Lugn handel, Nobia och Bonava upp på Q4

Börsen Stockholmsbörsen har startat veckan med en uppgång efter fredagens nedåtrekyl. Positiva förhandsbesked för det fjärde kvartalet och analytikerutlåtanden påverkade kursrörelserna.

Vid klockan 13.30 var OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.961. Aktier för försiktiga 7,2 miljarder hade då bytt ägare på måndagen då New York-börserna håller stängt.

På OMXS30 var det kasino, kläder och lastbilar i toppen. Starkast gick Evolution Gaming som steg 2,3 procent, följt av H&M och Volvo som var upp omkring 1,5 procent vardera. Deutsche Bank har höjt sin riktkurs för lastbilstillverkaren till 250 kronor (200) med upprepad köprekommendation.

Längst ned bland de mest omsatta storbolagen backade Getinge 1,7 procent till 192 kronor. ABG Sundal Collier har sänkt rekommendationen för medicinteknikbolaget till sälj och justerat ned riktkursen till 170 kronor från 210 kronor.

SEB har uttalat sig om Sandvik och upprepat sin köprekommendation med höjd riktkurs till 240 kronor från tidigare 200. Det hjälpte dock inte verkstadsbolagets aktie som var ner 0,7 procent till 217 kronor.

Vidare på rekommendationsfronten har det före detta OMXS30-bolaget SSAB fått en höjd rekommendation till outperform från Credit Suisse och A-aktien steg 4,6 procent.

Bostadsutvecklaren Bonava presenterade ett preliminärt resultat för det fjärde kvartalet. Det justerade rörelseresultatet väntas preliminärt bli 860-910 miljoner kronor (693). Enligt Infronts samanställning i början av november låg konsensus på en rörelsevinst på 596 miljoner kronor. Aktien steg 7,2 procent.

Även köksbolaget Nobia kom med preliminära besked som gav vid handen att såväl omsättning som rörelseresultat väntas överträffa analytikernas förväntningar. De bakomliggande orsakerna uppges vara en stark utveckling i Norden och Centraleuropa. Aktien var högt upp på huvudlistan med en uppgång på 6,2 procent.

Frankfurtnoterade MGI Games, parallellnoterade på Nasdaq First North i Stockholm, har förvärvat den amerikanska spelutvecklaren Kingsisle Entertainment. Köpeskillingen ligger på 126 miljoner dollar kontant samt en möjlig tilläggsköpeskilling. Som en del i affären avser MGI Group genomföra en riktad emission till priset 2:14 euro per aktie. Aktien avancerade 14,5 procent i Stockholm.

Snösportvarumärket Anon meddelade på torsdagen i förra veckan att de har lanserat konkurrerande teknologi till Mips från Wavecel i sina skidhjälmar. Mips aktie var ner närmare 5 procent på fredagen och förlorade ytterligare 5,8 procent på måndagen.

Calliditas dotterbolag Genkyotex presenterade positiva fas 1-resultat som visade en gynnsam säkerhets- och farmakokinetisk profil för högre doser av setanaxib. Beskedet banar väg för en möjlighet att genomföra registreringsgrundande studie i fas 2/3 vid behandling av primär gallvägskolangit. Aktien stärktes dryga 2 procent.

Granskning av diagnostestbolaget Biovica ansökan om marknadsgodkännande för testet Divitum Tka försenas med cirka 90 dagar i USA då hälsovårdsmyndigheten omfördelar resurser under pandemin. Biovica-aktien sjönk med över 4,3 procent.

Börsveckan rekommenderar köp i Peab, Nordic Paper, Skistar och Svedbergs. Peab och Svedbergs noterade de största uppgångarna av kvartetten och steg 4 respektive 9 procent.

Graf: OMXS30 måndagen den 18 januari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -