UBS-förvaltare: Storbolag slår småbolag

Börs Stjärnförvaltaren Max Anderl på UBS tror att stora bolag utvecklas bättre än småbolag i år, tvärtemot marknadens syn. Han spår att marknaden har en för hög tilltro till president Biden och redan prisat in mycket.

Max Anderl ansvarar för ett av UBS förvaltningsteam med bas i London, som traditionellt avviker väldigt mycket från index och förlitar sig på så kallad ”stock picking”. Totalt förvaltar teamet 19,2 miljarder dollar fördelat på fem strategier.

Max Anderl 

Hur ser du på året som gick och vad tar du med dig för lärdomar?

”2020 var ett bra år för nästan alla tillgångsklasser. Det var sannolikt mer drivet av det enorma utbudet av billigt kapital än låga värderingar. Goldmans Sachs indikator US Financials Conditions index var på rekordlåg nivå, vilket indikerar att det fanns rekordmycket billig kapital i det finansiella systemet. Som exempel letade sig kapital till bland annat Bitcoin, som noterade rekordnivåer. Det totala utbudet av börsintroduktioner i USA 2020 motsvarade hela 175 miljarder dollar. Och den genomsnittliga avkastningen var hela 40 procent den första handelsdagen”, säger Max Anderl.

Du har tidigare talat om att rotationen värdebolag vs tillväxtbolag brukar dyka upp som tema på aktiemarknaden med jämna mellanrum och inte hålla i så länge. Är det annorlunda den här gången?

”Jag tror inte det är någon rotation från tillväxtbolag till värdebolag det senaste kvartalet, som många hävdar. Utan det har varit mer en rotation från mogna tillväxtbolag som Alibaba, Alphabet, Amazon och Microsoft, bolag som varit med i några decennier och fortfarande har en tillväxt runt 20 procent eller mer. Den här typen av mogna tillväxtbolag har underpresterat under det fjärde kvartalet."

"Titta på tillväxtbolag i en tidig fas med snabbt tillväxt som Etsy, Tesla, Twilio och Zoom. Bolag som växer betydligt snabbare än de mogna tillväxtbolagen, vissa visar ännu ingen vinst utan gör förlust och svaga kassaflöden. De är svåra att värdera och har högre risk. De tog stryk i mars men i takt med alla ökade stimulanser och tillflöde av kapital har den här typen av aktier överpresterat mot både marknaden och mogna tillväxtbolag. Och tydligast är det under det fjärde kvartalet. Men det har gjort att de är väldigt högt värderade och mycket positiva nyheter och information ligger nu i aktiepriset. Det visar att det inte är någon tydlig sektorrotation, men stora tillväxtbolag har underpresterat med 10 procent under fjärde kvartalet.”

Jag hör att du ser en ökad riskaptit i marknaden mer än en sektorrotation - kan du utveckla det?

”Man ser tydligt att marknaden har en högre riskaptit när man ser på de två olika tillväxtportföljerna. De snabbväxande tillväxtbolagen i en tidig fas är mindre bolag, flera av dem tjänar inga pengar ännu. Men investerarna ser framtida vinster om två till tre år. Samtidigt har stabila bolag med bra och stabila kassaflöden utvecklats dåligt. En annan indikation på ett högre risktagande är att Russell 2000 index, som är ett småbolagsindex, haft betydligt högre avkastning än S&P 500 index som är ett storbolagsindex."

"I år ser vi också en tydlig trend med allt mer spekulativa privatsparare som köper aktier. Det ser man tydligt på de ökade volymerna för korta spekulativa köpoptioner. Antal Apple-optioner har stigit dramatisk under senaste halvåret från en volym på runt 400 tusen till 1,8 miljoner. Tesla är ett ännu tydligare exempel. Tesla-optioner står nu för hela 17 procent av USA:s totala optionsmarknad, det motsvarar en tillväxt det senaste året på enorma 2 400 procent. Tydliga tecken på en stark riskaptit och nya risker i systemet.”

Skillnaden i utveckling mellan Russell 2000 och S&P 500

Vad ligger bakom den ökade riskaptiten?

”Det är en kombination av centralbankernas kvantitativa lättnader, de har under 2020 köpt upp mer obligationer än de gjort totalt sedan finanskrisen 2008. Det har skett en fördubbling i år. Marknaden har också satt ett stort hopp om att president Biden ska göra stora stimulansprogram, vilken han annonserat. Den ökade likviditeten gynnar mer riskfyllda småbolagsinvesteringar. Samt att vi har flera småsparare inne som nu köper och spekulerar i aktier istället för att spelar på hästar eller annan sport.”

Flera banker lyfter fram en överraskande hög inflation som en riskfaktor för börsuppgången 2021 – hur ser ni på det?

”Vi tror att det kommer att bli högre inflationssiffror i år, då jämförelsetalen är låga, särskilt när vi väger in oljeprisets uppgång. Men det är kortsiktig inflation, ser vi på längre sikt är vi inte lika övertygade att inflationen blir så hög. Det finns demografiska faktorer som talar för lägre inflation. På 70 och 80-talet var det en hög inflation som drevs upp av Baby-boomers generation. Det var en stor generation som byggde hus och skapade en stor efterfrågan när de bildade familj. Det finns ingen liknande så stor generation nu, vilket talar för en lägre inflation på längre sikt.”

Vilka risker ser du för börsen 2021?

”För vissa aktier i USA finns en nedsida, särskilt om delar av de nya spekulativa investerarna lämnar börsen. Men det krävs en sentimentförändring för att det ska bli ett mer generellt lägre risktagande på börsen, och då kan vi se större utförsäljningar. Det kan idag vara för stora förhoppningar på president Biden hos marknadens aktörer. Frågan är om det blir så lätt att få igenom så mycket av förslagen i Kongressen. I slutändan kanske inte det senaste stimulansprogrammet kommer att gå igenom i sin helhet. Det skulle sannolikt skapa oro och ett mindre risktagande.”

Var ser du bästa möjligheter i Europa under 2021?

”Vissa delar av marknaden inom energiomvandling är fortsatt intressant. Men du måste vara selektiv för många ETF:er har köpt brett inom den sektorn. Bland de mindre och medelstora bolagen finns det intressanta investeringar, de är oftast inte inkluderade i ETF:erna. Vi äger franska storbolaget Schneider Electrics är som verksamma inom den sektorn. Även stora allmännyttiga bolag är intressanta. De är inga rena företag inom energiomvandling, men delar av verksamheten finns där. Vi har även investerat i italienska energibolaget Enel, de har en bra utdelning. Vi gillar fortfarande lyxvarukonglomeratet LVMH. Bolaget har tappat mycket försäljning på mindre resande så där finns det en klar uppsida. Samtidigt som de har skyndat på digitaliseringen av sin e-handel.”

”Vi tror att stora bolag kommer att ha ett bättre år än småbolag - det är lite kontroversiellt. Det är idag mycket positiva nyheter inprisat i stora delar av småbolagen. Och vi är inte så säkra på att den höga riskviljan kommer att bestå hela året. Året har börjat bra, men det brukar det göra i januari. Lägre riskvilja gynnar större bolag.”

Ser du några bubblor inom grön förnybar energi som gått stark under 2021?

”Det är skillnad mellan Europa och USA. I Europa är det skrivet i sten i och med öronmärkta pengar i EU:s stimulanspaketet, men i USA är det inte så. Å andra sidan är det marknaden och investerarna som nu driver på energiomvandlingen och inte lika mycket politikerna. Det är tydligt att allt fler energibolag vill transformera sig från gammal energi till förnybar energi. Det ser hur de nya bolagen blir belönade med höga värderingar samtidigt som gamla oljebolag är billigare än någonsin.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -