På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i augusti - så gick det

Utvärdering Det är idel uppgångar på de flesta marknader och tillgångsslag det senaste halvåret. Placeras utvalda fonder har haft det utmanande.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför augusti 2020.

En global indexfond har stigit knappt 13 procent under halvåret, vilket är i nivå med en indexfond för USA. Kronan har varit stark under halvåret även om den tappat på årets inledning. Kronan har en 5-procentig uppgång i ryggen. Det tar bort en hel del avkastning när utländska fonders avkastning räknas om till svenska kronor.

En bred Sverigeindexfond har stigit drygt 16 procent, vilket är betydligt mer än en bred Europafond har haft det tuffare med en betydligt svagare avkastning på knappt 8 procent i kronor.

Tillväxtmarknaderna har precis som Stockholmsbörsen gynnats av en ökad riskvilja bland investerarna. Och där hittar vi den stora vinnaren det senaste halvåret med en avkastning på över 23 procent.

Placeras fondval har klarat sig ganska bra men haft det fortsatt tufft. Precis som i förra månaden hade fem av fonderna underpresterat och haft en svagare avkastning än sin fondkategori. Det är ett mönster vi känner igen sedan tidigare när det blir tydliga sentimentsförändringar och ett ökat risktagande. Majoriteten av fondvalen tenderat att investera i strukturella trender med tydlig tillväxt och har lägre risk än snittet, men fungerar mindre bra när riskviljan stiger betydligt.

Inför juli passade jag på att bredda och utöka fondvalen och ökade från elva fonder till tolv fonder. Jag tog in TIN Ny Teknik som investerar i innovativa tillväxtbolag. Fonden hör till halvårets raketer med en avkastning på över 23 procent.

Näst högst avkastning hade globalfonden MS INVF Global Opportunities som investerar i stora tillväxtbolag på globalbasis i topp avkastningsmässigt. Fonden har fortsatt att utklassat sitt jämförelseindex och stigit knappt 19 procent.

PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar och klassas som en fastighetsfond har stigit närmare 18 procent. Det är den tredje högsta avkastningen under halvåret, det är betydligt bättre än kategorisnittet branschfonder fastigheter.

Ett av fondvalen har negativ avkastning. Tuffast har det varit för Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv är som namnet antyder en aktivt förvaltat blandfond som investerar i flera tillgångsslag. Något som gör att den sticker ut i fondkategorin Blandfonder – SEK, flexibel. Det är en fondkategori där runt 50 procent är investerat i aktier och den andra hälften i räntepapper.

Fonden har historiskt avkastat som bäst när börserna har gått ner mycket. Investerarnas höga riskvilja det senaste halvåret har verkligen missgynnat fonden som backat drygt 5 procent, vilket är betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Listans Europafondsval har haft det fortsatt tufft under perioden. Fidelity European Dynamic Growth har gått sämre än kategorisnittet av Europafonder med tillväxtbolagsfokus. En bidragande orsak till fondens svaga avkastning var tyska mjukvaruteknikgiganten SAP som var fondens klart största innehav. SAP-aktien har backat med närmare 23 procent under halvåret beroende på att SAP lämnade en svag kvartalsrapport i kombination med en ännu svagare framtida prognos.

Spiltan Aktiefond Stabil som är vårt Sverigefondsval har inte riktigt hängt med i samma takt som fondkategorin Sverigefonder. Till fondens försvar bör nämnas att den har lägre risknivå än kategorisnittet vilket inte betalat sig under det mer riskvilliga halvåret.

En fond som sticker ut är Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus. Den har klått sitt kategorisnitt med råge under perioden. Lite tuffare har det varit för den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select.

Handelsbanken Hälsovård Tema som är mer defensiv och har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder har stigit marginellt mer än snittet.

Lågriskfonden IKC Avkastningsfond med räntefokus har haft en imponerande uppgång sedan den stora nedgången för företagsobligationer i februari och mars. Fonden har stigit mer än kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -