På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så hårt slog attacken mot storblankarna

Börs Den nätforumsinitierade attacken mot blankarspecialister och hedgefonder som rönt stor uppmärksamhet under veckan är inte en dödsstöt mot industrin, men nu måste analysmetoderna förändras, enligt Citron Research-grundaren Andrew Left.

Firman ska nu bli "mer nogräknade" rörande blankningscase, säger han i ett videomeddelande.

Citron Research var den hedgefond som av vad som är känt hittills fått den värsta slängen av näthat mot sig efter uttalanden om att den på forumet Reddit haussade Gamestop-aktiens egentliga värde i förra veckan.

Andrew Left uppgav i en intervju under helgen att firman nu vänt aktien ryggen efter att Citrons anställda och deras familjemedlemmar fått motta hot och firmans sociala medier utsatts för hackningsförsök. Dessförinnan hade Citron kommunicerat att den skenande Gamestop-aktien "inom kort kommer handlas kring 20 dollar igen".

I ett nytt uttalande på onsdagen, som lagts upp i en tweet, uppger Andrew Left nu att anstormingen vållad av uppmärksamheten på Reddit också kommit från kunder. Många har velat ta nya blankningspositioner mot aktien, som klättrat från just 20 dollar till kurser kring 325 dollar i onsdagens förhandel. Men nu ska Citron bli mer försiktiga.

"Citron förstår att det finns en dynamik i marknadens förändring och av den anledningen kommer vi bli mer nogräknade i fråga om blankningscase, men det betyder inte att marknaden är död", säger Andrew Left.

Det är dock inte första gången Citron går på en nit.

"Vi har kallats för 'boomers' många gånger förr och gett råd om att aktier ska blankas som därefter rusat flera hundra procent", säger Andrew Left och hänvisar bland annat till elektronikutvecklaren Sonos.

Han fortsätter med att inget har förändrats i Gamestops verksamhet och manar till försiktighet, samtidigt som han råder "Reddit-investerarna" att inte satsa hela sin vinst i nya positioner.

"Det kan bli smärtsamt när det är dags för skattedeklarationen i april – bara ett litet tips från en erfaren investerare till någon lite mindre erfaren", säger han.

Avseende vad gäller det nya fenomenets inverkan på framtidens hedgefondverksamheter säger Andrew Lefte att han har respekt för marknaden men "planerar att ha ett starkt år för Citron även 2021".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ett flertal kraftiga uppgångar i hårt blankade europeiska aktier, bland annat den polska gamingutvecklaren CD Projekt, hänvisas nu i flera medier till ett rykte om att hedgefonden Melvin Capital Management är i kris och tvingas täcka positioner i spåren av den nätforumsledda fadäsen runt Gamestop.

Gamestop-aktien har den senaste veckan blivit samtalsämnet framför andra i finansvärlden sedan en forumtråd med 2,5 miljoner följare på Reddit startat vad som kallats en omvänd blankarattack via aktien.

Uppmärksamheten har tilltagit betänkligt och fenomenet har bland annat getts bränsle från flera håll på den yngre gräddan av finansmaktfaktorer på sociala medier. Bland annat skickade Tesla-grundaren Elon Musk ut en tweet på tisdagskvällen som tycktes ge ny fart åt Gamestops aktie i efterhandeln.

Den amerikanska hedgefonden Melvin Capital, som för en tid sedan offentliggjort en rejäl blankningssatsning mot Gamestop, har länge florerat som ett mål för följarna i den numer ökända Reddit-tråden r/WSB (Wall Street Bets). Privatinvesterare och småsparare har där lyft fram intentionen att sänka hedgefonden genom att genomföra "allt-eller-inget"-satsningar och köpa upp aktiekursen till för blankarna ohållbara nivåer.

Butikskedjan Gamestop, som de senaste åren slitit ont med att få verksamheten lönsam samtidigt som spelköp flyttat ut på internet, har varit känd som världens högst blankade och när Reddit-följare började köpa aktien hamnade hedgefonder i kläm och tvingades köpa tillbaka aktien för att inte kollapsa.

Detta kan göda ytterligare uppgång. På tisdagen steg Gamestops aktie med 93 procent, och kaoset fortsatte i onsdagens förhandel med ny rusning på runt 120 procent. Aktien har gått upp från under 20 dollar till i skrivande stund 325 dollar i förhandeln inom loppet av två veckor

Enligt finans-tv-kanalen CNBC har Melvin på onsdagen likviderat hela blankningspositionen i Gamestop.

Melvin Capital har tidigare också tagit upp stora blankningspositioner i CD Projekt (1,05 procent), men ännu större i den tyska batteriutvecklaren Varta (3,35 procent) och det tyska läkemedelsbolaget Evotec (6,2 procent).

Trion av högblankade aktier har nu stigit med mellan 10 och 30 procent sedan inledningen på veckan, utan några större verksamhetsrelaterade nyheter.

Grundaren bakom Melvin Capital, Gabriel Plotkin, har avböjt att svara på Reuters frågor om ryktet stämmer med hänvisning till att positioner aldrig kommenteras.

Reuters noterar att hedgefonden på måndagen offentliggjorde att konkurrenten Citadel, som bland annat har miljardären Steven Cohen som ägare, kommer gå in med 2,8 miljarder dollar i Melvin Capital.

Investeringen kommer dock inte täppa igen hela hålet, då Melvin Capitals portfölj sjunkit med över 30 procent i värde hittills i år, vilket motsvarar 3,8 miljarder dollar enligt Wall Street Journal.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -