Makroveckan: Dollarn dämpar börserna

Makroveckan I veckan som kommer ska en ny, amerikansk president sväras in och den tänkta finansministern frågas ut i kongressen. På makrofronten väntas flera penningpolitiska besked och viktiga konjunktursignaler när de preliminära inköpschefsindexen för januari rullas ut.

Det var betydligt försiktigare tongångar på de internationella börserna under veckan som gick. Den svenska börsen höll dock emot lite bättre och har sjönk börsen med bara 0,3 procent. I USA landade nedgången på 1,5 procent. Detta trots att den tillträdande presidenten, Joe Biden, presenterade sitt massiva stimulanspaket.

På marknaden är man säkert inte missnöjda med storleken på 1 900 miljarder dollar, men paketet var ungefär som väntat och att det bidragit till att marknadsräntorna stigit inger ändå lite oro. Huvuddelen av stödpaketet, som motsvarar runt 9 procent av BNP, ska trots allt finansieras med lånade medel.

Stigande amerikanska räntor har dessutom gett den amerikanska dollarn förnyad skjuts, vilket möjligen också bidrar till en försiktigare börsutveckling.

Den svenska kronan tappade 12 öre mot dollarn under veckan som gick och lite extra skjuts nedåt fick vår valuta av att Riksbanken ska avsluta sina valutalån och övergå till en helt egenfinansierad valutareserv. Ett omslag som kan komma att pressa kronan även framöver.

Oljepriset rusade tidigt under förra veckan men har nu åter börjat sjunka tillbaka. Ett fat Brent-olja kostar nu lite knappt 55 dollar per fat.

Den här veckans huvudnummer i nyhetsflödet lär bli att Joe Biden svärs in som ny president på onsdag och de oroligheter som många befarar kring detta. Skulle det bli riktigt mycket stök kan det givetvis påverkas börshumöret men det får vi hoppas att vi slipper. Ur en strikt ekonomisk synpunkt är tisdagens utfrågning av Janet Yellen i den amerikanska kongressen egentligen mer intressant. Då får hon chansen att ge lite mer kött på benen kring den tänkta finanspolitiken under de kommande åren och hur alla satsningar ska finansieras. De gigantiska underskotten behöver krypa nedåt under kommande år och då lär det bli tal om skattehöjningar.

På det rena makroområdet är annars en rad penningpolitiska besked under torsdagen givetvis intressanta. Även om det inte väntas några större nyheter. På marknaden suktar man förstås efter förnyade löften om att penningflödet från centralbankerna fortsätter under lång tid framöver och att räntorna ligger kvar runt nollstrecket under överskådlig tid. Det lär också vara beskeden, kanske med undantag för Norges bank.

Viktigt för börshumöret lär dessutom fredagens preliminära inköpschefsindex för januari vara. Visserligen väntas mindre nedgångar, till följd av nya restriktioner, men håller sig indexen runt de väntade nivåerna kan det bidra till en fin avslutning på veckan. Vi på Placera tycker dock att riskerna finns på nedsidan.

I veckan börjar dessutom rapportperioden ta ordentlig fart och det finns som alltid, och kanske särskilt i dessa tider, utrymme för både positiva och negativa överraskningar.  

Måndag

Veckan inleds lugnt på makrofronten. Det viktigaste har kommit under natten när de kinesiska BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal presenterades. BNP-steg med 2,6 procent, vilket är en klart imponerande siffra givet omständigheterna. Förhoppningen är att övriga delen av världen ska kunna uppvisa samma återhämtning under det nya året.

Tisdag

Extramätningen från Konjunkturinstitutet gällande företag ger en indikation på hur hårt de nya restriktionerna slagit. Dagens viktigaste är ändå utfrågningen av Janet Yellen i den amerikanska kongressen. Då ges hon chansen att ge besked om de tänkta riktlinjerna när hon tillträder som USA:s nya finansminister. Ska vi gissa att det blir tal om en rejäl pengarullning.

Onsdag

Nyhetsflödet är domineras totalt av att Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president. Möjliga oroligheter i samband med detta kan komma att dämpa börshumöret en aning. Den som vill ägna sig åt lite annat kan roa sig med inflationssiffror från Storbritannien och EMU-området. Inte för att det lär märkas just nu men fokuset på inkommande inflationsdata lär bli stort under loppet av 2021. Det talas redan om möjlig post-Corona inflation.

Torsdag

Räntebesked från bland annat Japan, Norge och ECB. Alla väntas vila på hanen men Norge ligger nog närmast till om det ska bli några överraskningar. Här är räntebanan mer aggressiv än hos de flesta andra centralbanker och då är det räntehöjningar som gäller. Men dessa lär inte bli aktuella förrän tidigast en bra bit in på 2022. Hushållens konfidensindikator i EMU-området riskerar att sjunka till följd av smittspridning och nya restriktioner. Håll också koll på den amerikanska siffran över nyanmälda arbetslösa.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för januari rullas ut. Det väntas överlag mindre nedgångar och det är tjänstesektorn som är hårdast drabbad av restriktionerna. Precis som det såg ut i våras men den här gången håller industrin emot betydligt bättre. Fortsätter bara industrin att prestera ska marknadsreaktionerna inte behöva bli så stora men risken finns nog ändå på nedsidan. Viktigast för börshumöret är att det tyska och amerikanska indexen inte visar på tydligare svaghetstecken. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -