På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Q4: Positiva prognosvindar i USA

Kommentar Antalet börsbolag i det amerikanska indexet S&P 500 som har lämnat positiva vinstguidningar inför kvartalsrapporterna är rekordhögt och det är teknikbolag och industri som ligger i täten. Men även vinstvärderingarna är högt uppskruvade inför rapportfloden.

I upptakten till den kommande rapportperioden har en handfull positiva vinstvarningar släppts de senaste dagarna från bolag på Stockholmsbörsen, däribland bettingbolagen Kambi och Kindred, köksbolaget Nobia och bostadsbyggaren Bonava.

Bra signaler för dessa sektorer och de nämnda bolagens aktier förstås. Den amerikanska traditionen att börsbolagen regelmässigt lämnar utförliga prognoser för det nästkommande kvartalets vinst per aktie finns dock inte i Sverige. I USA finns därför ett betydligt större underlag för att bedöma om de prognosuppdateringar som bolagen gör är anekdotiska eller följer ett större mönster. Bilden just nu i USA är att det finns ett mönster, och att det mönstret pekar på en tydlig medvind. Det ser nämligen ut att bli ett nytt rekord i antalet positiva vinstguidningar det här kvartalet, åtminstone sedan 2006, enligt analysföretaget Factsets statistik.

Q1 2017 till Q4 2020

Factsets databas visar att 85 av bolagen i S&P 500 har kommit med uppdaterade vinstprognoser för kvartalet och 56 av dessa har varit positiva. En positiv guidning definieras här som att den prognosuppdatering som bolaget lämnar för sin vinst per aktie överträffar liggande konsensusförväntningar, medan en negativ guidning är lägre än vad analytikernas snittprognos pekar på.

Det är två sektorer som sticker ut och som har tagit ledartröjan: techbolagen och industribolagen. Av de 56 bolag som guidat positivt i förhållande till marknadens förväntningar finns 29 i kategorin Information Technology medan 9 ingår i Industrials.   

De positiva tongångarna hos storbolagen har smittat av sig på prognosutvecklingen på marknaden och analytikerna har successivt behövt överge sina mest pessimistiska scenarion. Det är visserligen fortfarande en fallande vinst som ligger i korten när man summerar alla kvartalsprognoser för bolagen i S&P 500 och minus 6,8 procent är vad konsensusprognosen ligger på. Det kan jämföras med att vid ingången av kvartalet, den första oktober, så räknade analytikerkåren med ett betydligt kraftigare fall på 12,7 procent.

Fjärde kvartalet markerar också det sista där jämförelsesiffrorna från året före är helt osmittade av coronaeffekter. Det syns tydligt när man tittar på prognoserna för första kvartalet där S&P 500-bolagen nu spås öka sina vinster per aktie med närmare 17 procent. Det är i sin tur bara en förfest inför de 46 procent som vinsterna spås rusa med i andra kvartalet när de ställs mot den vinstkollaps som pandemin utlöste förra våren.

Höjda prognoser från analytikerhåll och positiva guidningar från storbolagen bådar gott inför den rapportflod som i veckan påbörjas på allvar i USA, men att de ljusare vinstutsikterna bekräftas är också en förutsättning för att hålla börsen på gott humör eftersom värderingen har klättrat vidare uppåt. Det 12-månaders framåtblickande p/e-talet för S&P 500 är nu uppe på 22,4 att jämföra med ett 5-årssnitt på 17,5 och ett 10-årssnitt på 15,7.

Efter måndagens helgstängda börs i USA på grund av Martin Luther King Day tar rapportperioden fart och då är det dags att successivt släppa blicken på de prognoser bolagen gav för fjärde kvartalet och istället fästa vikt vid vad bolagen indikerar för kommande kvartal. Den småsura reaktionen på förra veckans bankrapporter, de första storbolag som hunnit rapportera i USA, visade tydligt att överträffade vinstförväntningar kan överskuggas om det uppstår frågetecken kring intäktstillväxten.

Aktuella amerikanska bolagsrapporter

19jan

Goldman Sachs, Bank of America, Netflix, Halliburton

20jan

Morgan Stanley, Alcoa, Procter&Gamble, United Airlines

21jan

IBM, Intel

   

25jan

Kimberley-Clark

26jan

Microsoft, Johnson&Johnson, Verizon, Starbucks, AMD, General Electric, 3M, American Express

27jan

Apple, Tesla, Facebook, Boeing, AT&T, Whirlpool

28jan

Amazon, Visa, Mastercard, McDonald´s, American Airlines

29jan

Caterpillar, Colgate-Palmolive, Honeywell

   

02feb

Alphabet, EA, Exxon Mobil, ConocoPhillips

03feb

Spotify

04feb

Activision Blizzard, Yum Brands, Ford, Cummins, Philip Morris

 

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -