På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så tänker en småbolagsförvaltare

Fondkommentar Janne Kujala förvaltar sedan 2004 den femstjärniga småbolagsfonden Evli Finnish Small cap. För knappt två år sedan tog han även över den svenska motsvarigheten Evli Sverige Småbolag. Här förklarar han sin investeringsfilosofi.

Evli Sverige Småbolag hör till de absolut högst avkastande Sverigefonderna under 2020 med en avkastning på 57 procent. Jag fick tillfälle att prata med Janne Kujala på finska banken Evli och höra om vad som är så bra med nordiska småbolag och varför svenska småbolag hör till de högst avkastande i världen.

Janne Kujala

Vad ligger bakom din starka avkastning under 2020?

”Små- och medelstora bolag var en av de riktigt bra investeringsstrategierna under fjolåret. Jag har samma investeringsfilosofi i den svenska småbolagsfonden som jag praktiserat på den finska småbolagsfonden under en lång tid. På båda marknaderna har småbolagen avkastat mer än de stora bolagen. Men de finska småbolagen har inte haft en lika stark utveckling som svenska småbolag som sticker ut ordentlig med den höga avkastningen mot resten av världen de senaste tio åren”, säger Janne.

Vad beror det på?

”Jag ser på den svenska marknaden med relativt nya ögon med mina två års erfarenhet. Den svenska småbolagsmarknaden är mer utvecklad en den finska och det gäller sannolikt för flera europeiska marknader. Jag kan bara se på skillnaderna mellan marknaderna för att försöka förstå vad som ligger bakom skillnaden i avkastning. I Sverige finns en det en bra infrastruktur för småbolagsfinansiering, ett stort investerarkollektiv som är villig att ta risk, en uppsjö av bolag i olika branscher med en stark entreprenörskraft. Det kommer ett ständigt flöde av börsintroduktioner och några av dem blir framgångsrika och växer till stora bolag. Det finns en bra investeringskultur i Sverige.”

Hur länge kan svenska småbolag ha en så pass mycket högre avkastning?

”Jag vet inte, det är svårt att tajma marknaden. Alla marknader fungerar inte varje år. Jag tänker inte så mycket på om svenska små- och medelstora bolag ska utvecklas bättre än marknaden i år. Utan jag letar efter de bästa bolagen att investera i för fonden. Jag lämnar marknadstajmingen till aktiestrateger som kan välja att övervikta eller undervikta småbolagsaktier beroende på vad de tror har bäst förutsättningar.”

Hur jobbar du med fonderna?

”Fokus är på bolagen och jag ser inte särskilt mycket på makro. Men jag lägger vikt på olika teman. Och givetvis ser jag om det finns en megatrend som ger bolaget en bra medvind. Jag vill att fonden ska ha en balans mellan olika teman. Och jag vill ha en koncentrerad portfölj med runt 40 investeringar i den svenska småbolagsfonden. En av fördelarna med en koncentrerad portfölj är att varje position är meningsfull och kan bidra till fondens avkastning.”

Hur stora positioner jobbar du med i fonden?

”I nya aktier börjar jag med att köpa in mig lite och ser om det fungerar. Jag handlar in mig bitvis för att strukturera portföljen. Som mest låter jag en aktie väga runt 7 procent i den svenska fonden. Men i den finska som har färre bolag att välja ifrån kan jag gå upp till 10 procent.”

Vad letar du efter för egenskaper i de bolag du investerar i?

”Det finns inget enkelt svar. Att bolaget har en bra historik är väldigt viktigt. Bolaget ska växa på översta nivån och ha en bra lönsamhet. Alla gillar ju den typen av bolag så klart. En viktig faktor är storleken på marknaden som bolaget är verksamt på. En viktig fråga är hur stor marknadsandel kan bolaget ta på några års sikt. En stark och bra marknadsposition är att föredra, jag investerar hellre i en marknadsledare än nummer två på marknaden. Jag försöker förstå affärsmodellen och hur det tjänas pengar idag och framförallt hur bolaget kommer att tjäna pengar om några år. Det gör att jag inte investerar i bioteknik eller bolag i tidig utvecklingsfas av läkemedel.”

”Jag gör nästan aldrig några värderingar av ledningen. Jag utgår ifrån att de har kunskap och är bra annars skulle de inte vara i den positionen. Har de varit i bolaget länge så är det bra och brukar indikera på en bra bolagskultur. Och jag undviker så kallade turn-around-bolag, bolag som har varit i problem.”

Hur jobbar du med ESG i investeringsprocessen?

”Investerarna i fonderna ligger i framkanten och kräver ESG-fokus, det har varit en ständig utveckling hos de finländska investerare under lång tid. Men det är enklare att jobba med ESG i investeringsprocessen idag än för tio år sedan. Idag finns det betydligt mer information och kunskap tillgänglig kring ESG-frågorna i bolagen. Det har varit en särskild stark utveckling för miljöfrågorna.

Vilka megatrender ser du?

” En av de bästa bidragsgivarna i den finska småbolagsfonden är Revenio Group som jag köpte redan 2011. Jag köpte den för runt 1 euro. Nu handlas aktien runt 50 euro. Det är ett läkemedelsbolag som gynnas av demografitrenden med allt fler äldre människor. Problemet med en sådan investering är att hålla kvar i den och inte sälja.”

Vilken är fondernas senaste investeringar?

”Under hösten har jag köpt jag in mig Bufab för Sverigefonden. Bolaget har en enormt bra historik, inga förluster på över 40 år vilket indikerar på en hög kvalitet. Och affärsmodellen är lätt att förstå. Bufab har otroligt bra kundsamarbete och är väl integrerade i deras processer, vilket ger liten risk för prispress.

”Jag var med i börsintroduktionen av Re:newcell som gått bra sedan dess. Det är ett bolag som kan få en mycket stor marknad på sikt. Jag ser paralleller med finska Neste som var tidiga med förnybar diesel. När de började med det fanns det ingen marknad och ingen utanför bolaget trodde på produkten. Re:newcell kan göra något liknande och skapa en ny stor marknad. De har en fördel med att ha den ledande teknologin. Det kan bli en premiumprodukt precis som förnybar diesel, det finns en naturlig efter frågan på återvunna och hållbara produkter.”

”I den finska fonden har jag gjort mindre, det är inte samma stora flöde av börsintroduktioner på Helsingforsbörsen. Men precis före coronapandemin bröt ut i fjol investerade jag i finska Musti Group. Bolaget är verksamma inom husdjursprodukter. Men när jag gjorde investeringen insåg jag att Musti gynnades av en bra medvind då husdjurstrenden är stark och varit stark i flera år. Det har varit en riktigt bra investering.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -