Tunga makrosiffror väntar i veckan

Makroveckan Trots en hygglig rapportskörd så var det en svag börsutveckling under förra veckan. I vecka som kommer får företagsrapporterna stor konkurrens av en räcka tunga konjunktursiffror. Dessutom väntar många med spänning på både hur nya marknadsfenomen kommer att påverka börshumöret, och hur det ska gå med president Bidens massiva stödpaket.

Det var viss turbulens på världens börser under förra veckan. Den svenska börsen backade med 1,9 procent med det amerikanska fallet summerade till -3,3 procent. Sin vana troget försvagades också den svenska kronan när riskaptiteten på finansmarknaden svalnade. En dollar kostar nu 8,36 kronor och en euro 10,14 kronor.

Ett skäl till att det blev lite stökigt var det nya fenomenet där daytraders och småsparare gjorde gemensam sak och storhandlade i aktier med en betydande blankning. Till det aktier som tjurrusade hörde bland annat GameStop, AMC och Nokia. Att attacken överraskade stora delar av marknaden bidrog till viss nervositet, även bland större placerare.

Det här var dock inte huvudorsaken till börsnedgångarna men fortsättning följer och det ryktas nu om att småsparare och daytraders försöker göra om tricket i silverpriset. Här får nog ändå bedömas att förutsättningen för att de lyckas skrämma upp investerarna är betydligt mindre. Silvermarknaden är sannolikt alldeles för stor.

Andra orsaker till börsnedgångarna är att det finns en oro för konjunkturutvecklingen på kort sikt samt att företagsrapporterna som kommit inte tagits emot med någon större entusiasm. Trots att många rapporter slagit förväntningarna. Ett visst vaccintjafs, framför allt i EU, har nog också bidragit till lite svalare investerarhumör.

Dessutom finns det tecken på att Bidens finanspolitiska stödpaket kanske inte blir så stort som väntat. I alla fall inte i det första skedet. Republikanerna i kongressen har kommit med ett bud omfattande 600 miljarder dollar, vilket ska ställas mot det 1 900 miljarder dollar som Biden-sidan föreslagit. Det är därmed upplagt för hårda förhandlingar även om Biden har majoritet i kongressen.

I veckan som kommer blir det en hel del fokus på konjunkturen. Vid sidan av den strida strömmen av företagsrapporter.

Veckan inleds med inköpschefsindexen för industrin och här får vi förhoppningsvis se hyggliga siffror.

På onsdag kommer inköpschefsindexen för tjänstesektorn och de lär visa på en svagare utveckling till följd av de karantänsåtgärder som satts in. Det är dock väntat så det borde inte ha så stor effekt på marknadshumöret. Däremot är det nog viktigt att det amerikanska indexet håller en hygglig nivå för att inte konjunkturoron ska stegras.

Från amerikanskt håll får vi också sysselsättningssiffrorna för januari. Här väntas en försiktig sysselsättningsuppgången efter förra månadens överraskande nedgång.

För svenskt vidkommande har vi att se fram mot BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal (måndag) samt bland annat statens budgetsaldo, industriproduktion och hushållens konsumtion (fredag).

Tilläggas kan att det finns vissa tecken på att smittspridningen avtar i flera länder och fortsätter den trenden kan börsoptimismen återvända.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin i januari rullas ut på bred front. Vi får nog räkna med mindre nedgångar men att indexen ändå håller sig uppe på hyggliga nivåer. Viktigast för marknaden är förstås att det amerikanska indexet inte dimper ner för mycket. Arbetslösheten i EMU-området hålls i huvudsak i schack genom stödåtgärder. Den svenska BNP-siffran för fjolårets sista kvartal ska förhoppningsvis visa på en mindre uppgång.

Tisdag

BNP-siffrorna för EMU-området väntas visa att regionen åter föll ner i en recession under fjolårets sista kvartal. Ska inte behöva vara någon chock för marknaden även om ett svagt utfall skulle kunna pressa euron.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Här lär det vara lite dystrare tongångar än i industrin men det finns visst hopp om att det svenska och amerikanskt indexet ska ligga på hyggliga nivåer. Förra veckans barometersiffror från Konjunkturinstitutet väckte i alla fall vissa förhoppningar om att tjänstesektorn klarat sig någorlunda helskinnade under den här smittvågen. Ändå får man nog räkna med en nedgång i januari.

Torsdag

Bank of England lämna räntebesked men väntas inte komma med några större nyheter. I likhet med de flesta andra centralbanker befinner de sig i någon sorts vänteläge och hoppas att tidigare insatser och en pågående vaccinering ska räcka för att ekonomin ska börja röra sig mot det normala under våren. Håll koll på den amerikanska veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa. Den får gärna stabiliseras eller sjunka en aning.

Fredag

Dagens inleds med en hel räcka intressanta svenska makrosiffror. Bland annat statens budgetsaldo, industriproduktion och hushållens konsumtion. Blir det bara någorlunda fina siffror så kan det bidra till en kronförstärkning. Marknadens fokus ligger förstås på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för januari. En mindre sysselsättningsuppgång väntas efter förra månadens minussiffror. Skulle det bli svagare siffror än väntat är det inte säkert att marknadsreaktionen blir negativ eftersom det samtidigt betyder att Joe Bidens finanspolitiska program troligen får mer stöd i kongressen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -