På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Finländska småbolag värt ett fondköp

Fondanalys Mindre bolag växer normalt snabbare än större bolag. Det har varit särskilt tydligt när man ser på Norden där småbolag de senaste tio åren utklassat storbolagen. Placera har tittat på en finsk småbolagsfond med en ovanligt stark avkastningshistorik.

En svensk småbolagsfond hittar man relativt ofta i en fondportfölj hos svenska fondsparare. Det är inte alls lika vanligt att lägga pengarna på en finsk småbolagsfond. Men det kan vara läge att sprida risken i fondportföljen.

Fondens avkastning sedan 1 januari 2004 jämfört med finländska småbolagsindex.

Evli Finnish Small Cap förvaltas av Janne Kujala sedan 2004. Han har en imponerande förvaltningshistorik. Sedan Janne Kujala tog över fonden har den stigit hela 750 procent, vilket nästan är dubbelt så hög avkastning som Carnegies finska småbolagsindex. Det ger en årlig avkastning på i genomsnittlig 13,4 procent.

 Janne Kujala

En bra förvaltare som kan sitt jobb och gör en bra aktieanalys har en klar fördel att leta bland små- och medelstora bolag. Oftast är de betydligt mindre genomlysta och ibland helt saknar analysbevakning av banker.

Investeringsprocessen är aktiv och förvaltaren letar efter bolag med starka marknadspositioner och bra framtidsutsikter. En viktig del av analysen är att uppskatta hur stor den adresserbara marknaden är och hur stor marknadsandel som bolaget kan ta på sikt. Bolagen ska gärna har en strukturell megatrend i ryggen. Det ger en bra medvind att växa i. Bolaget ska växa på översta nivån och ha en god lönsamhet och ha en bra historik i bagaget.

Förvaltaren letar investeringar på lång sikt bland både tillväxtbolag och värdebolag. Den egna aktieanalysen skapar också mervärde, särskilt i de bolag där analytikertäckning saknas. Här bidrar aktieanalytikern Ville Tiainen med aktieanalys.

Det genomförs mellan 70 - 90 bolagsmöten varje år. Det ses om en bra informationskanal och skapar en bra förståelse för bolaget. ESG-analysen är integrerad del i analysprocessen. Som tar hänsyn till miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning.

Evli Fonder följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. De är även medlemmar i FINSIF – som är finskt forum för att öka intresset för ansvarsfulla placeringar inom kapitalförvaltningen och investeringsprocessen.

Den finländska börsen erbjuder ett stort investeringsunivers för den som letar små- och medelstora bolag. Totalt omfattar investeringsuniverset 110 bolag med ett totalt marknadsvärde på 65 miljarder euro. Börsvärdet spänner från 4,5 miljarder euro till mikroskopiskt lite. Medianbolaget för de små- och medelstora bolag ligger på 204 miljoner euro i börsvärde.

I princip har man inte med de 30 största bolagen på Helsingforsbörsen i indexet. Lägger man till de 30 största bolagens marknadsvärde hamnar Helsingforsbörsens totala marknadsvärde på hela 289 miljarder euro.

Investeringsprocessen mynnar ut i en koncentrerad portfölj på runt 30 positioner. Det begränsade antalet investeringar bidrar till stor kännedom om bolagen. Långsiktigheten i de investerade bolagen är tydlig, genomsnittsomsättningen är låg.

Fonden gör verkligen skäl för namnet då den har en tydlig lutning mot småbolag som utgör två tredjedelar av fondens värde. Resterande del består av medelstora bolag. Det är en tydlig avvikelse från index och från fondkategorin. Majoriteten av fondens innehav har en tydligt tillväxtfokus och en tredjedel av fondens innehav har en storlek på mellan 0,5 – 1 miljard euro i börsvärde.

Drygt 29 procent är industribolag, vilket är en övervikt. Näst största sektor är sällanköpsvaror på 20 procent och fondens största övervikt mot index. Tekniksektorn väger 19 procent även det är en betydande övervikt.

De tio största innehaven väger drygt 50 procent. Största bolag är det finska teknik och mjukvarubolaget QT Group. Vikten är närmare 10 procent och fondens enskilt största övervikt jämfört med index. Talenom är verksamma inom redovisningstjänster och mjukvara för redovisning något av Finlands motsvarighet till Fortnox är näst största innehav. Talenom har också en betydande övervikt.

I fjol steg fonden 36 procent jämfört med indexavkastningen på 24 procent. Bland fjolårets bästa bidragsgivare till fondens avkastning hittar vi QT Group som steg hela 174 procent följt av Talenom som avkastat 104 procent. Husdjursspecialisten Musti Group steg 138 procent.

Fonden har stigit med 159 procent de senaste fem åren jämfört med kategorisnittets avkastning på 50 procent. Risken i fonden har varit högre än både index och kategorisnittet för likande fonder. Trots den högre risken har fonden klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en hög avkastning sett till den risk man tar.

Den årliga avgiften är 1,7 procent, vilket är lite högre än kategorisnittet. Fonden har fem stjärnor på fem års sikt och tre på tre års sikt hos Morningstar. Totalt kapital i fonden är bara 3,5 miljarder kronor, vilket gör att fonden fortfarande kan vara snabbfotad vid investeringar.

Placera tycker spetsfonden Evli Finnish Small Cap B är köpvärd för fondspararen som letar en krydda i portföljen. Investeringen bör var långsiktig, så man kan tillgodogöra sig förvaltarnas långsiktiga investerings filosofi.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Evli Finnish Small Cap B Köp 5 694,93 -
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -