Finsk mjukvaruraket med vind i ryggen

Aktienanalys Det finländska mjukvarubolaget Qt Group erbjuder smarta lösningar för snygga och praktiska grafiska användargränssnitt som pekskärmar i bilar. Bolaget levererade en positiv vinstvarning den 28 januari. Har aktien mer att ge?

Tekniken baseras på Qt-teknologi och används huvudsakligen för att utveckla multiplattformsgränssnitt och tillhörande applikationer.

De norska mjukvaruutvecklarna Haavard Nord och Eirik Chambe-Eng utvecklade Qt-tekniken 1995 och 11 år senare, 2006, börsintroducerades bolaget på Oslobörsen under namnet Trolltech. Redan 2008 köpte finska Nokia ut bolaget från Oslobörsen.

Det finska mjukvarubolaget Digia köpte Qt-tekniken från Nokia 2012. Qt knoppades av 2016 till ett eget bolag och noterades på Helsingforsbörsen. Sedan noteringen har Qt-aktien har haft en svindlande kursutveckling på över 1 600 procent.

Huvudkontoret ligger i Esbo utanför Helsingfors, där även Nokia har sin hemvist. Bolaget har idag runt 350 anställda. Tillväxten för bolagets produkter har varit stark under många år. Det vittnar inte minst den senaste positiva vinstvarningen om. Både försäljningen och rörelseresultatet för 2020 kommer att landa betydligt högre än bolagets tidigare prognos. Fjolårets försäljning blir hela 79,5 miljoner euro. Det motsvarar en tillväxt på drygt 36 procent. Enligt bolaget såldes fler mjukvarulicenser än förväntat. Hela rapporten släpper bolaget torsdagen den 18 februari.

Qt Group verkar på den globala marknaden för programvaruutvecklingsverktyg. Bara 1 procent av bolagets försäljning är i Finland, bolaget är sannerligen globalt.

Bolagets produkter är baserade på Qt-teknik och används för att utveckla effektiva, interaktiva gränssnitt, applikationer med flera plattformar och operativsystem.

Qt-teknik används av över en miljon programmerare globalt och i över 70 helt olika branscher. Qt:s programvara används av kundernas programmerare för att enklare ta fram användargränssnitt som är plattformsoberoende och oberoende av skärmstorlek.

Det kan handla om allt från infotainmentsystem i fordon till underhållningssystem under flygning, pekskärmar för skrivare eller industriella robotar.

Marknaden för användargränssnitt förväntas växa betydligt i framtiden då IoT-enheter (eller sakernas uppkoppling) ger anslutning till alla enheter - och värdet för användare kommer alltmer från programvaran och användarupplevelsen av gränssnittet.

Qt-tekniken är en så kallad öppen källkod. Öppen källkod är ett gemensamt namn på en mjukvara släppt under en licens som ger användarna nästan samma rättigheter som upphovsmannen. Som användare av en mjukvara skapat under öppen källkod kan man själv se hur en mjukvara är skriven.

Öppen källkod möjliggör att ett stort antal utvecklare runt om i världen tillsammans bidrar till att utveckla och förbättra mjukvaran för att ta den till nästa nivå. Utbytet är en konkurrensfördel enligt bolaget, då det sker ett ständigt utbyte mellan en miljon Qt användare.

Användningen av öppen källkod expanderar till många olika affärsområden på grund av det faktum att företag inte vill bli fastna i ett enda teknikekosystem. I stället letar företag efter ett alternativ som erbjuder ett globalt ekosystem baserat på nätverksstyrkan.

Den traditionella programmjukvarudistributionen är nu nästan helt digital, med operativ logik som ofta inkluderar molntjänster. Detta innebär att Qt:s affärsmodellen i allt högre grad bygger på ett åter kommande repetitiva abonnemangs intäkter som intäktsmodell.

De analytiker som täcker Qt-aktien är få. Prognosen för nästa år pekar mot en omsättningstillväxt på 28 procent. Vinsten på ebitda-nivå spås växa hela 34 procent till drygt 26 miljoner euro. Omsättningen spås fortsätta öka i en hög takt. 2023 tror analytikerkåren att den landar på 129 miljoner euro med en fördubblad Ebitda -vinst på drygt 40 miljoner euro.

Affärsmodellen är skalbar vilket innebär att man kan ta emot många fler kunder på plattformen utan att kostnaderna ökar i samma takt. Det gör att lönsamheten ökar betydligt på sikt. Rörelsemarginalen spås öka från fjolårets 21,4 till 28,5 procent 2023.

Ledningen har historiskt varit konservativa i sin guidning om att på lång sikt nå 20 procent rörelsemarginal, vilket är för lågt – det sågs redan i den positiva vinstvarningen.

Det är lätt att måla upp ett scenario där Qt Group fortsätter växa starkt och marginalen stiger kraftigt från en skalbar affärsmodell. Det är väl kanske det som också värderingen indikerar när aktien handlas till ev/omsättning 22,4 för 2020 och 13,6 på 2023 år prognoser, vilket är rejält uppskruvat.

Men Qt Group förefaller ändå som en intressant placering, om än lite för dyr eftersom man fortfarande inte har 100 procent av intäkterna som repetitiva abonnemangs intäkter utan en viss del är konsultintäkter. Den underliggande marknaden har stark tillväxt. Och inte minst kommer den att få en extra tillväxt när 5G näten rullas ut i många länder. 5G erbjuder betydligt högre kapacitet och bandbredd och möjliggör kommunikation i realtid från IoT-enheter.

Allt tillsammans gör att Qt-aktien trots sin höga värdering är en bra kandidat i en långsiktig portfölj och vi sätter köp. Men det kan vara läge att vila på hanen och vänta med att köpa in sig i aktien på en rekyl.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Qt Group Oyj Köp 76,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -