sina multilaterala lån från säkra finansieringskällor som Världsbanken och IMF. Men vi ser en liten risk för länder konkurser men vi följer noggrant enskilda länders utveckling”, säger Robert Nelson.

Robert Nelson

Vilka möjligheter ser ni för tillväxtmarknadsobligationer i år?

”Vi har en positiv syn på tillgångsklassen under de kommande tolv månaderna. Visst finns det negativa effekter av försämrade fundamentala utsikter när skulderna ökar. Men det kompenseras av de tekniska stöden för tillväxtmarknaderna fortfarande är starka. Den högre räntenivån för tillväxtmarknadsobligationer bör fortsätta att locka inflöden i en miljö med låg avkastning på de utvecklade marknaderna där det även finns en stor del kapital med negativ avkastning. Och till det finns det en stor global likviditet av kapital och de globala investerarna är strukturellt underviktade tillväxtmarknader”, säger Nicholas Hardingham.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -