På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler i två aktier, samtidigt som det varnas för en annan aktie.

Under måndagen steg Stockholmsbörsen (OMXSPI) svagt med 0.43 procent och stängde på 794 punkter. Indexet har därmed stigit 16 av de senaste 21 dagarna. Kursen återfinns i en stigande trend som Investtechs algoritm har identifierat i kursdiagrammet för medellång sikt. Motstånd saknas medan närmast stödnivå finns runt 764 punkter i det kortsiktiga kursdiagrammet och runt 730 punkter i det medellånga-, och långa kursdiagrammet.

Investtechs Hausseindex visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som fått köpsignal som sista signal, och är en indikator på optimismen/pessimismen på marknaden. Indexet står idag i 73 på kort sikt och 71 på lång sikt, vilket indikerar en övervikt av optimister bland såväl de kortsiktiga- som långsiktiga investerarna.

Investtechs insiderbarometer visar att det senaste veckan registrerats 87 köp och 31 sälj bland börsens insiders. Motsvarande siffror för senaste månaden är 350 köp och 186 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 74 respektive 65 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 75 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel överpresterar mot marknaden.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Köp på medellång sikt (1-6 månader).

 

Fordonstillverkaren Volvos B-aktie återfinns i en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det indikerar en ökande optimism och en ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsstudie på trender. Kursen saknar motstånd och vid reaktioner tillbaka återfinns stöd runt 173 kronor. Volymbalansen (VolBal) är positiv, vilket indikerar en större handel i aktien på dagar med uppgång än på dagar med nedgång. Det bekräftar den positiva trendbilden och stärker aktien på kort sikt.

RSI-värdet är runt 70 efter en stark kursuppgång de sista veckorna och aktien har därmed ett starkt positivt momentum.

Aktien är positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Miljöteknikföretaget Swedish Stirling ser tekniskt intressant ut. Investerare har betalt allt högre kurser för att köpa in sig i aktien och aktiekursen ligger därmed i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender signalerar ökande optimism bland investerare och enligt Investtechs forskningsresultat på aktier med stigande trender så indikerar denna tekniska indikator isolerat sett ytterligare kursuppgång.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka har aktien stöd runt 16.20 kronor. En positiv volymbalans (VolBal) indikerar att volymen är hög på uppgångsdagar och låg på nedgångsdagar. RSI över 70 visar att momentum i aktien är starkt positivt på kort sikt. Investerare har gått upp i pris för att köpa aktien. Det indikerar en ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp enligt Investtechs forskningsresultat på högt RSI.

Aktien är positiv på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Rent tekniskt ser det negativt ut för butikskedjan Clas Ohlson. Investerare har över tid godtagit lägre och lägre kurser för att komma ut ur aktien och kursen återfinns i en fallande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Fallande trender indikerar att köpintresset bland investerare avtar. Enligt Investtechs forskningsresultat på negativa trender så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling.

Kursen har även brutit ned genom stödet runt 78.00 kronor vilket indikerar en vidare nedgång. Stödet ombildades därmed till ett motsånd men skulle kursen få ett brott upp genom motståndet runt 78.00 kronor så förbättras den tekniska bilden något. Men det är först vid ett potentiellt brott upp genom motståndsnivån runt 90.00 kronor som verkligen kommer signalera en ändring av den tekniskt negativa bilden som råder i dagsläget. För det krävs en kursstigning på knappt 17 procent.

Aktien är neutral på insynshandel men totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -