På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stabil börs, SSAB fortsätter uppåt

Börsen Stockholmsbörsen låg på plus på onsdagen och utvecklades lite starkare än ledande Europabörser. Telia klättrade efter besked om det fjärde kvartalet och First North-listade gamingbolaget MAG Interactive rusade efter en stark kvartalsrapport.

Vid 12.30-tiden hade OMXS30 stigit 1,0 procent till nivån 1.977. Aktier för cirka 8 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Frankfurtbörsen och Parisbörsen var båda upp runt 0,5 procent. De amerikanska terminerna lyste också grönt inför att Joe Biden svärs in som ny president på onsdagen.

Telia låg i topp inom storbolagsindex när aktien avancerade runt 4 procent. Teleoperatören meddelade att det operativa fria kassaflödet i fjärde kvartalet blev 12,1 miljarder kronor och därmed överträffar prognosen om att "nå den övre delen av intervallet 9,5 till 10,5 miljarder kronor". Samtidigt kommer en utdelning på 2 kronor att föreslås för 2020. Helårsresultatet påverkas dock av nedskrivningar i Finland.

Bland övriga vinnare inom storbolagsindex fanns Boliden, Volvo och Evolution Gaming med uppgångar runt 2 procent. Volvo har fått en höjd riktkurs från Carnegie till 250 kronor (220). Avsluten vid lunchtid gjordes runt 217 kronor per aktie.

Atlas Copco, Alfa Laval, SCA och ABB låg kring plus 1,3-1,4 procent

Nordea och Swedish Match var enda aktier på minus inom OMXS30 med smärre nedgångar på 0,2 respektive 0,1 procent.

Ståltillverkaren SSAB fortsatte de senaste dagarnas resa uppåt och A-aktien steg 3,9 procent till 37:11 kronor. SEB Equities har höjt riktkursen till 47 från 34 kronor med upprepad köprekommendationen. Enligt SEB är marknadens farhågor överdrivna kring SSAB:s eventuella förvärv av det nederländska stålverket Ijmuiden. Så här långt är SSAB.s A-aktien upp 17 procent den senaste veckan.

Bland aktier som gick starkt fanns också e-sport och gamingbolaget MTG med ett kurslyft på 6,6 procent.

Gamingbolaget MAG Interactive klättrade 20 procent efter en rapport som visade stigande omsättning och resultat. Det nyckeltal som visar snittintäkterna per daglig aktiv spelare ökade med 43 procent under perioden.

Likaså rapportaktuella Diamyd Medical vände i stället ned efter ett inledande uppåtställ och låg vid lunchtid på minus 0,7 procent. Forskningsbolagets nettoresultat ökade kraftigt i det första kvartalet, september-november, men ökningen jämfört med föregående år beror på en positiv engångspost.

Lindab meddelade på tisdagskvällen att det fått indikativa bud på affärsområdet Building Systems som är under utvärdering, men inga formella budprocesser har inletts. Aktien var upp 1,4 procent.

Ilija Batljan köpte under det fjärde kvartalet 385.000 aktier i miljöteknikbolaget Climeon och 400.000 aktier i Cell Impact, som säljer flödesplattor och produktionsteknologi till tillverkare av bränsleceller. Fastighetsinvesteraren och finansmannen finns inte med i bolagens ägarlistor sedan tidigare och posterna motsvarar cirka 0,7 procent av aktierna. Climeon avancerade 15,8 procent och Cell Impact var upp 6,9 procent.

Bland bolag som fått ändrade rekommendationer sjönk Arjo 4,8 procent till 62:40 kronor. Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för medicinteknikbolaget till sälj från behåll och riktkursen ligger på 55 kronor.

Pareto har höjt riktkursen för Veoneer till 285 kronor från 190, med upprepat köpråd, och depåbeviset var upp 7,4 procent till 211 kronor.

Electrolux Professional fortsatte på den inslagna uppgångsvägen som inleddes innan jul och steg 3 procent till drygt 51:50 kronor. Stöd kom från en riktkurshöjning från Kepler Cheuvreux till 60 kronor från tidigare 45 kronor.

Storytel var upp 5,6 procent. Ljudboksförlaget meddelade att det nått 1,5 miljoner betalande kunder, vilket var i enlighet med bolagets mål.

Nobina steg 1,8 procent. Bussoperatören har tecknat ett utökat elbussavtal i Danmark värt cirka 260 miljoner danska kronor över tio år.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 onsdagen 20 januari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -