På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ingen börsglädje efter Biden-paketet

Makrokommentar Joe Biden har nu presenterat ett stödpaket omfattande 1 900 miljarder dollar. Det mesta var väntat vilket bidrog till att marknadseuforin uteblev.

På torsdagskvällen presenterade Joe Biden sitt stödpaket för att få fart på amerikansk ekonomi och få bukt med fortsatt smittspridning och stigande dödstal. Totalt omfattar paketet 1 900 miljarder dollar, vilket ska läggas på de 900 miljarder dollar i stöd som det redan tidigare beslutats om.

Huvuddelen av stödet, omkring 1000 miljarder, är olika former av direktstöd för att få fart på ekonomin. Den delen innehåller bland annat ett kontantstöd till hushållen på 2 000 dollar, utöver de 600 dollar som det beslutades om i september. Arbetslöshetsförsäkringen både höjs och förlängs. Dessutom finns ett förslag om att dubblera den federala minimilönen till 15 dollar.

400 miljarder dollar ska satsas på att få bukt med spridningen av corona. Varav ungefär 130 miljarder går till vaccinering, utökad testning och andra former av åtgärder för att begränsa smittspridningen.

Utöver detta ska Biden försöka få stöd till ett regionalt stöd till delstaterna och regioner omfattande 350 miljarder dollar.

Till detta tillkommer exempelvis 130 miljarder för att hjälpa skolor att öppna. Utökat hyresstöd och utökade möjligheter att ta sjuk-och föräldraledigt finns också med i programmet. Dessutom höjs skatteavdraget per barn.

Vi svävar fortfarande i ganska stort dunkelt kring hur alla satsningar ska finanserias men den absoluta huvuddelen lär handla om nya lån. På sikt kan skattehöjningar bli aktuella men det handlar då mer om den långsiktiga finansieringen av alla satsningar. Det väntas komma nya stimulanspaket framöver.

Det mesta av det föreslagna åtgärderna har goda chanser att gå igenom kongressen. Förutsatt att alla Demokrater rösta för. På andra håll, exempelvis vad gäller stödet till delstaterna, krävs att Biden får med sig ett antal Republikaner på tåget.

På marknaden blev reaktionerna återhållsamma. Det beror sannolikt inte på en besvikelse över stödpaketets storlek utan är mer en följd av att det mesta som Joe Biden presenterade redan var inbakat i förväntningsbilden. Dessutom kom Fed-chefen Jerome Powell med lugnande besked kring penningpolitiken under torsdagskvällen. Något som sannolikt bidrog till att hålla räntemarknaden i schack.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -