På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ladda depån med den här aktien

Aktieanalys Varta är ledande på utveckling och tillverkning av mikrobatterier. I takt med att allt blir trådlöst ökar efterfrågan på deras batterier. Aktien har stigit på sistone men har sannolikt mer uppsida.

Tyska Varta är en av världens ledande batteriutvecklare och tillverkare. Bolaget producerar allt från hushållsbatterier, energilagringsstationer till mikrobatterier. Batterierna finns i allt från covid-19-snabbtest till hörapparater och i Apples Airpods.

Just inom mikrobatterier är Varta världsledande och det är det som gör aktien extra intressant eftersom det är här tillväxten kommer att finnas i takt med att vi går mot att allt blir trådlöst och kräver laddning.

Hushållsbatterisegmentet fokuserar på batterier och energilagring för slutkonsumenter. I Norden och Centraleuropa är Varta marknadsledande inom alkaliska batterier.

Varta har 4 000 anställda. Bolaget har fem produktionsanläggningar i Europa och Asien. Direktförsäljning sker i 75 länder.

Huvudkontoret ligger i Ellwangen i den sydtyska delstaten Baden-Württemberg.

Det som idag är Varta grundades redan 1887 av Adolph Müller. 1896 användes Vartabatterier i norrmannen Fridtjof Nansens nordpolenexpedition i ett slags produkttest.

Batterierna visade sig då klara temperaturer på minus 50 grader. Vartabatterier var också med vid månlandningen 1969.

Mindre ärorikt är att Vartabatterier drev de tyska u-båtarna och torpederna under andra världskriget. Även V2-raketerna innehöll batterier från det som idag är Varta.

Varta är en akronym för Vertrieb, Aufladung, Reparatur transportabler Akkumulatoren. 

Vartas största ägare och ordförande är den österrikiska superentreprenören och professorn i företagsekonomi Michael Tojner. Tojner äger inte mindre än 58,3 procent av aktierna i bolaget.

Tojner köpte då krisande Varta 2007 för bara 40 miljoner dollar. Varta sattes på Frankfurtbörsen igen i oktober 2017.

Under 2020 spås bolaget ha ökat omsättningen med 2,3 gånger jämfört med 2019.  

Efterfrågan på Vartas mikrobatterier är så pass stor att bolaget i november lämnade en omvänd vinstvarning. Omsättningen för helåret 2020 spås ha landat på mellan 840 och 860 miljoner euro.

Under 2020 har Varta ökat sin produktionskapacitet med 50 procent.

Det ska jämföras med 2019 då Varta omsatte 363 miljoner euro. Bakom den enorma försäljningsökningen ligger främst efterfrågan på mikrobatterier till trådlösa hörlurar. Varta leverar bland annat till Apples Airpods.

”Vi ser mycket positivt på framtiden”, sa Vartas vd Herbert Schein i samband med den omvända vinstvarningen.

Bolaget räknar med att trenden med allt fler trådlösa produkter som kräver mikrobatterier kommer att fortsätta öka kraftigt i världen.

Särskilt spås Varta att tillverkarna kommer att vilja ha mer av tekniken True Wireless Stereo (TWS) som Varta är med och driver på utvecklingen av.

2021 spås omsättningen öka med ytterligare 27 procent. Vinsten per aktie spås landa på 4,3 euro. Varta handlas idag till ett p/e-tal på 30 för innevarande år. Marknadsvärdet på hela Varta är 5,3 miljarder euro.

Det är för lågt med tanke på den tillväxten och de möjligheter bolaget har framöver att växa.

Marknaden har också insett detta och aktien har stigit under senaste dagarna. Hittills i år är aktien upp 17 procent. På ett års sikt är aktien upp 67 procent och sedan börsintroduktionen i oktober 2017 har aktien stigit 577 procent.

Vi tror dock att den som är långsiktig utan problem kan stiga på även på nuvarande kursnivåer. Alternativt invänta en rekyl och hoppas kunna komma in på lägre nivåer då.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Varta AG Köp 137,94 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -