På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Dags att beställa Delivery Hero

Aktieanalys Matleveransaktier har gått starkt under pandemin. Störst av de renodlade matleveransbolagen är svenskstyrda och Berlinbaserade daxbolaget Delivery Hero med ett börsvärde på knappt 28 miljarder euro.

Delivery Hero är världens största renodlade matbeställningsplattform och matbudstjänst. Bolaget finns i 50 länder. I 30 av dessa är man marknadsledare.

Bolagets grundare och vd är svensken Niklas Östberg.

Niklas Östberg

För det tredje kvartalet 2020 ökade intäkterna med 99 procent till 776 miljoner euro.

Antalet order uppgick till 362 miljoner. Det är dubbelt så många jämfört med samma period förra året.

96 procent av alla ordrar kommer från återkommande kunder. Delivery Hero har också sett att kunderna gör allt fler beställningar med tiden.

Tillväxten drivs också av att nya restauranger ansluter sig samtidigt som den del av Delivery Hero som sysslar med livsmedelsleveranser växer snabbt.

Stort hopp sätter bolaget till Quick commerce (Q-commerce) som beskrivs som den nya tidens e-handel. Q-commerce innebär att kunderna får hem sina livsmedel eller hushållsprodukter inom 60 minuter från beställningstillfället.

Delivery Hero har redan etablerat konceptet på 41 marknader.

Delivery Heros prognos för helåret 2020 är intäkter på 2,7–2,8 miljarder euro.

Nästa år spår marknaden att bolaget kommer att omsätta 4,5 miljarder euro.

I Europa spår bolaget att man kommer att nå ett break-evenresultat i år. På samtliga marknader och i helårsresultaten kommer det dock sannolikt att dröja länge innan bolaget visar någon vinst.

Det är inte heller Delivery Heros mål att göra vinst just nu. Det helt övergripande målet är att bli nummer ett och växa på de marknader man är aktiv på. Målet är att vara störst eller näst störst på alla marknader man verkar på.

lång sikt uppger bolaget att en rimlig rörelsemarginal kan ligga på mellan 5–8 procent.

Under 2019 valde man att sälja verksamheten i Tyskland till dansk-nederländska konkurrenten Just Eat Take Away.com, därav reavinsten som påverkade resultatet det året.

Största direkta konkurrenterna globalt till Delivery Hero är annars Amazon och Uber.

I Sverige är bolaget känt under varumärket Foodora. Totalt kontrollerar bolaget drygt 30 olika varumärken i världen.

Delivery Hero äger bland annat PedidosYa som den största matbudstjänsten i Sydamerika. Totalt har Delivery Hero över 27 000 anställda.

Genomsnittstiden för en matleverans på samtliga marknader under det tredje kvartalet var 25,4 minuter. Det är 12 procent mindre än under samma period 2019.

Delivery Heroaktien noterades på Frankfurtbörsen i juni 2017. Teckningskursen var 25,50 euro. Aktien övertecknades 16 gånger.

Största ägare i Delivery Hero är Prosus med 21 procent av aktierna.

Av de fjorton analytiker som bevakar aktien sätter tretton stycken köp. Den genomsnittliga riktkursen är drygt 138 euro per aktie. Det är alltså ungefär det aktien handlas i för närvarande.

ett år har Delivery Hero-aktien stigit 94 procent. Hittills i år är aktien upp drygt 2 procent.

Delivery Hero är intressant eftersom bolaget växer så kraftigt på så många marknader. Deras affärsmodell har gynnats kraftigt av pandemin.

Många nya kunder har upptäckt hur praktiskt och ibland nödvändigt det är att beställa hem mat och för restaurangernas del har det kanske varit den enda möjligheten att ha någon omsättning alls under de otaliga nedstängningarna.

Frågan är vad som händer när pandemin är över? Kommer beställningarna att minska då eller är det snarare så att tillväxten fortsätter men kanske inte i samma tempo.

Många av de nya kunderna har fått upp ögonen för matbeställningar via app och kommer säkert att fortsätta använda det.

Delivery Heros egna mätningar visar att genomsnittsbeställaren med tiden kommer att öka antalet beställningar.

Det går inte att ignorera det faktum att Delivery Hero och vd Niklas Östberg under många år bevisat sin förmåga att leverera enorm tillväxt. Vi tror att de kommer att fortsätta göra det under många år framöver med eller utan pandemier. 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Delivery Hero SE Köp 124,57 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -