På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Belgiskt investmentbolag att ta rygg på

Aktieanalys Belgiska investmentbolag Sofina har i mer än 60 år varit en långsiktig partner för entreprenörer, ägarfamiljer och ledningsgrupper. Sofina ligger i framkant med investeringar inom strukturell tillväxt och teman som digital transformering.

Sofina är idag ett långsiktigt orienterat investmentbolag. Bolaget startade redan 1898 som industrikonglomerat med fokus på transportsektorn och energisektorn.

Sofina-aktien noterades redan 1910 på Brysselbörsen med först i mitten på 1950-talet lades grunden till dagens progressiva investmentbolag.

Den numera ledande ägarfamiljen Boël tog under mitten 1950-talet över ett stort ägande under ledning av Yves Boël. Då genomfördes en diversifieringsstrategi bort ifrån industrirörelse, med inriktning på investeringar huvudsakligen i Europa i flera nya sektorer som detaljhandel, finanssektorn och lyxvaror.

Redan på 1970-talet gjorde man investeringar i flera kända amerikanska private equity-fonder med fokus på då tidens tillväxtbolag. Det var bara ett fåtal som gjorde den typen av investeringar på den tiden. En erfarenhet som lett till att Sofina idag har ett eget affärsområde inom private equity-fonds investeringar där man har ett nätverk med runt 60 kända Private Equity firmor.

2011 började Sofina med en tydlig strategi för investeringar i ett antal tillväxtbranscher och ökad internationell exponering. Som en del av denna nya strategi gjorde Sofina sin första direktinvestering i USA 2014. Under 2015 öppnade Sofina kontor i Singapore och stärkte sin tredje affärsområde Sofina Growth. Den genomför främst investeringar i Indien, Kina men även i Europa och USA.

2017 var förstå året där europeiska investeringar stod för mindre än halva kapitalet. Idag är Sofina ett framåtblickande delvis familjeägt och kontrollerat investmentbolag. Familjen Boël har idag ett ägande på drygt 22 procent, vd är Harold Boël.

Harold Boël

Sofinas största investeringsverksamhet bygger på att vara en långsiktig ägare och partner. De tar bara minoritetsägarposter och förlitar sig på samarbete med grundare, företagsledning och ett nätverk med andra investerare, som har samma vision.

Investeringar finns i Europa, USA och Asien och görs i huvudsak inom fyra huvudsektorer som man har identifierat som tydliga strukturella tillväxtområden: Digital transformering, utbildning, hälsovård samt konsument- och detaljhandel.

Sektorkunskap är av största vikt och Sofina har samlat betydande branschkunskap och investeringserfarenhet inom dessa områden. Denna kunskap tillsammans med deras partners branscherfarenhet skapar bra förutsättningar för långsiktiga investeringar. Man har en stark tror på investeringsnätverk och kunskapsutbyte.

Sofina investerar i huvudsak i starka entreprenörer och innovatörer där man delar samma tro och vision på tillväxt. Man tillhandahåller långsiktigt kapital, finansiell erfarenhet, expertis och rådgivning till företagsledningen i växande företag. Sofina säger själva att de ska upplevas som en favoritpartner, tillsammans med en långsiktig investeringshorisont som få andra investerare kan matcha.

Investeringar sker i dag i tre olika faser och investeringsstilar eller affärsområden.

Långsiktiga minoritetsinvesteringar

Det största och äldsta affärsområdet genomför långsiktigt minoritetsinvesteringar. Långsiktiga minoritetsinvesteringar utgör huvuddelen av Sofina-koncernens verksamhet och står för 43 procent av det investerade kapitalet.

Investeringsstorleken är oftast mellan 75 miljoner euro och 300 miljoner euro för en minoritetsandel. Portföljen består huvudsakligen av företag med huvudkontor i Europa, med globala aktiviteter.

Under 2020 som var ett stökigt år fortsatte man att stödja portföljbolagen genom i vissa fall kapitalökningar. Man genomförde även en avyttring genom börsintroduktion av portföljbolaget The Hut Group. Det är ett teknikföretag med fokus på digital detaljhandel inom skönhets- och välbefinnande. Det noterades på Londonbörsen.

Samtidigt investerade man i det spanska företaget Salto Systems, ett globalt ledande företag inom utveckling och produktion av ledande elektroniska kontrollösningar för åtkomst inom företagssäkerhet. En typisk Sofina investering gällande både sektorval och val av investeringspartners. Salto Systems använde kapitalet till att förvärva Gantner, ett österrikiskt företag specialiserat på innovativa elektroniska låsning, kontantlös betalning, åtkomstkontroll och biljettsystem för fritids-, fitness- och företagsanläggningar.

Sofina Private Funds - Investeringar i riskkapitalfonder

Sofinas andra ben är investeringar i riskkapital- och tillväxtkapitalfonder. Det står idag för 37 procent av kapitalet. Det är investeringar i mindre mogna bolag än de långsiktiga minoritetsinvesteringar.

Sofina gjorde sin första investering inom riskkapital redan 1978. De enskilda investeringarna är mellan 10 miljoner euro till 40 miljoner. De viktigaste regionerna i portföljen är Nordamerika, Asien och Stillahavsområdet.

Investeringar sker både som direkt investeringar och genom riskkapitalpartnersfonder. Strategin är att investera i lite senare investeringsrundor som innebär lägre risk.

Man har ett stort nätverk med runt 60 kända riskapitalfirmor. I USA jobbar man exempelvis med Kleiner Perkins, Redpoint och Sequoia som bland annat är delägare i Klarna. I Europa har man kontakt med en handfull spelare, de mest kända i Norden är Nicklas Zennströms Atomico och Northzone.

Trots en mycket långsam start i fjol på grund av pandemin blev 2020 ett av de mest affärsintensiva åren någonsin för Sofina. Inom det här området. Till stor del ökade tillväxten inom olika e-handels segment. Aktiviteten var hög inom e-handel, leverans av mat och måltider och inte minst telemedicin.

Sofina Growth - Investeringar i snabbväxande företag

Sofinas minsta affärsområde är Sofina Growth. Det står för 13 procent av kapitalet. Men här investerar man i den minst mogna bolagen med högst risk. Det är investeringar i snabbväxande företag och har en högre riskavkastningsprofil.

Här består processen i att investera tillsammans med pålitliga partners i transaktioner där Sofina Growth kan investera från 15 miljoner euro upp till 50 miljoner euro.

Sofina har byggt en portfölj med företag som fokuserar på de fyra tillväxtteman. Här sker flera investeringar i både Kina och Indien.

Som exempel investerade man tidigt i indiska e-handelsbolaget Flipkart redan vid etableringen 2007 ett innehav som såldes till amerikanska Walmart 2018. Här investerade man tillsammans med investeringsjättarna japanska Softbank och sydafrikanska Naspers.

Investeringar sker globalt och fokuserar på situationer där vi kan tillhandahålla kapital till företag i sena finansieringsrundor för satsningar på tidig tillväxt. Sofina fokuserar på snabbt växande företag med utsikter att uppnå lönsamhet inom en snar framtid. Man har en lång investeringshorisont och den här typen av tidiga investeringar kräver oftast återkommande investeringar i samma bolag.

Sofina har idag 65 anställda som är fördelade på 13 nationaliteter: belgiska, brittiska, kinesiska, nederländska, franska, tyska, indiska, indonesiska, italienska, luxemburgska, portugisiska, singaporianska och spanska. Man har tre kontor två i Europa och ett i Singapore.

De senaste 20 åren har varit framgångsrika. Det egna kapitalet har växt från 3,1 miljarder euro till närmare 9 miljarder euro. Det har fått aktien att stiga från 40 euro till 265 euro, inklusive utdelningar är uppgången över 800 procent.

Vi tror att Sofinas historiska investeringsskicklighet ligger djupt rotat i företaget. Man har även ett framgångsrikt synsätt på risk och är en erkänt skicklig allokerare av kapital. Verksamheten är väldiversifierad genom att företagen är i olika mognadsfas och investeringar sker globalt. Jag är stark förespråkar av starka tillväxttrender och kött och blod i bolaget. I Sofina får man båda delar vilket även gäller i alla tre investeringsbenen.  

Allt tillsammans gör att Sofina-aktien är en bra kandidat i en långsiktig portfölj och vi sätter köp.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sofina SA Köp 269,46 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -