På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rekordstora kapitalflöden till hållbart

Fonder 2020 blev ett rekordår för börshandlade produkter. Det visar en färsk rapport från världens största kapitalförvaltare Blackrock.

Trots ett bergochdalbaneår på den globala finansmarknaden letade sig hela 756 miljarder dollar till börshandlade produkter år 2020. Ett flöde som även överträffade det tidigare rekordåret 2017 då kapitalflödet var på 660 miljarder dollar.

Aktieprodukter och råvaruprodukter satte nya rekord medan ränteprodukter tangerade fjolårets rekordinflöden.

Totalt letade sig 410 miljarder dollar till aktieprodukter under fjolåret. Året inleddes med stora inflöden som sedan förbytte till enorma utflöden när coronaoron var som störst. Men efter det amerikanska presidentvalet har det varit rekordinflöden.

Tydligast har det varit för tillväxtmarknadsaktier. Det senaste halvåret har det allokerats allt större kapital efter ett enormt nettoutflöde under det första halvåret. Kapitalet har fördragit breda investeringar i tillväxtmarknadsindex och Asien med företrädesvis kinesiska aktier.

Att kapitalet omfamnat hållbara investeringar under fjolåret är extra tydligt. Totalt sågs inflöden på 85 miljarder dollar jämfört med 28 miljarder dollar under 2019. Även här var det rekordstora inflöden efter presidentvalet i USA. Fjolårets rekordinflöde är mer än det totala kapitalet som tidigare var placerat i hållbara investeringar.

När det gäller börshandlade sektorprodukter har det varit ett brett flöde till både cykliska sektorer som industri och energi samt till mer tillväxtfokuserade sektorer som teknik och hälsovård. Hälsovårdssektorn hade ett rekordinflöde på 17 miljarder dollar. Men mest uppseendeväckande var kapitalet som letade sig till tekniksektorn. Det var ett rekordinflöde på närmare 46 miljarder dollar vilket motsvarar det totala nettoinflödet till tekniksektorn under perioden 2015 till 2019.

Råvaruprodukter hade ett gyllene år. Till stor del berodde det på enorma inflöden till ädelmetaller. 45 miljarder dollar blev rekordinflödet till guld. Under december var det riktigt stora nettoinflöden till oljeprodukter i takt med ett stigande oljepris.

Den största skillnaden mellan ut- och inflöden hade sannolikt ränteprodukter. Under mars var det massiva utflöden och företetagsobligationsmarknaden globalt kollapsade under säljtrycket. Men redan i juni var det rekordstora nettoinflöden av kapital till främst säkrade företagsobligationer så kallade Investment Grade (IG). Totalt landade nettoinflödet för ränteprodukter på samma nivå som 2019.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -