Stora möjligheter på den nordiska marknaden för direktlån mot företag

ANNONS För aktörer som har kunskap, nätverk och infrastruktur på plats, erbjuder den nordiska marknaden för direktlån mot företag många intressanta investeringsmöjligheter. Det är något som det svenska fondbolaget Finserve Nordic kapitaliserat på sedan starten av Scandinavian Credit fund I för sex år sedan. I spåren av coronapandemin ser Finserve nu att behovet av företagsfinansiering är större än någonsin. Och med en nylanserad fond med fokus på fakturafinansiering i ryggen, öppnas nya unika möjligheter.

Peder Broms, head of origination & Fredrik Sjöstrand, chefsförvaltare på Finserve

Sedan januari 2016 år har Finserve framgångsrikt förvaltat Scandinavian Credit Fund I. Fonden har sedan start genererat en årlig avkastning på cirka 6,5 procent till låg marknadsrisk genom att ge ut seniora säkerställda lån till små och medelstora företag i Norden. Efter ett 2020 som präglades av stabil, men något svagare avkastning än tidigare år, ser man nu stora möjligheter framåt.

”Marknaden har stärkts betydligt sedan utbrottet av Covid-19. Vi befinner oss i ett väldigt intressant läge då många vanligtvis sunda och stabila företag söker kortfristig finansiering för att möta utmaningarna som pandemin fört med sig. Här kan vi agera och hitta utlåningsmöjligheter där avkastning i förhållande till risk ser mycket attraktiv ut”, säger Fredrik Sjöstrand som är chefsförvaltare på Finserve.

Teckna dig för vinstandelslån i Scandinavian Credit Fund I senast 26 januari 2021 här

Peder Broms, som är ansvarig för utvärderingen av lån på Finserve, säger att direktlån har blivit ett standaralternativ för företag i Norden, vilket ytterligare stärkt efterfrågan på de lån som fondbolaget erbjuder.

”Direktlån är ett mycket vanligare alternativ idag jämfört med några år sedan och ses som ett verkligt alternativ till företagsobligationer och banklån. Finansieringsformen har fått ett uppsving efter att länge varit starkt växande i USA och Europa.”

Fredrik och Peder understryker att Finserves lokala närvaro ger dem stora fördelar när de letar utlåningsobjekt. Möjligheten att erbjuda mer flexibla lån än traditionell bankfinansiering har också spelat in i fondens framgångsrika förvaltning under coronaturbulensen.

”Vi koncentrerar oss på lån i storleksordningen 10 till 30 miljoner euro, där kreditkvaliteten är i linje med eller bättre än high yield. Det är nischat och väldigt få av de större spelarna är intresserade av att konkurrera inom detta område. Vi kan förhandla lånevillkor som är mycket mer flexibla än traditionella banklån, vilket tjänade oss väl under covid-19 turbulensen då vi kunde vara mer lösningsfokuserade än andra långivare.”

Sjöstrand understryker att fonden inte är exponerad mot de sektorer om drabbat hårdast av pandemin som transport, restaurang och turism, vilket han menar delvis förklarar fondens motståndskraft genom krisen. Vidare betonar han att ett gediget hållbarhetsarbete säkerställer att fonden inte väljer in oetiska bolag i sin utlåning samt att man i större utsträckning finansierar bolag med positiv klimatpåverkan.

”Grön finansiering är ett hett område och det märks även inom direktlån. Vi jobbar aktivt med hållbarhetrisker i våra portföljer och är medlem i UN PRI, vilket är en global organisation om säkerställer att man följer riktlinjer vad avser hållbarhet. Vi har en strikt policy för vilka bolag om får välja in i våra fonder och hållbarhetsarbetet är väl integrerat i vår investeringprocess. Jag tror att finansiering med positiv klimatpåverkan kommer ta en allt större plats i portföljen framåt.”

Ny fond skapar unika möjligheter

För att kunna erbjuda ytterligare möjligheter för nordiska företag att finansiera sig via Finserve lanserade fondbolaget i juli 2019 Nordic Factoring Fund. Fonden skapar avkastning gnom att via ett antal factoringbolag köpa fakturor mot ränta från nordiska företag som är i behov av likviditet. Fakturorna pantsätts i fondens namn och fungerar som säkerhet. Portföljen kreditförsäkras till upp till cirka 99 procent och har därutöver en försäkring som täcker bedrägeririsker.

Fondens målavkastning, uttryckt som rullande tolvmånaderstal, är satt till minst 6 procent, samtidigt ska marknadsrisken vara låg med en volatilitet på årbasis understigande 2 procent. Fonden levererade i linje med detta mål under sitt första fulla förvaltningsår 2020 då uppgången summerade till 5,7 procent.

Teckna dig för vinstandelslån i Nordic Factoring Fund senast 26 januari 2021 här

”Vi har ett efterfrågeöverskott på factoringlån en bit in på nästa år. Det innebär att alla nya investeringar som görs i fonden sätts i arbete direkt. Avkastningen under föregående år visar på stabiliteten i den här fonden, även under en period där företag var väldigt utsatta i spåren av coronapandemin” säger Sjöstrand och fortsätter:

”Såväl Scandinavian Credit Fund 1 som Nordic Factoring Fund fungerar som utmärkta komplement för den långsiktige investeraren i en portfölj av mer traditionella tillgångsslag. Direktlån har också varit en av få tillgångar som lyckats leverera avkastning i den extrema lågräntemiljö vi befinner oss i, vilket förklarar det stora intresset som finns bland institutionella investerare för den här typen av investering. Att kunna erbjuda privata investerare en liknande möjlighet till okorrelerad avkastning känns väldigt spännande.”

Teckna dig för vinstandelslån i Scandinavian Credit Fund I senast 26 januari 2021 här

Teckna dig för vinstandelslån i Nordic Factoring Fund senast 26 januari 2021 här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -